Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Apel la candidaturi LIDERI PENTRU JUSTIȚIE 2018 – Program de leadership pentru tineri juriști din România

0

Lideri pentru Justiţie 2018, Program de leadership pentru tineri jurişti din România (Ediţia a 9-a)

Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundaţiei Konrad Adenauer lansează apelul la candidaturi pentru cea de-a 9-a ediţie a programului de leadership pentru tineri jurişti din România – Lideri pentru Justiţie (Leaders for Justice – leadership program for Romanian junior jurists).

Programul este deschis tinerilor juriști între 22 și 35 de ani aflați în primii 5 ani de carieră profesională, masteranzilor, precum și studenţilor la drept aflați în ultimul an de studiu. Vor fi selectaţi 20 de tineri juriști cu potenţial de lideri.

Lideri pentru Justiție pune accent pe deprinderea abilităților și dezvoltarea cunoștințelor de leadership, o mai bună înțelegere a profesiilor juridice (prin interacțiunea cu participanții și absolvenții programului) și a sistemului de justiție în ansamblul lui (prin întâlnirile cu profesioniști din domeniu) dar și pe identificarea soluțiilor pentru rezolvarea problemelor din sistemului de justiție și din societatea românească în ansamblul ei.

Candidatura ta trebuie să conţină:

 • un CV,
 • o scrisoare de motivaţie de o pagină, și
 • un eseu de maxim două pagini în care să prezinți o schimbare pe care dorești să o aduci sistemului de justiţie din România. Structura eseului trebuie să urmărească identificarea unei probleme, alegerea unei soluții care să reflecte schimbarea și descrierea a ceea ce presupune schimbarea respectivă, precum și a modului în care ar trebui să arate sistemul de justiție după implementarea acesteia.

Documentele vor fi redactate în limba română, mărime text font 11 și o distanţă de 1,5 între rânduri.

Trimite candidatura ta la adresa office.rspsoe@kas.de până pe 15 octombrie 2017, ora 23:59. Fiecare candidat va primi o confirmare de înscriere, via email, în maxim 48 de ore de la expirarea termenului limită. În lipsa acestei confirmări, vă rugăm să ne contactați.

Procesul de selecţie va consta din 3 etape:

 • preselecția candidaturilor scrise (16 – 31 octombrie 2017),
 • interviurile cu cei preselectaţi (6 – 10 noiembrie 2017) și
 • centru de evaluare (assessment centre) pentru departajarea candidaților (opțional).

Comunicarea rezultatului final: până pe 7 decembrie 2017.

Atât candidaţii (pre)selectați, cât şi cei respinşi vor fi anunțați prin e-mail.

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți, intră pe site-ul nostru www.kas.de/leadership, pe pagina oficială de Facebook  www.facebook.com/LeadersforJustice sau pe canalul de Youtube LeadersJ.

Aşteptăm candidatura ta!

Ce presupune

Lideri pentru Justiţie 2018?

 • Șase sesiuni de training și o întâlnire cu absolvenții comunității „Lideri pentru Justiție”, toate dedicate dezvoltării abilităţilor de lider:

Sesiunea 1 – Viziune şi creativitate                                                             (18-21 ianuarie 2018)        Vision and Creativity. Let the Thinking Begin!          

Sesiunea 2 – Cum să lucrezi în echipă şi să conduci o echipă. Povestea lui Eu vs. Noi                      Team Leading and Team Work. The Tale of I Do vs. We Do                      (15-18 februarie 2018)                                                                                                                                      

Sesiunea 3 – Arta de a lua decizii şi managementul schimbării                           (8-11 martie 2018)          Decision Making and Change Management. The Art of Sound Choices                                         

Sesiunea 4 – Abilităţi de comunicare și conturarea brandului personal                  (12-15 aprilie 2018) Communication Skills and Personal Branding

Sesiunea 5 – Managementul proiectelor. Instrumente care fac diferenţa                   (10-13 mai 2018)                                                                                   Project Management. The “How To” that will Make the Difference                                    

Întâlnirea Anuală a comunității “Lideri pentru Justiție” (tbc)                                           (8-10 iunie 2018)

Leaders for Justice Community Building Annual Meeting

Sesiunea 6 – Evaluare şi feedback. Ce mai trebuie să ştii pentru a deveni un bun lider (5-8 iulie 2018)          Evaluation and Feedback. What Else You Need to Know to Make a Good Leader

Fiecare sesiune începe joi la ora 15:00 și se încheie duminică la ora 13:00, iar programul unei zile complete cuprinde module de training în intervalele 09:00-13:00 și 15:00-19:00. Locațiile și datele sesiunilor de training vor fi transmise candidaților selectați în luna decembrie. Toate costurile programului (cazare, mese, pauze de cafea, materiale de training, etc.), cu excepția celor de transport în țară, sunt acoperite de Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundaţiei Konrad Adenauer.

 • Vizită de studiu la Berlin (tbc, octombrie 2018): timp de o săptămână, cei 20 de participanți vor cunoaște sistemul de justiție german prin întâlniri cu decidenți, vizite la instituții relevante din Berlin și participarea la două ședințe de judecată (civilă și penală). Programul include de regulă instituții precum Bundestag-ul german, Tribunalul de Land, Curtea Constituţională de Land, Biroul Procurorului General, dar și Ambasada României la Berlin sau Asociația Magistraților din Germania. Pe tot parcursul vizitei de studiu va fi asigurată prezența unui interpret, iar toate costurile aferente vizitei vor fi acoperite de KAS RLPSEE.
 • Implementarea unor proiecte de grup: pe parcursul sesiunilor de training, participanții vor dezvolta idei de proiecte care vizează probleme-cheie din sistemul de justiție sau din societatea românească privită ca ansamblu. Structura programului, prin succesiunea temelor celor 6 sesiuni de training, îi ghidează pe participanți în aplicarea abilităților învățate și le facilitează folosirea instrumentelor dobândite pentru îndeplinirea scopului practic al proiectului/elor de grup.
 • Întâlniri cu decidenţi şi profesioniști cu o activitate remarcabilă în domeniul justiției: fiecare sesiune de training include un modul de 3-4 ore în care participanții discută deschis, pe o temă de actualitate din justiție, cu unul sau mai mulți invitați. De asemenea, participanții vor fi invitați la toate întâlnirile lunare ale rețelei de Alumni.
 • Leaders for Justice Alumni Community: candidații selectați se vor putea implica în activitățile reţelei de absolvenţi ai programului formată din 150 de tineri din toate profesiile juridice (judecători, avocați, procurori, consilieri juridici, ofițeri de poliție, mediatori, asistenți universitari, juriști în ONG sau companii, notari, ). În cadrul comunității de absolvenți, participanții  implementează și participă activ la proiecte de grup care vizează probleme cheie din sistemul de justiție sau din societatea românească în general, organizează întâlniri de socializare sau discuții deschise cu profesioniști, participă împreună la diferite evenimente culturale sau sportive.
 • Asociația LiderJust: participanții au posibilitatea de a se înscrie şi a contribui activ la activitățile Asociaţiei LiderJust, organizație non-guvernamentală înființată de absolvenții programului cu scopul de a facilita și promova implementarea proiectelor inițiate de participanții și absolvenții programului “Lideri pentru Justiție”. Mai multe detalii pe site-ul asociației la adresa liderjust.ro.

Lideri pentru Justiție

-scurtă descriere-

Scopul principal al programului îl reprezintă formarea unei reţele de tineri motivaţi care să îşi asume valorile statului de drept şi integritatea profesională ca repere fundamentale în activitate şi care să fie pregătiţi să promoveze aceste valori în rândul colegilor din domeniu.

Obiectivele acestui program sunt formarea susținută a unor tineri jurişti talentaţi și dezvoltarea abilităţilor esenţiale de leadership, înzestrarea acestora cu informaţii de substanţă privind principiile democraţiei şi ale statului de drept şi, nu în ultimul rând, principiile de etică profesională. Tinerii selecţionaţi vor implementa proiecte individuale şi de grup pentru a avea o înţelegere practică asupra a ceea ce înseamnă să fii un adevărat lider.

Grupul ţintă al acestui program este constituit din tineri jurişti care se află fie în primii 5 ani de carieră profesională, fie sunt masteranzi în drept sau studenţi în ultimul an de studiu și care au potenţialul de a deveni lideri. Participanții selectați vor proveni de pe întreg teritoriul României și din toate domeniile juridice. Vor fi selectați 20 de tineri motivați să îşi asume un rol activ în evoluţia sistemului juridic şi socio-politic din România.

Activităţile cuprinse în acest proiect vizează trei componente majore: deprindea de varii abilități de leadership și lucru în echipă, înțelegerea mai profundă a mecanismelor sistemului de justiție și interacțiunii cu personalități din domeniu.

Rezultatul pe termen lung al acestui program de leadership constă în crearea unei reţele naţionale de tineri profesionişti în domeniul juridic, dornici să-şi dezvolte aptitudinile de lideri, dar și capacităţile şi modalităţile de acţiune astfel încât să devină adevăraţi agenţi ai schimbării.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.