Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Acţiuni de conservare a biodiversității și promovare a dezvoltării durabile a Sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos

0

În peroada 01.06.2014 – 30.04.2016, Organizaţia GeoEcologică ACCENT a implementat proiectul cu titlul „Acţiuni de conservare a biodiversității și promovare a dezvoltării durabile a Sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos”. Proiectul a vizat Situl Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos – SCI – ROSCI0007, aflat în custodia O.G. ACCENT. Situl a fost desemnat în 2007, care se întinde pe o suprafaţă de 2693 ha și este situat în zona sud-estică a judeţului Harghita suprapunându-se parțial peste ariile comunelor Sâncrăieni, Sântimbru, Sânsimion (sat Cetăţuia) și Tuşnad (satele Vrabia şi Tuşnadul Nou), și este traversat de râul Olt. Situl este foarte important din punct de vedere al ocrotirii unui număr mare de habitate şi specii de interes comunitar.

2 A

Proiectul și-a propus prin diferite activități atingerea următoarelor obiective:

• Implementarea unor măsuri minime de conservare pentru menţinerea stării de conservare favorabilă a speciilor și habitatelor din Situl Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos: prin aplicarea unor măsuri minime de conservare cu implicarea directă a populației locale în vedera conștientizării acestora (restaurarea ecologică a unui braţ mort al râului Olt situat lângă localitatea Sânsimion – conform recomandărilor din Planul de Management al sitului vizat; activități de conșientizare de tip indoor și outdoor).
• Creșterea capacității pentru un management eficient al Sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos: prin instituirea și instruirea unei patrule de Rangeri (watchdog de mediu) responsabilă pentru aplicarea regulamentului intern de funcționare și implicit al Planului de Management al sitului vizat.
• Promovarea prin exemple concrete a folosirii resurselor naturale regenerabile precum și creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la beneficiile utilizării sursei regenerabile de energie solară: prin achiziționarea și amplasarea, în fiecare localitate din vecinătatea sitului, a câte un stâlp de iluminat ecologic care va funcţiona cu ajutorul energiei produse de panouri solare (fotovoltaice); prin activități extrașcolare (din cadrul celor 5 cluburi de ”Junior Rangers”).

Principalele rezultatele obținute: conservarea unei porţiuni din originalul râu Olt prin restaurarea ecologică a unui braţ mort al râului Olt; realizarea a 2 poteci tematice și a infrastructurii adiţionale în vederea prezentării și promovării valorilor naturale existente în interiorul Sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos; creșterea gradului de informare și de cunoștințe al elevilor celor 5 cluburi de ”Junior Rangers” din comunele vizate cu privire la speciile şi habitatele protejate din interiorul sitului; participarea comunităților (rolul de watchdog) locale la asigurarea stării de conservare favorabilă a Sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos; Aplicarea regulamentelor interne de funcționare ale sitului Natura 2000 vizat; realizarea și diseminarea cu scop educativ de materiale informative (catalog și broșură); promovarea beneficiilor utilizării sursei regenerabile de energie solară pe termen lung; creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la beneficiile utilizării sursei regenerabile de energie solară.

Proiectul a fost finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Costul total eligibil al proiectului a fost de 121.149,40 EURO, din care 108.271,22 EURO a reprezintat contribuţia nerambursabilă a finanţatorului.

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.fondong.fdsc.ro sau www.eeagrants.org.

Despre autor

avatar

Înfiinţată în anul 1961, WWF (World Wide Fund for Nature) este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. În România, WWF lucrează din anul 2006 pentru protejarea mediului sălbatic din Munții Carpați și din lungul Dunării: arii protejate, păduri, urși bruni, Delta Dunării, sturioni. La toate acestea se adaugă stimularea tranziției spre economia verde și un program de educație de mediu adresat tinerilor. Mai multe detalii la: www.wwf.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.