Alternativă reciclare plastic

0

autor: Zaha Ofelia

Minunata noastră țară merită să se scalde într-o curățenie imaculată și printre deșeurile care împiedică acest lucru se află inamicul numărul unu, plasticul. Acest deșeu apare în cele mai multe forme și mărimi și poate fi vizualizat cam în orice metru pătrat al unui peisaj pitoresc. Dacă nu îl vezi înseamnă că nu te-ai uitat atent. 

Există mai multe motive pentru care plasticul este abandonat de utilizatori în comparație cu alte deșeuri ex. metale sau electrocasnice. Primul aspect esențial ar fi prețul care variază între 0,8-1 leu /kg acest preț înseamnă 800-1000 lei/ tonă ceea pe care acceptabil având în vedere că o tonă de sticlă valorează aproximativ 20 euro adică 90 lei de 10 ori mai puțin Cu toate acestea, plasticul are o greutate mult mai mică, și este de mai multe tipuri de la 1 la 7: PETE, HDPE, PVC, LDPE, PP, PS și altele din care doar câteva reciclabile în România.

20150402222422-201266103538720621_20
Tocmai datorită acestei compartimentări stufoase ceea ce ar părea ca o afacere bună devine o complicație având în vedere că plasticul trebuie selectat și sunt necesare niște cunoștiințe de bază și pentru colectorul inițial.În România cel mai căutat tip este: PETE -veșnicul flacon de plastic și câteva alte ambalaje ex. caserole de unică folosință. Se mai reciclează și HDPE (care apare în flacoanele soluţiilor de albirea rufelor, detergentului de uz casnic, şamponului, sacilor de gunoi şi cumpărături,etc), PP (inscripţionat pe dopurile de la PET-uri, sticle de sirop, sticle cu ketchup, pungi şi saci de rafie) și policarbonatul (care se reciclează doar în funcţie de material și e inscripţionat pe: bidoane de apă, materiale „bullet-proof”, ochelari de soare, DVD-uri, iPod, computere, indicatoare, nailon).

Astfel ambalaje din categoria PVC, LDPE și PS nu își găsesc locul în cadrul reciclării decât dacă sunt transportate în altă țară care permite acest lucru, dar și acest process costă și poluează. Pentru a-ți face o idée în legătură cu ceea ce nu poate fi reciclat uite aici o listă: albalajul soluţiilor de curăţat geamuri, detergenților, şamponului, uleiului de gătit, produselor alimentare, pâinii, alimentelor congelate, cabluri, echipamente medicale, sacoşe, îmbrăcăminte, mobilier, covoare, învelitorile de plastic pentru haine, farfurii şi pahare de unică folosinţă, caserole de mâncare, carcase CD-uri sau casete.

Colac peste pupăză aditivii din aceste tipuri de plastic, care nu își găsesc clienți, sunt cancerigeni și pot produce malformații congenitale.

Cu toate acestea, unde e o problemă înseamnă că sunt mai multe soluții sau chiar idei de afaceri. Pe Indiegogo, un website de crowdfunding există un proiect interesant – Clean Sea Fuels:Making fuel while cleaning the Ocean – derulat în Africa continentul deșeurilor. Acestea sunt colectate indiferent de tipul de plastic conținut și valorificate printr-un aparat mobil care folosește piroliza (un procedeu de transformare sau de descompunere termică a compușilor sau a substanțelor chimice organice în condiții de temperaturi înalte). Rezultatul este producerea de combustibili motorină, cherosen și benzină. Cei care colectează plasticul aflat sub orice formă pot fi recompensați motivant și astfel peisajele încep să conțină un verde pur în care doar florile oferă altă culoare.
Inventatorul acestui sistem Robert Clyne absolvent al universității Yale a fost de acord să ofere în caz de finanțare a proiectului un astfel de aparat sub tutela ong-ului clujean Naturas et Civitas care se ocupă în acest moment cu colectarea selectivă a deșeurilor.

Știm că această metodă de reciclare produce poluare prin noxele emanate de acești combustibili, însă din două rele și anume prezența plasticului în natură și perturbarea ecosistemului prin infiltrarea lui ca hrană a animalelor și producerea combustibilului care poate fi controlat în gradul său de poluare prin filtre considerăm că variana doi ar fi mai rezonabilă pentru moment.
Concluzia? Dacă vă place ideea și o vreți pusă în practică și la noi distribuiți informația sau oferiți chiar și un leu. În cel mai rău caz deșeurile vor fi curățate doar în Africa dar fiind pe aceiași planet merită să ne bucurăm de schimbări pozitive oriunde ar fi ele.

autor: Zaha Ofelia

Viitor Plus, ‘Ghid – Etichetele Produselor’, http://www.viitorplus.ro/files/uploaded/Invatare%20activa/PCS/Ghid%20-%20Etichetele%20produselor.pdf
Trușca, F., (21 Septembrie 2012), ‘Colectarea deșeurilor din plastic: o afacere bănoasă!’ http://ideideafaceri.manager.ro/articole/oportunitati-de-afaceri/colectarea-deseurilor-din-plastic-o-afacere-banoasa-5291.html

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.