Alba Iulia, model regional de oraș verde

0

Fundația TERRA Mileniul III împreună cu Primăria Alba Iulia și cu sprijinul Asociației Municipiilor din România au organizat seminarul “Planul de acțiune privind energia durabilă în municipiul Alba Iulia – pentru corelarea eforturilor la nivel regional”. Evenimentul care a avut loc joi, 3 noiembrie 2016 în sala de ședințe a Primăriei Alba Iulia face parte din proiectul “Orașe Verzi – Regiuni Verzi (Green Cities – Green Regions) co-finanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Alba Iulia

Seminarul s-a axat pe tema energiei durabile și a eficienței energetice având ca participanți factori de decizie și responsabili de mediu din Municipiul Alba Iulia și din regiune, alături de Lavinia Andrei, manager proiect, Liviu Gheorghe, expert și Adrian Bădilă facilitator, toți de la Fundația TERRA Mileniul III.

Punctul central al seminarului a fost reprezentat de Planul de Acțiune privind Energia Durabilă (PAED) în Municipiul Alba Iulia, revizuit cu sprijinul Terra Mileniul III și a partenerilor acesteia în cadrul proiectului amintit.

Municipiul Alba Iulia este semnatar al Convenției Primarilor din 2010 și prin apartenența la acest pact s-a obligat ca până în 2020 să reducă cu 24% emisiile de CO2, față de anul de referință 2008. Pentru atingerea acestui obiectiv municipalitatea își propune măsuri ce țin de modernizare și eficientizare a iluminatului public, îmbunătățirea și modernizarea flotei auto, alături de lucrări de infrastructură pentru fluidizarea traficului, cum ar fi: aplicarea unor tarife diferențiate pentru parcare in diferitele zone ale orașului, construirea unei șosele de centură, lucrări de lărgire a unui pod peste râul Mureș, stimularea utilizării bicicletei si a mersului pe jos.

La capitolul energie planul propune: producerea energiei din surse regenerabile (eoliană, fotovoltaică, biogaz, biomasă), planificare urbană strategică, si adoptarea unor standarde de performanță energetică pentru construcția de noi clădiri și reabilitarea celor existente. La aceste măsuri se adaugă promovarea achizițiilor verzi, activități de sensibilizare și conștientizare în comunitate, activități de training și pregătire profesională în domeniul energiei.

Lavinia Andrei, președintele Fundației TERRA Mileniul III remarcă rolul autorităților locale și regionale în promovarea tranziției către o economie mai verde.

Comunitățile locale sunt parte din cauza schimbărilor climatice și în același timp suferă de pe urma lor. Autoritățile locale pot contribui substanțial la trecerea către o economie cu emisii reduse de carbon tocmai de aceea Fundația TERRA Mileniul III alături de partenerii săi R-20 din Elveția și AMR, prin proiectul <Orașe Verzi – Regiuni Verzi> și-au asumat rolul de a asista autoritățile locale interesate, în demersul lor de a dezvolta Inventarul de Emisii și Planul de Acțiune privind Energia Durabilă precum și de a monitoriza rezultatele măsurilor întreprinse. Eforturile depuse de Primăria Alba Iulia până acum sunt de apreciat, dovadă ca măsurătorile efectuate la nivelul anului 2015 arată o scădere a emisiilor de CO2 cu 14,5% față de anul de referință 2008. Mai mult Primăria intenționează să-și asume noua variantă a Convenției Primarilor țintind ca până în anul 2030 să reducă cu 40% emisiile față de același an de referință 2008 ” a arătat Lavinia Andrei, președintele TERRA Mileniul III.

Proiectul „Orașe Verzi – Regiuni Verzi” în cadrul căruia Municipiul Alba Iulia a revizuit Planul de Acțiune privind Energia Durabilă își propune să contribuie la sprijinirea municipiilor și regiunilor ce doresc să își reducă amprenta de carbon și să clădească un parteneriat durabil între partenerii elvețieni și români cu scopul de a identifica soluții potrivite pentru tranziția către o economie verde.

Alte 4 orașe selectate în urma unui proces minuțios beneficiază de asistența experților TERRA Mileniul III pentru realizarea de PAED-uri. Acestea sunt Roman, Focșani, Făgăraș și Roșiorii de Vede.

Proiectul Orașe Verzi – Regiuni Verzi (Green Cities – Green Regions) a debutat în luna aprilie 2015 și se desfășoară la nivel național pe o perioadă de 24 de luni, fiind co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Valoarea totală a proiectului este 277.565,00 CHF  din care 28.116 CHF reprezintă contribuție proprie a partenerilor.

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.