Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Antreprenori și specialiști din România, SUA, Israel, Austria, Olanda și din partea Comisiei Europene participă la Innoteque 2019

0

Cei mai activi inovatori globali și locali vă invită la Innoteque 2019, eveniment internațional dedicat inovației din România.

  • Conform Global Innovation Index 2018, România se situează pe locul 49 în lume în ceea ce privește inovarea, după Republica Moldova, în scădere față de 2016.

  • În peisajul UE, România este pe ultimul loc în ceea ce privește inovarea și companiile din ecosistem colaborează din ce în ce mai puțin.

Peste 150 de antreprenori și specialiști din România, Statele Unite ale Americii, Israel, Austria, Olanda și din partea Comisiei Europene participă în perioada 27-28 martie la o nouă ediție a Innoteque, cel mai important eveniment dedicat politicilor de inovație din România. Conferința este găzduită de Impact Hub Bucharest și organizată cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite în România, Ambasadei Israelului în România, Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România, Reprezentanței Comisiei Europene în România, Advantage Austria,  Romanian American Foundation, Abbvie, Orange, KMPG Romania, CCIFER.

Innoteque 2019 pune antreprenori, cercetători, manageri de hub-uri și departamente de inovare din companii față în față cu factori decizionali din țară și de la Bruxelles pentru a identifica  și promova politicile cheie pentru inovare, cu accent pe domenii cheie precum sănătatea, energia și agricultura.

Într-o Uniune Europeană ce plasează inovarea în centrul strategiei sale privind creșterea economică, crearea de locuri de muncă și competitivitatea, România este pe ultimul loc.

Din 2010, în European Innovation Scoreboard, România este pe ultimul loc în UE la capitolul inovare, pe un trend de scădere a performanței de ”inovator modest” comparativ cu media UE. În peisajul european, doar Bulgaria mai rămâne încadrată la aceeași categorie. Deși avem o rată de apariție de noi companii (cu mai mult de 10 angajați) dublă față de media Uniunii (3,1% față de 1,5%) și o activitate antreprenorială totală la fel de expansivă (10,8% față de 6,6%), cheltuielile cu cercetarea-dezvoltarea în cadrul companiilor sunt aproape de 20 de ori mai mici.

Printre domeniile în care țara noastră are cei mai scăzuți indicatori se numără accesul la finanțare, suportul acordat cercetării-dezvoltării, antreprenoriatul și educația. Mai mult, legăturile dintre companii sunt, în 2017,  la jumătate față de România lui 2010. Reușim, așadar, să colaborăm mai puțin astăzi decât în urmă cu un deceniu, în condițiile în care potențialul generat de infrastructura de cercetare și calitatea cercetătorilor este foarte mare. Iar domenii precum medicina, energia și agricultura sunt domenii în care România ar putea beneficia enorm de un ecosistem care generează cu adevărat inovație.

Conferința internațională Innoteque își propune să creeze un cadru de discuție și cooperare între principalii actori din sfera publică și privată din SUA, Israel, Austria, Olanda și România în vederea identificării unor soluții ce sprijină performanța în inovare în toate domeniile și contribuie astfel la creșterea economică: sisteme de educație superioară și de cercetare, antreprenoriat, legislație, noile tehnologii.

România a beneficiat de o creștere economică impresionantă în ultimele două decenii, datorată în special deschiderii și integrării economice cu economiile mature. Această perioadă de creștere se apropie de sfârșit, iar pentru a genera o creștere economică sustenabilă tradusă într-o creștere a calității vieții, România trebuie să învețe să-și folosească atuurile pentru a genera, și materializa, tehnologii și soluții inovatoare. Doar astfel vom putea opri exodul de oameni competenți și genera un viitor pentru generațiile viitoare“    – Andrei Roth, antreprenor și manager al biroului Cluj pentru UiPath

Avem atât de multe avantaje competitive nefolosite ca țară, în tot ceea ce înseamnă generarea de creștere economică din inovare. Și multe vin din tradițiile și moștenirile unei educații universitare cândva foarte puternice în domeniile STEM, precum și din rețeaua de centre de cercetare-dezvoltare publice, și altele. În ciuda unui sistem de startup-uri din ce în ce mai dinamic, a unei infrastructuri solide de IT, precum și dezvoltarea sectorului de TIC, și chiar și a finanțării publice din ultimii 2 ani, performanța noastră, ca țara rămâne modestă. Colaborarea și construirea unui ecosistem funcțional sunt intențiile noastre principale pentru această nouă ediție a Innoteque” –  Oana Craioveanu, antreprenor, co-fondator și manager al Impact Hub Bucharest

Evenimentul, desfășurat pe durata a două zile, va reuni peste 40 vorbitori, experți locali și internaționali, organizați în prima zi pe două teme paralele de discuție: una preponderent comercială și de afaceri și una de cercetare-dezvoltare și educație. A doua zi, vă invităm la 3 paneluri concentrate de domenii cu mare potențial pentru România: sănătate, energie și agricultură. De asemenea, vom organiza un târg de inovare, o ocazie unică de a cunoaște și interacționa cu 12 inovatori.

Care sunt politicile ce trebuie schimbate sau introduse pentru ca România să genereze cu adevărat inovare? Ce legătura este între creșterea economică și inovare? Cum contribuie inovarea la îmbunătățirea calității vieții? Sunt doar câteva dintre întrebările lansate de organizatori ce își vor găsi răspunsuri în cadrul celor două zile de conferință.

Concluziile discuțiilor vor fi incluse în propuneri concrete la nivel național, și prezentate apoi public și transparent într-un document de politici publice.

Printre invitații Innoteque 2019 se numără: Harry Gatterer (CEO Zukunftsinstitut), Günter Krasser (Managing Director and Head of Development Center Bucharest, Infineon Technologies Romania), Viorel Peca (European Commission, DG Connect), Ramona Jurubiță (KPMG Romania), Bogdan Ceobanu (European Commission, Policy Officer, Startup Europe), Ana-Maria Andronic (Head of Intellectual Property, Media & Technology Practice, DLA Piper, Bucharest Office).

Agenda detaliată și lista vorbitorilor pot fi consultate pe site-ul oficial al evenimentului: www.Innoteque.com

Prima ediție Innoteque a avut loc în octombrie 2016 și a reunit peste 35 de invitați de renume din domeniul inovării, fiind un real succes în a crea punți de colaborare și dezvoltare între diversele categorii de actori: universități, mediul de afaceri, institutele de cercetare, antreprenori.

Evenimentul este organizat de Oana Craioveanu, antreprenor, co-fondator și manager al Impact Hub Bucharest, Andrei Roth, antreprenor și manager al biroului Cluj pentru UiPath și Roxana Voicu-Dorobanțu, cadru didactic universitar cu experiență în afaceri internaționale și ecosisteme antreprenoriale.

Despre autor

avatar

Impact Hub Bucharest este organizația dedicată sprijinirii inovatorilor care încearcă să rezolve provocările economice, sociale și ecologice ale zilelor noastre prin proiecte și modele de afaceri cu impact social pozitiv. Parte dintr-o rețea globală, Impact Hub Bucharest oferă un spațiu de lucru și colaborare în centrul Bucureștiului, o comunitate activă de peste 200 de membri, evenimente de învățare, networking și dezvoltare, programe de accelerare și dezvoltare a afacerilor cu impact social.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.