Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Asociaţia Odaia Creativă a fost la Forumul Mondial Urban!

0

Planificarea urbană este un proces de negociere si dialog care trebuie să ia în considerare toţi actorii implicaţi. Atelier susţinut de Asociaţia Odaia Creativă în cadrul Forumului Mondial Urban 

ODAIA CREATIVĂ, octombrie 2012

Concluziile atelierului organizat de Asociaţia Odaia Creativă indică faptul că oraşele trebuie să îşi transforme modul de a gândi şi de a se dezvolta către o noţiune mai deschisă a planificării urbane, care să ia în considerare şi să implice actori precum: tineri, comunităţi locale, organizaţii non-guvernamentale, analişti în politici publice, profesionişti şi grupuri informale.

“Este important ca grupurile implicate să găsească strategiile şi tacticile adecvate pentru a deschide un dialog constructiv. Rezultatul depinde de capacitatea actorilor de a duce mai departe acest dialog şi de capacitatea de implementare a autorităţilor centrale şi locale.” a susţinut în cadrul sesiunii Anamaria Vrabie, vicepreşedinte al Asociaţiei.

Odaia Creativă a susținut unul dintre evenimentele de networking din cadrul Forumului Mondial Urban al Organizatiei Națiunilor Unite-Habitat (ONU-Habitat), aflat la cea de-a șasea ediție, care s-a desfăşurat între 1 și 7 septembrie 2012 la Napoli (Italia).

Evenimentul a expus mijloace şi strategii pentru implicarea tinerilor şi a comunităţilor în procesele de planificare urbană, aducând împreună circa 60 de participanţi, reprezentanţi ai organizaţiilor interguvernamentale, ai societăţii civile, profesionişti şi lideri de tineret.

Programul atelierului a cuprins discuţie panel, o sesiune de întrebări şi răspunsuri şi o simulare interactivă a metodologiei Habitat, care a reuşit să sintetizeze mecanismele legislative ce definesc planificarea urbană a oraşului Bucureşti şi să ducă mai departe dezbaterea asupra factorilor care contribuie la dezvoltarea sustenabilă şi prosperă a oraşelor.

“Planificarea urbană sustenabilă depinde de capacitatea de a conecta realităţi diferite, precum mobilitate, vitalitate economică, factorii de mediu. Acesta este unul din lucrurile pe care am reuşit să le realizăm prin proiectul Habitat: să arătăm jucătorilor că nu este suficient să restaurezi o casă, ci că este important ca ea să fie integrată într-un program economic viabil şi într-un anume cartier. Accesibilitatea acestor corelaţii şi folosirea practicilor participative sunt esenţiale pentru o dezvoltare sustenabilă a oraşelor”, a explicat Irina Paraschivoiu, preşedinte al Odăii Creative, în cadrul atelierului.

Experienţa Habitat a fost dublată de proiecte similare, în cadrul atelierului fiind invitaţi Festivalul reSITE (Republica Cehă), cu o prezentare a impactului Festivalului asupra strategiei de dezvoltare a oraşului şi Kallipolis (Italia), cu o contribuţie privind « People versus Borders », un proiect de regenerare urbană şi de mediu pe malul râului Dobrinja, Sarajevo.  

Forumul Mondial Urban este organizat o dată la doi ani şi este una din cele mai deschise şi renumite platforme internaţionale care analizează procesele de urbanizare, precum şi impactul lor asupra oraşelor, economiilor, mediului şi politicilor publice. Forumul aduce împreună o diversitate de actori la nivel internaţional: şefi ai guvernelor, miniştri, reprezentanţi ai administraţiilor publice locale, organizaţii non-guvernamentale, organizaţii internaţionale, membri ai comunităţii academice.  

Ediţia a 6-a a Forumului a a sintetizat interacţiunile între factorii economici, sociali şi de mediu care intervin în dezvoltarea oraşelor în patru dialoguri:

  1. Forma Oraşelor: planificare urbană, instituţii, cadrul legislativ pentru o mai bună calitate a vieţii
  2. Echitate şi Prosperitate: distribuţia bunăstării şi a oportunităţilor
  3. Oraşe Productive: angajabilitate în mediul urban
  4. Mobilitate urbană, energie şi mediu

Odaia Creativă este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit fondată în Bucureşti, România. Folosim o  combinaţie de instrumente vizuale, cercetare şi noile media pentru a îmbunătăţi înţelegerea proceselor de dezvoltare urbană şi regională în Europa Centrală şi de Est de către comunităţi  locale şi autorităţi locale/naţionale.

Forumul Mondial Urban (WUF) este organizat de UN Habitat

Parteneri: ReSite Festival (CZ), Kallipolis (IT)
Partener local: AEGEE Napoli (IT)
Parteneri media: Zeppelin Magazine, Modernism.ro, Arhiforum
Cu sprijinul OAR

Social
http://www.facebook.com/OdaiaCreativa
https://twitter.com/OdaiaCreativa
http://issuu.com/odaiacreativa

Territorial
Intrarea Visinilor 5, Sector 2, Bucharest, Romania, 024093

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.