Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Artistul român Daniel Knorr expune la Technisches Museum din Viena

0

AT YOUR SERVICE – ART AND LABOUR – o expoziție despre artă și tehnologie

23 martie 2012 – 3 martie 2013

« AT YOUR SERVICE – ART AND LABOUR » este o expoziție eclectică ce deschide o nouă zonă de discurs artistic, prezentând sinergia dintre artă și tehnologie și  analizând multiple aspecte ale muncii în contextul actualei situații economice și sociale din regiune. Expoziția ilustrează modul în care abordează artiștii transformarea rapidă a proceselor muncii, accentul fiind pus pe  impactul  mecanizării asupra vieții oamenilor. Proiectul aduce în discuție atât oportunitățile cât și riscurile  formelor contemporane de muncă. Expoziția este organizată de Fundatia ERSTE împreună cu Technisches Museum Wien și poate fi vizitată în perioada 23 martie 2012 – 3 martie 2013  la Technisches Museum din Viena.

 

Pentru expoziție, artiștii Daniel Knorr (România), Pavel Braila (Rep. Moldova), Anna Jermolaewa (Rusia) și Ulrike Lienbacher (Austria) au fost invitați să transpună în creații artistice procesele de muncă. Spectrul artistic este completat de filmulețe realizate de către Harun Farocki, Adrian Paci și Anne Tallentire.

În contextul evoluțiilor actuale pe piața muncii, operele acestor artiști încearcă să ofere răspunsuri la următoarele întrebări: Care au fost etapele procesului de transformare a muncii? Când este munca un privilegiu și când este o povară? Care sunt efectele atunci când procesele de lucru sunt automatizate? Reprezintă societatea noastră, bazată pe cunoaștere și economie, viitorul vieții noastre profesionale? Ce înseamnă să fii flexibil și mobil?  Cum  afectează  munca și somajul stima de sine?

Această colaborare ne-a dat șansa de a invita artiștii să creeze noi opere de artă care împreună creionează o imagine extrem de diversă a condițiilor de muncă din prezent și aduc în discuție și aspectele istorice care au determinat transformările de pe piața muncii.  Aceste lucrări se axează pe problemele socio- politice curente, cum ar fi migrația și flexibilitatea pieței de muncă. Totodată explorează diferențele dintre procesele de muncă ce necesită cunoștințe aprofundate și un grad înalt de tehnologizare și procesele de muncă bazate intensiv pe personal, cum sunt cele din servicii.”, a declarat  Christiane Erharter, curator al expozitiei, Fundația ERSTE.

 

Artistul român Daniel Knorr expune la Viena 2 roboți care au o sarcină foarte specială, sunt roboţi interactivi care cerşesc. De îndată ce o persoană se apropie, robotul îi face un compliment şi cere nişte mărunţiş. După ce primește bani, robotul mulţumeşte. Întrucât modelul precedent „Lui & Morty” a fost expus într-o casetă de prezentare într-un alt muzeu, generaţia nou proiectată „Alpha & Beta” este în prezent în uz. Unul dintre ei este expus la muzeu, în timp ce celălalt „câştigă” bani în spaţiul public din Viena. Având la baza instalaței sale  legea formulată de autorul de science fiction Isaac Asimov, conform căreia „Un robot trebuie să îşi protejeze propria existenţă,” Daniel Knorr folosește banii câştigaţi de roboți din cerşit pentru reparaţii sau pentru producerea de noi roboţi.

În același timp, intervenția artistică a lui Daniel Knorr poartă și un aspect socio-politic, întrucât cerșitul este interzis în multe orașe din Austria și din alte țări europene.

 

Instalaţia lui Knorr are două locaţii: una în spatiul public, pe Mariahilfer Straße 2 / Museumsplatz, şi una în muzeu, incorporată în expozitia permanentă numită: “Everyday Life – Directions for Use”. În muzeu prezentarea existentă despre robotizare, care este una în schimbare, se află alături de panouri de sticla puse unul în spatele altuia, care afişează desene pentru descrierea şi măsurarea proporţiilor ideale ale corpului în epoci diferite.

Despre Daniel Knorr:

Daniel Knorr s-a născut în Bucureşti  și în prezent locuieşte în Berlin. În perioada 1989 – 1995 a studiat la Academia de Arte Frumoase din Munchen și apoi la Colegiul de Arte Frumoase Vermont din SUA.

A participat la numeroase expoziții de grup, incluzând cea de a 5 a Bienală Cetinje din Muntenegru (2004), expoziția Beneath the Underdog, Galeria Gagosian din New York (2007), cea de a 5 a Bienală de la Berlin, expoziția Manifesta 7 (2008); Bienala de la Liverpool; expoziția de la Centre Pompidou, Paris (2010); Steierischer Herbst (2011); și Mumok Vienna (2012). Dintre expozițiile individuale mentionăm: Visible/Invisible Series la The Project în New York (2002); European Influenza la pavilionul românesc de la cea de a 51 a Bienala de la Veneția (2005); Museum Fridericianum Kassel (2008); Kunsthalle Basel (2009); Galeria Fonti (2010); Galerie Nächst St. Stephan (2011); Kunsthalle Wien (2012).

« AT YOUR SERVICE – ART AND LABOUR “ este un proiect realizat în parteneriat de Fundatia ERSTE și Technisches Museum Wien.

 

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.