Alimente fara gluten – bune sau nu pentru organismul nostru?!

2

Poate unul dintre cele mai discutate lucruri in ziua de astazi este ce alimente nu contin gluten.

Se pare ca oamenii cu boala celiaca (o afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire), ar trebui sa evite consumul total de alimente ce contin gluten, pentru a nu obtine o reactie alergica.

Deci, haideti sa aflam care sunt grupele alimentare de baza, fara gluten pe piata si ce este de fapt glutenul?

Glutenul este o proteina care se gaseste in grau, orz, ovaz si secara, care este dur si puternic si este in aproape toate pastele si cerealele. Unii oameni sunt intoleranti la gluten si pot avea indigestie sau severe reactii alergice. In toata lumea, aproximativ 1 la suta din persoanele cu boala celiaca trebuie sa urmeze o dieta fara gluten pentru a preveni conditiile alergice si consecintele acestora.

Medicii recomanda ca persoanele care sufera de boala celiaca sa citeasca cu atentie etichetele produselor alimentare, pentru a evita consumul de gluten. Exista anumite alimente, care sunt complet fara gluten si, adesea, acest lucru este indicat pe ambalajul lor. Dar acest fapt nu distrage atentia de la monitorizarea atenta obligatorie a continutului fiecarui produs alimentar.

Aici sunt unele dintre cele mai disponibile alimente fara gluten:

Nuci
Migdalele intregi, alunele, castanele nu contin gluten. Produsele prajite este mai bine sa fie evitate, deoarece acestea sunt adesea tratate cu faina.

Orez
Expertii spun ca toate tipurile de orez sunt fara gluten.

Porumb
Faina de porumb si porumbul nu contin gluten. Acelasi lucru este valabil si pentru popcorn, malt, amidon de porumb si porumb. Este necesar, cu toate acestea, sa cititi cu atentie etichetele.

Leguminoase
Leguminoasele contin, de asemenea, gluten in forma sa completa. Acestea includ mazare, linte, naut si toate tipurile de fasole. De asemenea, ele nu pot fi consumate de catre persoanele cu boala celiaca.

Alte alimente
Exemple de alte alimente fara gluten sunt: hrisca, amarant, canola, cassava, faina de nuca de cocos, seminte de bumbac, malai, mei, tapioca, cartofi, susan, cartofi dulci.

Produse alimentare in cauza
Unele alimente pot arata ca si cum nu ar exista nici o urma de gluten in ele, dar de fapt sunt nesanatoase datorita prelucrarii cu ingrediente care contin gluten. Exemple de astfel de produse includ cerealele de tarate, amidon, faina, ovaz, bulgur, canepa, malt, ovaz.

Persoanele cu boala celiaca trebuie sa fie foarte precise in citirea etichetelor produselor alimentare si sa fie atente la produsele care contin numai anumite ingrediente fara gluten.

Afla mai multe aici despre sanatate, nutritie si mancare sanatoasa.
alimente

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

2 comentarii

  1. avatar

    Este exact greseala pe care voiam s-o semnalez si eu, leguminoasele SUNT PERMISE in dieta celiaca.

Comentează