Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

ARAMT pune în dezbatere principalele reglementări ale detaşării angajaţilor români în Uniunea Europeană

0

Asociaţia Română a Agenţilor de Muncă Temporară (ARAMT) a reunit, la începutul acestei săptămâni, profesioniştii din piaţa de muncă temporară în cadrul unui seminar care a dezbătut principalele reglementări ale detaşării angajaţilor români în ţari din Uniunea Europeană. Subiectul, de maximă actualitate, este analizat în contextul în care, în prezent, unii agenţi de muncă temporară din România se confruntă cu anumite dificultăţi în ceea ce priveşte adaptarea la reglementările naţionale şi europene din domeniu.

Seminarul, intitulat „Munca temporară în spațiul european. Formularul A1” a abordat detalii concrete privind modul de respectare şi implementare a procedurilor, documentelor şi prevederilor legislative din domeniu care au incidenţă asupra celor care activează ca agenţi de muncă temporară.

Sorina Donisa, Presedinte ARAMT

Formularul A1 reprezintă un atestat privind legislaţia aplicabilă și el confirmă faptul că salariatul rămâne în continuare asigurat în cadrul sistemului de securitate socială al țării de origine, atunci când el este detaşat în străinătate sau când lucrează în mai multe ţări în acelaşi timp. Astfel, prin formularul A1 se dovedeşte caracterul de asigurat al persoanei detaşate, astfel încât o persoană să nu fie supusă în acelaşi timp ambelor legislaţii de securitate socială sau să nu-i fie aplicată niciuna dintre cele două legislaţii.

„ARAMT rămâne fidelă misiunii de a sprijini dialogul dintre toți partenerii implicați – angajaţi, agenţi de muncă temporară, autorități, mediul de afaceri, asociații profesionale, patronate, sindicate, mediul academic – în vederea participării active la soluţionarea tuturor provocărilor din acest domeniu şi asigurării unei funcţionări optime a pieţei de muncă temporară. Seminarul pe care l-am organizat se înscrie în acest demers de dialog profesional constant. Ne dorim să oferim, atât agenţilor afiliaţi, cât şi celor neafiliaţi ARAMT, oportunitatea de a beneficia de o expertiză de calitate şi de modele de bune practici în aspecte esenţiale ale activităţii noastre, cum ar fi relaţia cu organismele de reglementare”, a declarat Sorina Donisa, Preşedintele ARAMT.

Printre temele abordate în cadrul seminarului ARAMT s-au mai regăsit: determinarea legislației aplicabile în cazul lucrătorilor migranți; domeniile de aplicare ale regulamentelor Comisiei Europene privind migraţia forţei de muncă; rolul inspecţiei muncii în ceea ce priveşte detaşarea lucrătorilor.

Prezentările de specialitate din cardul seminarului au fost susţinute de reprezentanţi ai Casei Naționale de Pensii Publice şi ai Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice: dna. Maria Luiza Socol Florescu – Director, Direcția relații internaționale, CNPP şi dna. Simona Neacșu – Inspector, Inspecția Muncii.

Membrii ARAMT derulează, conform estimărilor, circa 70% din activitățile de muncă temporară din România, înregistrând o cifră de afaceri de peste 216 de milioane de euro în 2013, cu aproape 40 de milioane de euro mai mult decât în 2012. Aceasta reprezintă o creștere cu peste 20% față de anul precedent și cu peste 60% față de 2010.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.