Alături cele mai importante orchestre europene la Festivalul Enescu 2013

0

Alături cele mai importante orchestre europene,

Orchestrele şi Corurile Radio România participă la Festivalul Enescu 2013

După o stagiune plină de evenimente de succes mult apreciate de publicul larg şi de specialişti, Orchestrele şi Corurile Radio România revin în faţa melomanilor punctând o frumoasă participare la cea mai importantă manifestare culturală românească: Festivalul Internaţional „George Enescu” – ediţia XXI.

În cadrul festivalului – derulat în această toamnă între 1 şi 28 septembrie – principalul moment prezentat de Orchestrele şi Corurile Radio România îl constituie concertul de la Sala Mare a Palatului desfăşurat exact peste o lună de zile – vineri, 20 septembrie 2013 (19.30). Un prilej deosebit, de mare sărbătoare pentru Radio România, deoarece patru dintre formaţiile instituţiei – ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, CORUL ACADEMIC RADIO ŞI CORUL DE COPII RADIO – vor fi reunite sub bagheta dirijorului britanic JAMES JUDD. Muzicianul a fost director muzical al Orchestrei Filarmonice din Florida, dirijor principal al Orchestrei Naţionale Lille – Franţa, ocupând în prezent aceeaşi poziţie pentru Orchestra Asiatică de Tineret şi a colaborat cu cele mai mari ansambluri de gen ale lumii ca Berlin Philharmonic, Orchestre National de France, Royal Philharmonic, London Symphony, BBC Symphony, Royal Concertgebouw Orchestra – Amsterdam, Orchestra Santa Cecilia –  Roma ş.a.

Cele patru ansambluri reunite ale Orchestrelor şi Corurilor Radio România vor încânta publicul cu o lucrare de mare virtuozitate, care cere o pregătire îndelungată: RECVIEMUL DE RĂZBOI, creaţie a unuia dintre cei mai prolifici compozitorienglezi din sec. XX: Benjamin Britten. Lucrarea a fost definitivată în 1962 şi a fost dedicată sfinţirii noii catedrale a oraşului Coventry, cea anterioară fiind distrusă de un raid aerian în timpul celui de-al doilea război mondial.

Evenimentul va avea loc cu participarea soliştilor vocali de talie internaţională: MICHAELA KAUNE – soprană (Germania), KIM BEGLEY – tenor (Marea Britanie), ADRIAN EROD – bariton (Austria).

Completând evenimentul extraordinar de la Sala Palatului, Orchestrele şi Corurile Radio România vor oferi melomanilor care aleg concertele în aer liber din Piaţa Festivalului (în lateralul Ateneului Român) trei seri consecutive de sărbătoare a muzicii. Vineri, 20 septembrie, ora 20.00, sunteţi aşteptaţi la Seara  Radio  România  Muzical: Jazz, swing & more cu… grupul vocal Jazzappella. Dacă în Sala Palatului va răsuna muzica lui Britten, în aer liber vă veţi bucura de standarde de jazz, şlagăre pop – rock, piese din coloane sonore de
film – toate în aranjamente originale a capella.

Sâmbătă, 21 septembrie (ora 20.00) este rândul postului Radio România Cultural să vă invite la o seară specială: CE ŞTIA SATUL, scenariu de Mihai Lungeanu după piesa „Ce ştia satul” de Ion Valjan. Titlul reprezintă prima piesă montată de Teatrul Naţional Radiofonic, jucată pentru prima oară pe scena Teatrului Modern de Compania Davilla, în anul 1912 şi reluată la Teatrul Naţional cu actorii Petre Sturza şi Maria Filotti. În distribuţie veţi revedea patru apreciaţi artişti români: GEORGE MIHĂIŢĂ, VIRGINIA MIREA, DELIA NARTEA şi GEORGE GRIGORE.

Cea de-a treia seară în Piaţa Festivalului – duminică, 22 septembrie, ora 20.00 – vă propune o întâlnire cu BIG BAND-UL RADIO, sub bagheta dirijorului său, IONEL TUDOR. Seara se va derula cu participarea LUIZEI ZAN, câştigătoare a premiului I la Cerbul de Aur, în 2004 şi desemnată „Muzicianul anului 2011″ în cadrul Galei Premiilor de Jazz.

Şi dacă nu reuşiţi să ajungeţi la nici unul dintre evenimentele desfăşurate în perioada 20-22 septembrie, mai aveţi două ocazii de a vă bucura de Orchestrele şi Corurile Radio România, prin cele două coruri ale instituţiei. Sâmbătă, 14 septembrie (19.30) – Sala Mare a Palatului, alături de una dintre cele mai prestigioase orchestre europene – LONDON SYMPHONY ORCHESTRA – şi sub bagheta dirijorului rus VLADIMIR JUROVSKY, Corul Academic Radio condus de DAN MIHAI GOIA va interpreta o lucrare enesciană:Simfonia cu cor nr. 3 în Do Major op. 21.

Sâmbătă, 28 septembrie (19.30), Corul Academic Radio, de această dată însoţit şi de Corul de Copii Radio, condus de VOICU POPESCU, va reveni la Sala Palatului chiar la evenimentul de închidere a Festivalului Enescu. De această dată, ansamblurile vor concerta alături de o altă celebră orchestră londoneză :  ROYAL PHILHARMONIC ORCHESTRA. Sub conducerea muzicală a dirijorului român CRISTIAN MANDEAL, publicul se va reîntâlni cu celebra Simfonie nr. 3 de Gustav Mahler. Solistă va fi mezzosoprana britanică JENNIFER JOHNSTON.

Ca la fiecare ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu”, Radio România Cultural şi Radio România Muzical vor transmite live evenimentele la nivel naţional on air şi online pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele pentru Festivalul Enescu pot fi achiziţionate online, prin eventim.ro, sau de la punctele de vânzare ale Eventim şi din librăriile Humanitas și Cărturești. La evenimentele în aer liber, din Piaţa Festivalului, accesul este liber.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.  

Sala Radio_foto Alexandru Dolea

________________________________________

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.