Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Autori din România şi Republica Moldova la Bienala de la Varşovia

0

Institutul Cultural Român de la Varşovia, alături de clusterul EUNIC Varşovia, a organizat luni, 13 mai, conferinţa internaţională cu titlul În căutarea unui numitor comun. Universalismul şi politicile culturale progresiste.

Evenimentul a deschis oficial Bienala de la Varşovia, proiect internaţional de mare amploare organizat de Primăria Varşoviei, care găzduieşte, în perioada mai-iunie 2019, numeroase expoziţii, conferinţe, spectacole și lansări de carte.

Conferinţa În căutarea unui numitor comun. Universalismul şi politicile culturale progresiste, iniţiată şi coordonată de ICR Varşovia, şi-a propus să exploreze posibilitatea apariţiei unui nou universalism şi să stabilească rolul pe care cultura europeană şi politicile culturale europene îl pot juca în acest fenomen. Întâlnirea a fost curatoriată şi moderată de reputatul sociolog şi eseist polonez, Jan Sowa, şi a fost compusă dintr-o serie de prelegeri susţinute de participanţi de renume din numeroase ţări europene: Austria, Franţa, Germania, Italia, Republica Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia şi România, precum şi din dezbateri la care au luat parte toţi invitaţii şi publicul prezent la acest eveniment.

Textele rezultate în urma conferinţei vor fi reunite, sub îngrijirea curatorului Jan Sowa, într-o publicaţie care va apărea în versiune bilingvă (polonă şi engleză) şi care va fi distribuită gratuit celor mai importante instituţii de cultură din Polonia, precum şi unor instituții de cultură europene. Versiunea electronică a publicaţiei va fi disponibilă gratuit pe site-urile participanţilor la proiect.

ICR Varşovia a susţinut participarea la acest proiect a jurnalistei Claudia Ciobanu din România şi a profesorului Ovidiu Ţichindeleanu din Republica Moldova. Ceilalţi participanţi la conferinţă au fost: Alexandre Lacroix (Franţa), Ulrike Guérot (Germania), Robert Pfaller (Austria), Anna Curcio (Italia), Ana Teixera Pinto (Portugalia) şi Andrzej Leder (Polonia).

Comunicarea Claudiei Ciobanu, realizată şi prezentată împreună cu scriitorul Teodor Ajder, s-a axat în special pe experienţele recente ale comunităţii româneşti din Varşovia, dintr-o perspectivă social-culturală.

Ovidiu Ţichindeleanu a propus o temă deosebit de interesantă şi de intens dezbătută, a universalismului local şi a relaţionării dintre diverse comunităţi în vederea atingerii unor scopuri comune.

Claudia Ciobanu este jurnalist free-lancer, analist de mediu şi activist social, articolele şi reportajele sale fiind preluate de numeroase publicaţii şi agenţii de presă, dintre care menţionăm: „The Guardian”, „Reuters”, „Krytyka Polityczna”.

Ovidiu Ţichindeleanu este filosof şi teoretician al culturii. Cu studii de filosofie la Cluj, Strasbourg şi Binghamton, a obţinut un doctorat în filosofie la Binghamton University, cu o teză despre mediile moderne şi arheologia cunoaşterii la 1900. Este co-fondator al revistei independente „Philosophy&Stuff” (1997–2001), co-fondator al platformei Indymedia România (din 2004), redactor al revistei „IDEA artă + societate” şi coordonator de colecţie al editurii IDEA Design & Print. Editor, împreună cu V. Ernu, C. Rogozanu, C. Şiulea, al volumului Iluzia anticomunismului. Editor, împreună cu Konrad Petrovszky, al volumului Revoluţia Română televizată. Contribuţii la istoria culturală a mediilor (Cluj, Idea Design & Print, 2009). Din 2012 predă la Decolonial School of Roosevelt Institute, Middelburg, Olanda.

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.