Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Armânii organizează cel mai mare eveniment din România despre minoritățile etnice din Europa

0

Peste 100 de tineri europeni participă începând de mâine, la Tulcea, la primul eveniment organizat în România cu privire la conservarea identității minorităților naționale și etnice de pe continentul european. Easter Seminar are loc în fiecare an înaintea Paștelui catolic și reprezintă un forum de dezbateri și schimb de experiențe între participanți veniți din 14 țări din Europa. Evenimentul din acest an este organizat sub sloganul „Awakening the identity” – “Conștientizarea propriei identități” și este găzduit de Consiliul Tinerilor Armâni din România în colaborare cu Youth of European Nationalities, cea mai mare rețea de organizații de tineret ale minorităților din Europa.

În cadrul evenimentului, armânii vor ridica problema instruirii în limba maternă.

Europenii sprijină tinerii armâni în lupta pentru păstrarea identității şi a instruirii în limba maternă

Unul dintre principalele subiecte pe agenda din acest an îl reprezintă situația minorităților fără-țară (non-kin state minorities) pentru care participanții vor încerca să găsească soluții de integrare culturală și socială.

Europenii sprijină tinerii armâni în lupta pentru păstrarea identității şi a instruirii în limba maternă

Conform ultimului recensământ, în România trăiesc 621.600 de romi, 24.000 de tătari și aproximativ 25.000 de armâni. Cu toate acestea, reprezentanții minorităților spun că cifrele reale sunt mult mai mari și că statul român ar trebui să reglementeze statutul fiecărei minorități în parte astfel încât interesele fiecărui grup să fie mai bine reprezentate, în contextul amenințărilor din ce în ce mai acute pe fondul uniformizării și globalizării.

”Minoritățile etnice sunt amenințate continuu de procesul uniformizării societății moderne. Pierderea autenticității și integrității minorităților etnice sunt cele mai mari probleme la care trebuie să găsim cât mai rapid răspunsuri. În cadrul evenimentului, vom prezenta un document realizat de Youth of European Nationalities împreună organizațiile membre, numit „YEN White Paper on minority rights”, care cuprinde o analiză a situației minorităților etnice din Europa cu privire la aspecte precum: limbă, educație, cultură. „YEN White Paper on minority rights” a fost deja prezentat Comisarului European pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, Tibor Navracsics.  Documentul trage un semnal de alarmă asupra situației armânilor, a căror identitate etnică trebuie protejată în special prin dreptul la instruire în limba maternă.” a declarat Maria Cucliciu, președinte al Consiliului Tinerilor Armâni din România, organizatorul evenimentului.

O săptămână de evenimente culturale

Tineri din Germania, Olanda, Danemarca, Austria, Elveţia, Polonia, Ungaria, Slovenia, Italia, Slovacia, Rusia, Ucraina, Albania, Republica Macedonia, afiliați ai Youth of European Nationalities  vor participa la ateliere de improvizație teatrală, fotografie, proiecţii de filme, concerte de muzică tradiţională, dansuri tradiţionale, în săptămâna 28 martie – 3 aprilie. Două excursii în Delta Dunării și satele locuite de aromâni vor completa experiența tinerilor europeni.

Deschiderea oficială va avea loc duminică, 29 martie, între orele 10:00 și 13:00 în sala de conferințe a Consiliului Județean Tulcea.

Despre organizatori

Consiliul Tinerilor Armâni din România (CTArm) este organul de lucru de tineret al Comunității Armâne din România și are ca scop principal promovarea culturii şi limbii armânești printre tinerii armâni din România, precum şi către persoanele interesate de cultura armânească.

Youth of European Nationalities (YEN) este o reţea activă şi dinamică care reprezintă interesele organizațiilor non-guvernamentale de tineret ale diferitelor minorităţi etnice din Europa. Scopul rețelei este conservarea şi dezvoltarea drepturilor minorităţilor şi a grupurilor etnice. YEN este cea mai mare și mai puternică rețea de organizații de tineret din Europa, ale cărei evenimente din ultima perioadă s-au desfășurat în Opole – Polonia, La Punt-Chamues-ch – Elveția și Berlin – Germania.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.