Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Autoritățile vor doar să „peticească” Codul Silvic. Modificările ajunse în Parlament nu vor opri tăierile ilegale

0

București, 22 iulie 2020. Modificările Codului Silvic, care se vor discuta zilele acestea în Parlament, sunt doar superficiale și nu vor rezolva problema tăierilor ilegale, avertizează WWF România. Sectorul silvic are nevoie de o reformă fundamentală și nu de niște „petice” menite doar să arunce praf în ochii Comisiei Europene și ai societății civile.

Link petiție aici.

“De zeci de ani silvicultura românească vinde padurea sub forma unui volum, estimat grosier, al arborilor înainte de a fi recoltați si nu este preocupată să controleze cantitățile de lemn care ies din padure. Este legiferată astfel o zonă gri care nu poate fi niciodată controlată. Asta nu este altceva decât  o “inginerie” prin care dispare lemnul din padurile Romaniei. De aceea cerem Parlamentului asumarea unei soluții reale, fără jumătăți de măsură. Nu mai putem să ne prefacem că facem!” –  Radu Vlad, coordonator proiecte regionale păduri WWF România.

WWF propune modificări fundamentale ale Codului Silvic în trei mari direcții

În primul rând, ar trebui schimbat modul în care ne vindem lemnul din pădure pentru că realitatea este că nu știm cât lemn se taie de fapt în România. Acum el e vândut „pe picior”, direct în pădure, iar plata se face în avans, pe baza unor estimări care care nu pot garanta oficial erori mai mici de 20% și care lasă loc furtului cu acte în regulă. WWF spune că plata pentru lemnul tăiat ar trebui făcută după ce acesta a fost măsurat sub formă de bușteni, lemn de foc sau tocătură, adică după ce știm cu exactitate ce cantitate vindem.

A doua problemă fundamentală a sistemului este legată de modul în care ne păzim pădurile. Acum, doar 1% dintre transporturile de lemn sunt verificate la ieșirea din pădure. Mai mult, chiar și aceste verificări sunt făcute fără o strategie clară și transparentă, care să țină cont de zonele de risc unde ar putea avea loc exploatări ilegale.

Să nu uităm nici de contextul în care ne aflăm și de faptul că cei care fac ilegalități și-au schimbat modul de lucru: dacă acum 10 ani tăiau fără restricții versanți întregi, iar până de curând făceau transporturi multiple cu aceleași documente, acum își încarcă camioanele cu mai mult lemn decât declară în acte, știind că se expun unor riscuri minore.

Pentru închide această „portiță”, WWF propune introducerea amprentei grafice digitale unice și a sistemului de măsurare digital. Acesea sunt sisteme moderne care detectează imediat transporturile multiple sau supraîncărcarea camioanelor. Ele presupun o scanare a transportului de lemn ce criptează modul unic în care lemnul este așezat în camion utilizând inteligența artificială. Este similară recunoașterii faciale. Orice alt mod de așezare a lemnelor în camion, fie că e vorba de alt transport sau de o încărcare ulterioară, va putea fi ușor de semnalat în cazul verificărilor.

Cel de-al treilea element esențial care trebuie schimbat se referă la felul în care pot fi trași la răspundere cei care fac să dispară lemnul din pădurile României. Problema de bază este că acum nu se consideră infracțiune dacă faci fraudă în acte și declari că transporți mai puțin lemn decât ai de fapt în camion.  Ar trebui introduse sancțiuni proporționale cu gravitatea faptelor, care să-i descurajeze pe cei ce fac să dispară lemnul din pădure.

WWF a trimis deja autorităților un document cu propuneri de modificare a Codului Silvic și a participat la toate discuțiile de la Ministerul Mediului și de la Camera Deputaților pe această temă. Mai mult, a lansat o petiție prin care propune o reformă fundamentală a sectorului silvic. „Înarmată” cu semnăturile pe care le va strânge, organizația de mediu intenționează să mergă în comisiile de specialitate din ministere și din Parlament pentru a solicita implementarea schimbărilor fundamentale care ar pune capăt tăierilor ilegale din pădurile României.

Despre WWF (World Wide Fund for Nature)

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro

Despre autor

avatar

Înfiinţată în anul 1961, WWF (World Wide Fund for Nature) este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. În România, WWF lucrează din anul 2006 pentru protejarea mediului sălbatic din Munții Carpați și din lungul Dunării: arii protejate, păduri, urși bruni, Delta Dunării, sturioni. La toate acestea se adaugă stimularea tranziției spre economia verde și un program de educație de mediu adresat tinerilor. Mai multe detalii la: www.wwf.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.