Apel deschis pentru performeri: ”Foreign Bodies”

0

Asociația 4Culture în parteneriat cu Reykjavik Dance Festival oferă, în cadrul proiectului ”Foreign Bodies”, posibilitatea unor artiști români de a participa gratuit la o serie de workshop-uri organizate în Islanda, în cadrul festivalului de la Reykjavik.

Reykjavik Dance Festival se desfășoară de-a lungul anului, în patru părţi, în fiecare an, în lunile august, noiembrie, februarie și iunie. Luna august aduce două workshop-uri inedite: Giselle – un workshop cu Halla Ólafsdóttir și Johan Moström și Dancing/Talking/Hoping – un workshop cu Zoë Poluch și Stina Nyberg.

gisele

GISELLE | HALLA ÓLAFSDÓTTIR & JOHAN MOSTRÖM

Program: 18 – 26 august | 12:40 – 16:40 ( 15:00 – 19:30, în ziua cu prezentarea publică)
Locație: Reykjavík City Theater.

Giselle este pentru toți cei pasionați de: balet, cyberpunk, Celine Dion, J.S. Bach, Rihanna și dans contemporan. Halla Ólafsdóttir și Johan Moström te invită să iei parte în rescrierea istoriei și să li te alături într-o călătorie în lumea baletului, unde întâlnim prea mult din toate.

Giselle este brodat de obscuritate și sălbăticie: suntem martorii dezvăluirilor și transformărilor a diferite personaje din lumea baletului și ne confruntăm cu ierarhiile conținute în limbajul lui specific: tehnica și pantomima, deformarea poveștii prin crearea partiturilor coregrafice, neclaritatea limitelor dintre rolurile feminine și masculine, prezența prim balerinelor și a corpului de balet. Prinții se transformă în copaci care se transformă în vulturi care se transformă în fermieri care se transformă în iele care te transformă cu totul întorcându-te pe dos.

Workshop-ul este un proces individual desfășurat colectiv care generează o nouă versiune a baletului Giselle în fiecare zi și care se finalizează cu o prezentare publică în cea de-a 10-a zi.

Vom lucra timp de 4 ore zilnic, vom începe cu o încălzire cyberpunk, vei primi animalul tău spiritual și apoi vom trece către un ‘danceoke’ de balet hardcore.”

”Ideea inițială a proiectului s-a născut din relația noastră de dragoste/ură cu baletul clasic și ne propunem să explorăm noi metode de a-l practica care pot genera bucurie și un simț al comuniunii. Călătoria care ne-a condus unde suntem acum a fost împărtășită cu Elizabeth Ward, Amanda Apetrea și peste 100 de artiști la MDT în Stockholm, Uferstudios în Berlin, Workspace Brussels, Dampfzentrale în Bern și Kampnagel în Hamburg.

Vino așa cum ești, în outfit-ul tău preferat de balet! Nu sunt necesare cunoștințe de balet, dar un minim de experiență ca performer este necesar.”

DANCING/TALKING/HOPING – UN WORKSHOP CU ZOË POLUCH ȘI STINA NYBERG

Program: 25 – 26 August | 12:00 – 14:00
Locație: Reykjavík Dance Atelier, Skúlagata 28, 101 Reykjavík

Dancing/Talking/Hoping propune o metodă sistematică de a gândi viața prin practica unui dansator. Insistând pe încorporarea abordării dansatorului creăm un know-how inseparabil de particularitatea practicii. Explorarea noastră pleacă de la dansatorul care dansează, face o oprire la dansatorul care vorbește și ajunge la dansatorul care speră, insistând în tot acest demers pe potențialul abundent al Dancing/Talking/Hoping de a se auto-teoretiza.

25 August, 12-14: Dansul este…
Stina și Zoe propun o oră în care se dansează. Este un timp în care acțiunea propriu-zisă, dansul, se teoretizează și se definește pe sine. Spunem nu coregrafiei, performance-ului și antrenamentului.

26 August, 12-14: Vorbitul este…
Stina și Zoe propun o oră în care se vorbește. Este un timp în care acțiunea propriu-zisă, vorbitul, se teoretizează și se definește pe sine. Spunem da antrenamentului de a vorbi, performance-ului unei grup care vorbește și coregrafiei conversației.

27 August, 12-14: Speratul este…
Stina și Zoe propun o oră în care se speră. Este un timp în care privim acțiunea de a spera ca pe o practică de imaginație utopică. Spunem nu fricilor, instincului de auto-conservare și anxietății.

”…proiectul speranței trebuie să lupte deopotrivă împotriva resentimentului a ceea ce a ajuns să fie și a fricii față de ceea ce ar putea să o înlocuiască, nu pentru că viitorul este stabilit – dimpotrivă, poate fi o catastrofă – ci pentru că o lume diferită și mai bună rămâne o posibilitate.” (Kathi Weeks “The Problem with Work”)

Artiștii selectați vor beneficia de:

  • 1 workshop intensiv organizat în cadrul Festivalului de Dans de la Reykjavík
  • Transport internațional
  • Cazare

Înscrierea se face pe bază de CV și scrisoare de intenție la contact@waspmagazine.com. Termenul limită pentru trimiterea aplicațiilor: 9 august. Artiștii selectați vor fi anunțați până la data de 11 august.

Foreign Bodies este un proiect inițiat de Asociația 4Culture în parteneriat cu Reykjavik Dance Festival și Stiftelsen Wee-Scavetta/Kipperberg.

4Culture este o asociație non-profit cu sediul în București, care își propune să sprijine formarea și dezvoltarea tinerilor artiști, prin activități de cercetare, producție și difuzare a creatorilor emergenți din domeniul artei performative și a dansului contemporan. Cele mai importante proiecte ale sale sunt eXplore dance festival aflat anul acesta la cea de-a zecea ediție, Life Long Burning – program de rezidențe și producții coregrafice, Platforma X – program de rezidențe dedicat artiștilor vizuali.

Festivalul de dans de la Reykjavík este singurul și unicul festival de dans profesionist din Islanda și a fost un factor foarte important în dezvoltarea scenei de dans independent din Islanda. RDF este o organizaţie non-profit pentru spectacole de arta, independente, dedicată susţinerii, producţiei, prezentării și angajării în spectacole cu coregrafi locali și internaţionali, în Reykjavík, Islanda. Obiectivul său este atins prin diferite forme de festival, de-a lungul anului, în patru părţi, în fiecare an, în august, noiembrie, februarie și iunie. Festivalul prezintă spectacole locale și internaţionale, organizează ateliere, seminare și alte activităţi. Scopul său a fost întotdeauna de a promova și susţine coregrafii locali, dar și de a îşi promova imaginea la nivel internaţional. De curand RDF a încheiat un parteneriat permanent cu singurul atelier de dans independent, Atelierul de dans Reykjavik, care a adus cu el o comunitate orientată spre oferirea de iniţiative pedagogice și co-producţii care a făcut ca efectul Festivalului de dans de la Reykjavik să se simtă tot anul.

Wee-Scavetta/ Fundaţia Kipperberg a fost înfiinţată în Oslo, în 1999, de coregraful italian Francesco Scavetta și dansatoarea norvegiana Gry Kipperberg, pentru a produce și prezenta producţii inovatoare in domeniul artelor spectacolului. De atunci, fundaţia a produs 16 spectacole, prezentate in turnee in 33 de tari din Europa, Orientul Mijlociu si Extremul Orient, in America de Nord, America Centrala si America de Sud. Cu lucrările sale originale si vizibilitatea internaţionala, câştigata in ani, Wee a devenit una dintre companiile lider pe scena norvegiana. Lucrările sunt produse in colaborare cu si cu susţinere din partea diferitelor fonduri naţionale si internaţionale, teatre si agenţii. In plus, activităţile includ programe educaţionale, sub forma atelierelor, si din 2012, Wee a început o colaborare cu Vitlycke – Centrul pentru artele spectacolului din Tanumshede, Suedia, unde Wee facilitează si susţine rezidenţe, prezentări si ateliere.

Activitate organizată în cadrul ”Foreign Bodies”, proiect finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, în cadrul programului pentru Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul Patrimoniului Cultural European cu sprijinul EEA Grants și Guvernul României. Evenimentul este organizat și cu sprijinul Swedish Arts Grants Committee.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.