Aer Curat pentru Toţi: Cum lucrează UE pentru a proteja sănătatea cetăţenilor.

0

Aflați care este calitatea aerului pe care îl respirați chiar acum! Cu prilejul Forumului pentru aer curat, Agenția Europeană de Mediu va lansa un instrument nou, indicele de calitate a aerului, care le va permite cetățenilor să verifice aproape în timp real calitatea aerului din zona în care locuiesc.

sursa: aici.

OBIECTIVUL – AER CURAT PENTRU TOȚIPoluarea aerului este o problemă majoră. După schimbările climatice, poluarea aerului reprezintă principalul motiv de îngrijorare pentru cetățenii UE în legătură cu mediul înconjurător.

De asemenea, este principala cauză a deceselor premature asociate mediului înconjurător în UE – peste 400 000 anual.

Locuitorii de la orașe sunt cei mai afectați.

De la astm și afecțiuni cardiace până la cancer pulmonar, calitatea scăzută a aerului a declanșat afecțiuni cronice în cazul câtorva milioane de europeni. Calitatea aerului reprezintă, de asemenea, o povară economică semnificativă – ne costă mai bine de 20 de miliarde de euro pe an.

EVENIMENTUL

Între 16 si 17 noiembrie Comisia Europeană va organiza la Paris un eveniment important privind calitatea aerului,.

Forumul pentru aer curat va aborda problemele legate de poluarea aerului la nivel internațional, va reuni experți, părți interesate și factori de decizie, în scopul de a face schimb de cunoștințe și de a discuta soluții de succes. Forumul pentru aer curat din acest an va pune accentul pe trei subiecte: calitatea aerului în orașe, agricultura și calitatea aerului și oportunitățile de afaceri asociate aerului curat.

COMISIA EUROPEANĂ A DESCHIS CALEA CĂTRE LUPTA PENTRU O CALITATE MAI BUNĂ A AERULUI

Politicile UE privind aerul curat au contribuit semnificativ la reducerea nivelului poluanților din aer și la garantarea faptului că aerul pe care îl respirăm nu este nociv – însă este limpede că sunt necesare acțiuni suplimentare.

Normele UE privind nivelurile maxime de poluanți din aer există de peste două decenii – și, totuși, 130 de orașe europene nu reușesc să atingă standardele actuale privind calitatea aerului.

Există 30 de cazuri de neîndeplinire a obligațiilor, în 20 dintre cele 28 de state membre, pentru niveluri excesive ale cel puțin unuia din trei poluanți (particule în suspensie, dioxid de azot și dioxid de sulf).

UE REUNEȘTE EUROPENII PENTRU A FACE DIN SOLUȚIILE PENTRU UN AER CURAT UN LUCRU OBIȘNUIT

Există mai multe măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului. Cauzele din spatele poluării aerului sunt numeroase: de la agricultură și industrie până la sectorul energetic, transportul rutier și încălzirea locuințelor. Combaterea acesteia implică o cooperare între sectoarele economice și nivelurile decizionale.

Printre metodele de reducere a poluării – care ar conduce și la o tranziție mai rapidă către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon – se numără:  reducerea traficului și a consumului de combustibil, trecerea la autovehicule electrice, ecologizarea mijloacelor de transport în comun și stabilirea de rețele extinse pentru biciclete. Reducerea emisiilor produse de motoarele diesel este una dintre soluțiile cele mai eficiente.

În plus, calitatea aerului poate fi îmbunătățită prin procese industriale mai curate, reducerea emisiilor de amoniac prin depozitarea îngrășămintelor naturale în spații închise, trecerea la încălzire centralizată utilizând căldura rezultată în urma proceselor industriale sau energie regenerabilă și optimizarea eficienței energetice la nivelul clădirilor.

PRIN CE ALTE METODE CONTRIBUIE UE?

Mai mult, UE pune la dispoziție finanțare dedicată îmbunătățirii calității aerului pe întregul continent, de exemplu prin intermediul programului LIFE, care susține proiectele din domeniul mediului, al conservării naturii și al combaterii schimbărilor climatice în întreaga UE.

CE SPUNE UE?

„Există prea mulți oameni ce respiră aer care le poate face rău. Acest aspect reprezintă o povară imensă pentru sistemele noastre de sănătate și ne afectează nivelurile de productivitate de la locul de muncă. Am stabilit standarde privind calitatea aerului și trebuie să ne asigurăm că acestea sunt respectate la nivelul întregii UE pentru a îmbunătăți starea de sănătate a cetățenilor. Implementarea integrală a normelor UE privind aerul curat va reduce numărul de decese premature cu aproape 50 % până în 2030”, a declarat Karmenu Vella, comisar european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.