Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Angajamentele României în lupta împotriva traficului de persoane

0

 ProTECT, platforma organizațiilor specializate în lupta împotriva traficului de persoane a organizat pe 18 martie împreună cu Oana Țoiu, Președintele Comisiei de Muncă și Protecție Socială din Camera Deputaților, masa rotundă pe tema ”Angajamentele României în lupta împotriva traficului de persoane”.

La discuție au participat Anca Dragu, Președintele Senatului României, E.S. Andrew Noble, Ambasadorul Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, reprezentanți ai Guvernului, Ministerului Justiției, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului de Interne, ai autorităților naționale, parlamentari și europarlamentari.

Toți cei prezenți la masa rotundă au subliniat amploarea fenomenului și factorii care trebuie combătuți pentru a stopa traficul de persoane.

Președintele Senatului, Anca Dragu a afirmat că prevenirea și combaterea traficului de persoane este o prioritate pentru Senatul României și că vor fi identificate golurile din legislație pentru a face modificările necesare.

Oana Țoiu, Președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților a transmis că ”este important să adresăm fenomenul și din perspectiva prevenirii și a reintegrării. La ce ne angajăm aici este la colaborarea interinstituțională necesară combaterii fenomenului și la un parteneriat constant cu societatea civilă, precum și la sprijinul necesar în Parlament”.

Organizațiile platformei au punctat o serie de priorități pe care organizațiile neguvernamentale le-au identificat din experiența și lucrul direct cu victimele și în comunități vulnerabile.

”Avem nevoie de legi puternice care să apere victimele, avem nevoie de un fond de urgență al victimei și avem nevoie ca toți actorii implicați să fie formați în a lucra cu victimele din perspectiva înțelegerii traumelor prin care au trecut. Avem nevoie identificare proactivă și de mecanisme de implementare și de sesizare atunci când legea este încălcată, de pedepsire a infractorilor și recuperare a câștigurilor imense obținute de pe urma exploatării ființelor umane.

Avem, în egală măsură nevoie de o privire în oglindă, pentru a înțelege ce fel de atitudini și comportamente avem față de cei vulnerabili și cum diminuăm vulnerabilitățile; dintre aceștia, cei mai vulnerabili sunt copiii instituționalizați, alături de adulții lipsiți de discernământ. Avem nevoie să știm cum ne protejăm copiii de exploatarea sexuală și abuzuri în mediul online.” a afirmat Loredana Urzică- Mirea din partea Asociației eLiberare, Co-Chair ProTECT.

”Anul trecut cu toții am simțit pe pielea noastră ce înseamnă să ni se ia libertatea, când am fost nevoiți să rămânem săptămâni la rând în spatele ușilor închise. Pentru cei mai vulnerabili dintre noi ușile rămân în continuare închise. Şi vor rămâne așa chiar și după ce pandemia va trece. Criza sanitară a însemnat și mai multe efecte agravante pentru victimele traficului de persoane. Astfel, 20 dintre cele mai active organizații care luptă împotriva traficului de persoane au construit la sfârşitul anului trecut, platforma de colaborare ProTECT, cu scopul principal de a oferi tuturor celor care vor să contribuie la combaterea acestui fenomen un instrument de lucru participativ și axat pe rezultate.” a transmis Cora Moțoc, Director Executiv Justice & Care România și Co-Chair ProTECT.

În cadrul dezbaterii s-a subliniat în repetate rânduri lipsa finanțării serviciilor acordate victimelor, precum și preocuparea percepției publice și prejudecățile unei părți din societate față de victimele traficului de persoane exploatate sexual. Traficul de persoane nu poate să fie o realitate acceptabilă și acceptată.

La finalul Mesei Rotunde a fost luat angajamentul organizării unei noi discuții peste șase luni pentru a evalua demersurile făcute în acest timp și urgentarea proiectelor de lege menite să protejeze victimele și să pedepsească traficanții.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.