Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

A.T.C.A. vesti bune pentru copiii cu autism

1

Conferinta Nationala ABA – primul eveniment din Romania centrat pe analiza comportamentala aplicata (Bucuresti, 6-8 aprilie), in organizarea Asociatiei de Terapie Comportamentala Aplicata (ATCA) in colaborare cu Asociatia Help Malin, si-a incheiat recent lucrarile.

Desfasurata sub sloganul „Nu ignora semnele autismului –ignoranta inseamna condamnare”, conferinta a avut ca obiectiv principal constientizarea importantei interventiei precoce si a sustinerii unui program terapeutic intensiv in cazul copiilor diagnosticati cu orice tip de intarziere in dezvoltarea neuro-psihica (tulburari de spectru autist, ADHD s.a.).

Evenimentul in premiera a adus mai multe vesti bune pentru aceasta categorie inca defavorizata, dar in continua crestere, a copiilor cu tulburari din spectrul autist. Astfel, un obiectiv propus in cadrul conferintei a fost lansarea oficiala a Programului national gratuit de “Diagnosticare precoce si interventie timpurie” pentru copii cu varsta cuprinsa intre 1 – 4 ani, destinat evaluarilor psihologice si interventiei timpurii a copiilor cu Tulburari Pervazive de Dezvoltare(PDD), cel mai nou proiect al ATCA in colaborare cu Asociatia Help Malin.

Proiectul include o campanie de inscrieri in cadrul programului in vederea evaluarii neuro-psihice si psihologice gratuite a unui numar de 200 de copii cu varsta cuprinsa intre 18 luni si 4 ani. Copiii vor beneficia de un kit de materiale necesar inceperii programului terapeutic, pe baza planul de recuperare recomandat in urma evaluarii.

Programul prezinta trei etape si isi propune:

1. Diagnosticarea precoce a copiilor cu varsta cuprinsa intre 1 an si 4 ani;

2. Evaluare – evaluarea psihologica a fiecarui copil inscris in cadrul programului;

3. Indrumarea familiei in scopul includerii timpurii a copilului in programul de recuperare personalizat si sustinerea programului de recuperare.

Copiii inscrisi in program vor beneficia de control psihiatric de specialitate in scop de diagnosticare precoce, in cadrul Spitalului Obregia, evaluare psihologica si recomandari referitoare la planul de interventie timpurie – evaluarile vor fi facute de catre psihologi din cadrul ATCA si al asociatiilor partenere.

Un criteriu de selectie pentru cei care doresc sa beneficieze de gratuitate este ca micutul sa se afle la prima sa evaluare de specialitate.

Inscrierile se vor face gratuit in limita fondurilor disponibile accesand modulul de inscriere din pagina principal, la adresa www.conferinta-aba.ro/evaluare-gratuita/.  

Tot in cadrul acestui program national se desfasoara si campania de votare, in vederea finantarii proiectului „Lumea are sens si pentru mine – Materiale in Terapia ABA pentru copii cu autism”, destinata distribuirii gratuite a unui kit de materiale didactice, derulata pe site-ul www.taraluiandrei.ro.
Daca proiectul reuseste sa adune, pana la finele lunii aprilie, suficiente voturi,  un kit de materiale care cuprinde aproximativ 1.200 ilustratii organizate pe 15 programe de lucru, va ajunge gratuit la 35 de cazuri de astfel de copii diagnosticati.
De altfel, incurajarea parintelui in includerea timpurie a copilului in planul de recuperare este unul din scopurile pe termen lung ale ATCA, asociatia fiind unul dintre promotorii de prima mana ai programelor de terapie ABA, de specialitate in autism.
Despre ce inseamna terapia ABA si despre impactul evaluarilor timpurii ale copiilor, presedintele ATCA, psiho-terapeutul Anca Dumitrescu (Neagu), consultant certificat BCBA (Board Certified Behavior Analyst) si specialist in psiho-terapie cognitiv-comportamentala spune:

Este foarte important ca publicul larg sa inteleaga cum se manifesta autismul si ce implicatii are in familie dar si in societate.

Este de asemenea important ca interventia sa fie facuta devreme (se poate incepe un program de terapie si inainte de 2 ani) astfel incat simptomele autismului sa nu se accentueze. Pe masura ce copilul creste, deficitele si problemele comportamentale se accentueaza.

ABA este singura metoda cu rezultate concrete in recuperarea copiilor cu Tulburari de spectru autist – acest lucru este demonstrat prin studii in ultimele decenii.

In cadrul ATCA sunt specilisti acreditati international care se ocupa de coordonarea programului terapeutic al copiilor.

Sustinem de asemena cursuri gratuite pentru educatori, unde acestia se pot inscrie si participa gratuit la training-uri.

In cadrul grupurilor de suport pentru parinti, de asemena gratuite, parintii se pot intalni si discuta despre problemele pe care le intampina – grupurile se tin sub coodonarea unuia dintre consultantii ATCA.

Incercam in fiecare an sa sustinem familiile copiilor pe care ii avem sub coordonare sa obtina fonduri astfel incat, din aceste fonduri,  sa putem subventiona o parte din costurile terapiei.”

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.