Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Activitatile Fizice Adaptate, ca instrument de incluziune Sociala

0

 

Fundația Specal Olympics din România, Special Olympics Elveția, Universitatea   Națională de Educație Fizică și Sport București și Universitatea din Lausanne relanseaza în România Activitatile Fizice Adaptate, ca instrument de incluziune Sociala

Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene
pentru Uniunea Europeană extinsă

Fundația Special Olympics din România în parteneriat cu Special Olympics Elveția, Universitatea   Națională de Educație Fizică și Sport București și Universitatea din Lausanne,anunță demararea programului Activitățile Fizice Adaptate, ca instrument de incluziune Socială. Proiectul  își propune să asiguretransferul de expertiză elvețiană privind Activitațile Fizice Adaptate [AFA], ca instrument  de incluziune socială, către specialiști din universități, școli speciale, instituții și organizații neguvernamentale din România, derulându-se pe o perioadă de 18 luni.

În cadrul proiectului va fi elaborat un set integrat de materiale de training (ghiduri, studii de caz, materiale multimedia, broșuri) și se vor constitui Centre de Resurse Specializate privind AFA în 5 Universități din țară. Astfel, la finalul proiectului, va exista o rețea națională de centre specializate AFA, conectată în cadrul unui parteneriat pe termen lung la un canal privilegiat de comunicare și actualizare a informațiilor privind expertiza și noutățile din domeniu cu Universitatea din Lausanne/Elvetia. Cele 5 centre universitare implicate sunt:

  • Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport București
  • Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca
  • Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași
  • Universitatea de Vest Timisoara
  • Universitatea din Pitești

Grupul-țintă al sesiunilor de formare derulate în proiect este constituit din: 10 cadre didactice universitare din facultațile de sport ale celor 5 universități, 200 de studenți ai acelorași facultăți, 100 de profesori de educație fizică din învațamântul special, 100 de specialiști din instituții publice și ONG-uri care lucrează cu persoane cu dizabilități.

Activitațile principale ale proiectului constau în:

–          vizită de studiu la organizații/instituții din Elveția cu experiență în AFA;

–          seminarii de informare pentru viitori specialiști în lucrul cu persoane cu dizabilități;

–          elaborarea unui set de instrumente de lucru în AFA;

–          stabilirea cadrului organizațional și funcțional al rețelei de Centre de Resurse Specializate în AFA;

–          crearea unui website menit să promoveze AFA, resursă nerestricționată pentru cei interesați.

Utilizând expertiza partenerilor elvețieni, cât și experiența partenerilor locali, viitorii specialiști în activități fizice adaptate vor învăța să pună accent pe  abilitățile sportivilor, și nu pe dizabilitățile  acestora, oferind servicii de calitate oricărei persoane cu cerințe educative speciale.

Pentru mine a fost o mare bucurie sa pot colabora cu Special Olympics.

“Programele acestei organizatii, derulate in parteneriat cu mediul academic sunt extrem de utile, din perspectiva formarii specialistilor care au ca misiune, cresterea calitatii vietii persoanelor cu disabilitati. Mereu m-am gandit la acesti oameni cu profunda admiratie fata de vointa si curajul cu care au fost inzestrati pentru a putea duce lupta aceasta in fiecare zi. Noi suntem cei care trebuie sa invatam de la ei, pentru ca sunt oameni cu adevarat speciali! “ (Andreea Raducan, multiplă campioană olimpică, mondială și europeană la gimnastică artistică, susținătoare a mișcării Special Olympics)

Sprijinul financiar oferit prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român este de până la 98.295 CHF, contribuția Fundației Special Olympics din România fiind de 12.430 CHF.

Fundaţia Special Olympics din România a fost înfiinţată în noiembrie 2003, ca parte integrantă a mişcării sportive internaţionale Special Olympics. Special Olympics contribuie la integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale, încurajând comunicarea prin sport. Special Olympics oferă persoanelor cu nevoi speciale şansa de a-şi descoperi şi dezvolta potenţialul şi calităţile sportive prin intermediul programelor de pregătire şi al evenimentelor competitionale. Astfel, sportivii Special Olympics au ocazia de a deveni membri activi ai familiei şi ai comunităţii din care fac parte. Special Olympics constituie o experienţă care insuflă energie, sănătate, încredere în sine şi bucuria de a trăi.

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.