Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ambasadele europene din toată lumea sărbătoresc pentru a doua oară Climate Diplomacy Day pe 17 iunie 2015

0

Articol comun semnat de Ambasadorii Franței, Marii Britanii şi Germaniei la Bucureşti

2015 – Un an de răscruce în lupta împotriva schimbărilor climatice În întreaga lume, pădurile joacă un rol crucial în lupta împotriva schimbărilor climatice, datorită capacității lor de a înmagazina dioxid de carbon.

Despăduririle și degradarea pădurilor generează până la 15-20% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, potrivit studiilor ONU. Până la 60% din pădurile virgine specifice zonelor cu climă temperată din Europa se află în România. În același timp, statisticile arată că în România trei hectare de pădure sunt tăiate la fiecare oră. Această problemă îngrijorătoare a fost subliniată de participanții la prima consultare cetățenească pe teme de climă și energie organizată de societatea civilă în România, la Cluj, la începutul acestei luni, sub semnul conferinței Națiunilor Unite pe tema schimbărilor climatice – Paris 2015. Și acesta este numai un exemplu. Schimbările climatice și cauzele lor nu sunt un mit și deja vedem semnele lor în întreaga lume. Arderea combustibililor fosili, precum cărbunele, petrolul și gazul pentru acoperirea necesităților noastre energetice crește nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă. Acest lucru afectează deja mediul, economia și felul în care oamenii trăiesc. Organizația mondială de meteorologie a raportat că între 2001 și 2010 fenomenele meteo extreme au cauzat pagube economice în valoare de 660 de miliarde de dolari, cu 54% mai mari decât în deceniul precedent.

Efectele schimbărilor climatice se fac simțite pe continentul nostru, în țările noastre și, de asemenea, în România. Din cauza climatului mai cald, cererea de apă pentru irigarea culturilor va crește. De asemenea, unele regiuni vor fi afectate de inundații tot mai frecvente, dar şi de valuri de căldură mai dese, furtuni precum și de o creștere a nivelului mării. Dar, cel mai mare risc pentru securitatea noastră va fi resimțit indirect prin creșterea prețurilor la mâncare, și pe termen lung, printr-o lipsă acută a de alimente și apă.

La fel ca multe alte țări, România a fost afectată de inundații semnificative în ultimii ani, care au cauzat pagube enorme. Statisticile arată că 2007 a fost cel mai cald an din ultimele două decenii, ceea ce a dus la cea mai mare secetă din ultimii cinzeci de ani. Se poate obține un impact pozitiv considerabil, dacă se va acționa global împotriva schimbărilor climatice. Din 1992, țările noastre, precum și România fac parte din Convenția cadru a Națiunilor Unite pe tema schimbărilor climatice (UNFCCC). Guvernele au acceptat în mod unanim în 2009 să încerce să limiteze încălzirea climatică la 2 grade Celsius, dar la nivel comun nu s-a atins încă acest scop. Acest an aduce o oportunitate imensă de a asigura un acord global credibil și obligatoriu din punct de vedere juridic pentru a limita încălzirea globală. În luna decembrie, Parisul va găzdui unul dintre cele mai mari summit-uri UNFCCC (COP 21) de până acum.

Dacă acționăm acum, putem menține nivelul încălzirii globale la sub două grade Celsius. Membrii Uniunii Europene au deja un exemplu bun de oferit, în condițiile în care pe continentul nostru emisiile de gaze cu efect de sera au scăzut cu 19% din 1990. De asemenea, Uniunea Europeană a acceptat anul trecut o scădere cu cel puțin 40% a emisiilor domestice până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990. Aceste obiective sunt foarte ambițioase și reprezintă provocări pentru țările noastre. Soluțiile noastre ar putea fi diferite, precum creșterea eficienței energetice, scăderea emisiilor în sectorul energetic sau un transport mai prietenos cu mediul. Totuși, vestea bună este că putem toți controla impactul dăunător al schimbărilor climatice.

Utilizând energia într-un mod mai eficient, folosind surse de energie cu amprentă de carbon scăzută și oprind despăduririle, schimbările climatice pot fi limitate. Totodată, reducerea riscurilor schimbărilor climatice printr-o tranziție la o economie globală cu emisii scăzute de carbon reprezintă o oportunitate imensă pentru inovație și crearea de noi locuri de muncă: în Germania 80% din capacitatea de producere de energie introdusă în ultimul deceniu provine din surse regenerabile, creând un nou sector de afaceri cu 380.000 de noi locuri de muncă; în Franța noua lege privind tranziția energetică și creșterea economică verde, care mobilizează întreaga societate împotriva schimbărilor climatice, inclusiv companii și autorități locale, ar putea contribui la crearea a peste 100.000 de locuri de muncă în trei ani; Marea Britanie a fost prima țară care înființat o Bancă de investiții verzi, care să atragă investițiile din sectorul privat în domeniul energiilor regenerabile.

Astfel, tranziția la o economie globală cu amprentă de carbon scăzută are consecințe pozitive asupra statelor: noi locuri de muncă, aer mai curat, sănătate mai bună, un grad mai scăzut al sărăciei și mai multă siguranță energetică. Trebuie să fim toți pregătiți să răspundem acestei provocări.

 

E.S. Domnul François SAINT-PAUL, Ambasadorul Franţei în România

E.S. Domnul Paul BRUMMELL, Ambasadorul Marii Britanii în România

E.S Domnul Werner Hans LAUK, Ambasadorul Germaniei în România

1

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.