Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Acordul de la Paris: Deputatii solicita intensificarea angajamentelor climatice

0
  • Impactul creşterii temperaturii cu 2ºC ar fi uriaş, probabil cu consecinţe ireversibile
  • Deputaţii europeni militează, în schimb, pentru urmărirea obiectivului de 1.5ºC
  • Apel la o reducere cu 55% a emisiilor până în 2030

Parlamentul European a solicitat, joi, ca toate politicile UE să fie strâns aliniate la obiectivele pe termen lung ale Acordului de la Paris.

Într-o rezoluţie pe tema conferinţei schimbărilor climatice COP24 din Katowice, adoptată cu 239 voturi pentru, 145 voturi împotriva şi 23 abţineri, deputaţii europeni au subliniat că actualele angajamente ale părţilor semnatare ale Convenţiei-cadru a Naţiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (UNFCCC) „ar limita încălzirea globală cu doar o creştere a temperaturii cu 3.2 ºC şi nici măcar nu s-ar apropia de 2ºC”.

Ei consideră că impactul creşterii temperaturii globale cu 2ºC ar fi uriaş şi cel mai probabil ireversibil, dar poate fi evitat prin urmărirea obiectului de 1.5ºC. Soluţiile tehnologice necesare sunt disponibile şi foarte competitive din punct de vedere al costului. Toate politicile UE ar trebui strâns aliniate la obiectivele pe termen lung ale Acordului de la Paris, au adăugat deputaţii.

Parlamentul European face apel la toate părţile implicate, inclusiv UE, să îşi actualizeze contribuţiile până în 2020, astfel încât să închidă breşa existentă pentru atingerea obiectivelor trasate la Paris.

Apel la o reducere cu 55% a emisiilor până în 2030

Deputaţii europeni susţin că în timp ce acordul la care au ajuns Parlamentul şi Consiliul, pentru intensificarea obiectivelor pentru regenerabile şi eficienţă energetică, va reduce emisiile de gaze cu efect de seră (GHG) cu peste 45% până în 2030, obiectivul UE ar trebui să fie o reducere până în 2030. Și-au exprimat însă regretul că în statele terţe dezbaterea despre intensificarea contribuţiilor naţionale abia a început.

Europarlamentarii fac un apel la adresa Comisiei Europene şi a statelor membre să pregătească fiecare contribuţii pentru reducerea a GHG până în 2020, care urmează să fie prezentate în cadrul bilanţului pre-2020 de la COP24.

În cazul în care alte economii majore vor rata şansa de a-şi asuma angajamentele comparabile, va fi obligatoriu de a menţine dispoziţiile legate de scurgerile de carbon, pentru a asigura competitivitate globală industriei europene, apreciază deputaţii.

Finanţarea climatică

Bugetul UE ar trebui sa fie în concordanţă cu angajamentele internaţionale, iar bugetul 2020 pe termen lung ar trebui să aibă la bază obiective climatice şi energetice, consideră deputaţii. Cât mai repede posibil ar trebui majorate de la 20% la 30% sumele alocate pentru cheltuielile climatice, şi restul cheltuielilor ar trebui să fie conform cu Acordul de la Paris şi nu contraproductiv eforturilor climatice.

UE ar trebui, de asemenea, să implementeze un mecanism de finanţare publică automat şi dedicat, asigurând astfel un suport adiţional şi adecvat pentru o alocare corectă în UE a obiectivului internaţional, climatic şi financiar de 100 de miliarde de euro”, au mai precizat deputaţii europeni.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.