Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ajută un copil cu autism să meargă la școală!

1

Campanie de strângere de fonduri prin sms pentru copiii cu autism

Sâmbătă, 15 septembrie, Știrile Kanal D și Asociația Învingem Autismul lansează campania „Ajută un copil cu autism să meargă la școală!” Astfel, telespectatorii Kanal D pot sprijini copiii afectați de autism prin donații de 2 Euro la numărul de sms 8842 (valabil în rețelele Cosmote, Orange și Vodafone).

Incidenţa tulburărilor din spectrul autismului a crescut in mod alarmant. Conform statisticilor internaţionale, 1 din 100 de copii este afectat. Autismul este o tulburare neurobiologică severă, care afectează comunicarea, relaţionarea şi integrarea senzorială a individului. Fără intervenţie, riscul este ca acea persoană să rămână izolată toată viaţa şi dependentă de sprijinul altei persoane.

Unul dintre obiectivele campaniei „Ajută un copil cu autism să meargă la școală!” este de a determina autoritățile să susțină serviciile dedicate copiilor cu autism. Totodată, campania dorește să sensibilizeze publicul larg la această problematică, facilitând, astfel, integrarea școlară și socială a persoanelor cu autism – în acest moment există numeroase prejudecăţi care funcţionează ca adevărate bariere în calea integrării. Vedetele Știrilor Kanal D – Christian Sabbagh, Simona Pătruleasa, Silvia Ioniță, Raluca Lăzăruț și Bianca Ioniță – se vor implica personal în această campanie. Ele vă vor ține la curent, pe tot parcursul campaniei, cu materiale emoționante despre provocările zilnice prin care trec familiile care au copii cu autism și organizațiile neguvernamentale care sunt nevoite să se autosusțină pentru a oferi servicii pentru persoanele afectate de această tulburare.

„Nu putem sta nepăsători când știm ca acești copii au o șansă și că aceasta se poate pierde dacă nu acționăm cât mai repede. Sunt tată și pot să îmi imaginez prin ce trec acei părinți care își văd micuții într-un fel de prizonierat permanent. Se poate face ceva astfel încât acești copii să se integreze, să meargă la școală, să se joace cu cei de-o seama cu ei, să aibă o viață implinită și să devină independenți mai târziu, ca adulți. Împreuna îi putem ajuta pe acești copii să se integreze atât la școală, cât și în societate, de asemenea, îi putem sprijini pe cei care deja depun eforturi uriașe pentru a-i salva pe acești micuți de la izolarea în care se află”, a declarat Christian Sabbagh.

Copiii cu autism învaţă mult mai greu decât ceilalţi, care au o dezvoltare tipică, iar intervenţia, deci educaţia lor, trebuie să fie intensivă. Toate aceste servicii sunt oferite de către personal specializat, după un plan amănunțit, iar progresele apar în timp. Dacă acum 20 de ani se considera că autismul este o boală incurabilă, programele specializate de intervenţie au în prezent rezultate vizibile astfel că tot mai mulţi copii cu autism au şansa la o viaţă independentă.

“Integrarea în şcoală este necesară și posibilă, dar acest lucru presupune activităţi suplimentare de pregătire, cu personal specializat în intervenţii specifice pentru copiii cu autism, care pot costa și peste 1000 Euro pe lună. Totodată, este absolut necesară informarea şi formarea cadrelor didactice, care sunt încă nepregătite să primească elevi cu autism în clasele lor, dar și schimbarea mentalității părinților celorlalți copii.” a declarat Andreea Sorescu, directorul executiv al Asociației Învingem Autismul.

“Dincolo de terapia care poate da rezultate spectaculoase, copiii cu autism trebuie să meargă la școală, alături de cei de o vârstă cu ei. Pentru asta este nevoie de multă răbdare, de înțelegerea și de sustinerea adulților. Autismul nu este o boală, acești copii sunt minunați, au extraordinar de multe de oferit, sunt foarte inteligenți și au capacitatea sa devină persoane independente. Trebuie doar să le fim alături și să le dăm o șansă! Haideți să spargem împreuna zidul indiferenței! Printr-un sms la 8842, fiecare dintre noi poate ajuta un copil cu autism sa mearga la școală”, a declarat Simona Pătruleasa.

In afara reportajelor si dezbaterilor din cadrul Stirilor Kanal D si a emisiunilor “Draga mea Prietenă” și “Drept la țintă” de la Kanal D, campania Ajută un copil cu autism să meargă la școală! implică si organizarea în fiecare sâmbătă, în perioada 22 septembrie – 13 octombrie,la Vitantis Shopping Center, a unor ateliere de joacă între copii cu autism și copii cu dezvoltare tipică. La aceste ateliere, desfăşurate în parteneriat cu Jucăriada, vor participa vedetele Kanal D.  Pe 22 septembrie, copiii de la centrul Învingem Autismul, sprijiniți de terapeuții lor, vor prezenta pentru prima dată în public un dans pe care l-au pregătit aproape zinic și care va fi o surpriză inclusiv pentru părinții lor. Alături de ei vor fi si copiii dela Contra Punct cu dansuri si cântece

De asemenea, va fi lansată la București, Cluj și Iași, în parteneriat cu Editura Frontirea și Librăriile Cărturești, cartea În zbor barba nu crește. Cartea este un mic jurnal care povestește cu umor și optimism întâmplări adevărate trăite de Horia Rizea, un băiat de 13 ani, alături de Kiti, sora sa cu autism. Lansarea va fi însoțită de o expoziție de fotografie-eseu despre Horia Rizea și familia sa, realizată de fotograful Andrei Pungovschi, și de sesiuni de lectură în școli din cele 3 orașe.

Nu în ultimul rând, va fi promovată o petiție online ce are ca scop sensibilizarea autorităților statului în a sprijini inclusiv financiar terapiile pentru persoanele cu autism. Campania de strângere de semnături este susținută de FEDRA – Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist, din care Asociaţia Învingem Autismul face parte. FEDRA este prima federaţie de acest tip din România, care are ca membri în principal organizaţii de părinţi şi se doreşte a fi o voce puternică şi unitară a organizaţiilor de profil din România, având ca scop crearea şi păstrarea unui mediu adecvat pentru stimularea şi sprijinirea persoanelor.

Fondurile strânse în urma campaniei Știrilor Kanal D și Învingem Autismul vor ajuta la pregătirea  specializată pentru școală a copiilor care beneficiază de serviciile Centrului Învingem Autismul  și la formarea a 100 de cadre didactice din țară din grădinițe și școli de masă în metode de predare pentru copiii cu autism.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

  1. Pingback: Campania “Ajuta un copil cu autism sa mearga la scoala! – Semper Excelsius

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.