Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

A treia ediție a Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electronice se concentrează pe eco-educație

0

100 de organizații din 50 de țări din întreaga lume vor participa la cea de-a treia ediție a Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electronice care va avea loc pe 14 octombrie.

Evenimentul organizat de WEEE Forum (organizație internațională non-profit formată din organizații de transfer responsabilități din domeniul managementului deșeurilor electronice) reunește actori din domeniu din întreaga lume, pentru a promova un comportament corect în ceea ce privește colectarea separată a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), în vederea reciclării și revalorificării acestora. Ediția de anul acesta se axează pe educarea publicului larg în vederea creșterii gradului de conștientizare al acestora în ceea ce privește debarasarea corectă de echipamentele uzate.

Se estimează că 53,6 milioane de tone de deșeuri electronice au fost generate la nivel global în 2019, mai mult decât oricând, și se preconizează că cifra va ajunge la 75 milioane de tone până în 2030, însemnând 9 kg pentru fiecare persoană din lume. Deșeurile electronice nu sunt doar foarte răspândite, ci au și o valoare materială; materiile prime conținute în deșeurile electronice globale generate în 2019 valorează aproximativ 50,8 miliarde EUR.

Anul trecut, mai puțin de 18% din aceste deșeuri generate la nivel global au fost înregistrate oficial ca fiind reciclate, restul fie au ajuns la groapa de gunoi, fie au fost arse sau comercializate ilegal și tratate necorespunzător, deși 71% din populația lumii beneficiază de legislație privind deșeurile electronice și au obligativitatea de a le recicla. Acest lucru are ca rezultat o pierdere imensă de materii prime valoroase și critice din lanțul de aprovizionare și provoacă probleme grave de sănătate, mediu și societate.

Virginijus Sinkevičius, Comisarul European pentru Mediu, Oceane și Pescuit și-a exprimat sprijinul pentru Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electronice: „Planul de Acțiune al Comisiei pentru Economie Circulară aduce conceptul de circularitate la nivelul întregii societăți. Planul se concentrează asupra sectoarelor în care impactul este foarte mare, precum electronicele, și vom analiza întregul ciclu de viață al produselor. Obiectivul principal este prevenirea generării de deșeuri – oprirea acesteia înainte să se întâmple și, atunci când se întâmplă, să căutăm modalități de transformare a deșeurilor într-o resursă utilă. Cu toate acestea, pentru ca acest plan să aibă succes, avem nevoie de cetățeni care să fie conștienți și să știe cum pot contribui la protecția mediului înconjurător. Aceastea sunt motivele care fac din Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electronice o zi atât de importantă și relevantă. ”

ECOTIC își continuă misiunea de a conștientiza populația României și de Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electronice, prin activități în mediul online de promovare a bunelor practici de mediu.

Cu ocazia acestei zile, ECOTIC a lansat numărul de call center 021.9641 la care toți cetățenii României pot apela, când au nevoie de sprijin în predarea separată a deșeurilor de echipamente electrice și electronice. Totodată, Campania „Fii la tine-n țară la fel ca afară” a revenit pe micile ecrane și YouTube pentru a putea transmite modalitățile de predare separată a DEEE-urilor la cat mai mulți cetățeni.

În data de 14 octombrie, ECOTIC împreună cu Asociația SENECA lansează QUIZ-ul „Monștrii din groapă”, unde participanții pot juca și afla cum este corect să predea DEEE-urile. Monștrii din groapă vor dispărea doar după ce învățăm cum este corect să colectăm separat.

Companiile partenere ale ECOTIC vor să dea exemple de bune practici și au decis să contribuie la promovarea acestei zile prin desfășurarea unor campanii interne dedicate angajaților. Aceștia sunt invitați să predea DEEE-uri și să învețe în ce moduri pot acționa pentru protecția mediului.

Mai multe detalii pe website-ul ECOTIC și pagina de Facebook a organizației.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.