Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

A mai rămas o lună pentru înscrierea la cea de a treia ediție a programului de burse naționale UNESCO – L’Oréal „Pentru femeile din ştiinţă”

0

Cercetătoarele din România mai au la dispoziţie o lună în care pot aplica pentru programul de burse naționale UNESCO – L’Oréal „Pentru femeile din știință”. Data limită de înscriere a dosarelor de aplicaţie este 31 martie 2012.

Cea de a treia ediţie a programului de burse naţionale UNESCO – L’Oréal „Pentru femeile din ştiinţă” se desfăşoară în perioada noiembrie 2011 – iunie 2012.

Dosarele de aplicaţie urmează să fie evaluate de un juriu format din reprezentanţi ai Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO şi ai L’Oréal România, precum şi din cercetători de renume din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică.

La ediţia din 2012 se vor acorda două burse pentru cercetare, una pentru o lucrare din domeniul Chimiei şi una pentru o lucrare din aria Ştiinţelor Vieţii. Valoarea unei burse se ridică la 42.000 lei, iar programul se adresează cercetătoarelor din România cu vârsta de maxim 35 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obţinut titlul ştiinţific de doctor şi urmează un program de pregătire postuniversitară în cadrul unei instituţii acreditate de învăţământ superior din ţară.

 

Fiecare bursă va constitui sursa de finanţare a unui proiect de cercetare derulat timp de zece luni, în cadrul unei instituţii de cercetare din România. Proiectele selectate vor fi anunţate în luna iunie 2012, în cadrul unei ceremonii de premiere a câştigătoarelor programului.

 

La prima ediţie a programului, finalizată în luna iunie a 2010, juriul a acordat o singură bursă în valoare de
42.000 lei cercetătoarei dr. Ruxandra JURCUŢ, care a derulat un program de cercetare în cadrul Catedrei de Cardiologie din Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu” din Bucureşti.

La cea de-a doua ediţie a programului de burse naţionale UNESCO – L’Oréal „Pentru femeile din ştiinţă” au fost acordate două burse, iar juriul a premiat pentru categoria Ştiinţelor Vieţii proiectul dnei. Dr. Elena Butoi, cercetător la Institutul de Biologie şi Patologie Celulară Nicolae Simionescu, care analiza rolul celulelor şi moleculelor inflamatorii în accelerarea aterosclerozei. Rezultatele acestor studii vor conduce la o abordare inovativă a acestei maladii care este cauza principală a mortalităţii în ţările dezvoltate, inclusiv în România.

 

Bursa în domeniul Chimiei a fost acordată în 2011 Nicoletei Preda, doctor în inginerie chimică la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor. Proiectul său de cercetare viza obţinerea de noi materiale compozite, cu posibile aplicaţii în dezvoltarea de senzori şi cataliză.

 

„Grupul L’Oréal, împreună cu UNESCO, recunoaşte şi susţine excelenţa ştiinţifică în toată lumea. Suntem fericiţi să vedem acest program evoluând atât de bine în România. De la an la an, juriul are o misiune din ce în ce mai dificilă în a selecta cele două burse, întrucât activitatea tinerelor cercetătoare românce este impresionantă, iar toate proiectele de cercetare propuse merită să fie susţinute,” a declarat Gilles ANTOINE, Country Managing Director L’Oréal România.

 

„Cu fiecare ediţie a programului, comunitatea femeilor cercetător din România devine mai puternică şi mai vizibilă, ceea ce reprezintă un câştig important pentru domeniul cercetării româneşti. Finanţarea unor proiecte ştiinţifice cu adevărat remarcabile susţine, de asemenea, progresul acestei zone, în timp ce tinerele cercetătoare beneficiază de expunere internaţională, prin afilierea la reţeaua cercetătoarelor dezvoltată în cei 14 ani de parteneriat,” a declarat Ani MATEI, Secretar General al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.

Programul UNESCO – L’Oréal „Pentru femeile din ştiinţă”, la nivel global

În ultimii 14 ani, programul iniţiat de UNESCO şi L’Oréal susţine, la nivel internaţional, implicarea femeilor în domeniul ştiinţific, promovând talentele promiţătoare.

Programul iniţiat de UNESCO şi Grupul L’Oréal se desfăşoară pe trei nivele:

  1. premiile internaţionale anuale, acordate la nivel internaţional, pentru 5 cercetătoare care au înregistrat rezultate remarcabile în domeniul cercetării (în valoare de 100.000 USD fiecare);
  2. bursele internaţionale acordate unui număr de 15 cercetătoare, în fiecare an, în urma înregistrării cercetătoarelor în program şi selecţiei realizate de un juriu prestigios, format din laureaţi ai premiului Nobel;
  3. bursele naţionale, prin care ţările în care Grupul L’Oréal îşi desfăşoară activitatea recompensează, la nivel de ţară, activitatea femeilor cercetător, în parteneriat cu UNESCO şi alte instituţii de prestigiu din ţara respectivă. La aceste burse participă tinerele cercetătoare aflate în perioada doctoratului sau
    post-doctoratului.

Regulamentul programului şi formularul de înscriere se găsesc pe site-ul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, la adresa: http://www.cnr-unesco

Programul „For Women in Science”, la nivel internaţional

Lansat în 1998 de L’Oréal şi UNESCO, programul „For Women in Science” a fost primul program prin care activitatea femeilor cercetător a fost recunoscută la nivel internaţional, prin acordarea unor premii dedicate. Astăzi, premiile acordate la nivel internaţional sunt doar un element al unui program mult mai amplu, care încurajează urmarea vocaţiei în domeniul ştiinţei şi recunoaşte realizările profesionale ale femeilor cercetător din întreaga lume.

Din 1998, 67 de premii pentru excelenţă în domeniul cercetării au fost acordate la nivel internaţional pentru femeile cercetător care au avut o contribuţie excepţională la domeniul ştiinţei, devenind modele pentru tânăra generaţie. De asemenea, 195 de cercetătoare au primit burse la nivel internaţional (două dintre acestea fiind cercetătoare din România – Adriana Jalbă în 2003 şi Dr. Elena Luminiţa Brădăţan în 2004). La nivel naţional, programul „For Women in Science” se desfăşoară în 103 de ţări şi a permis, până în prezent, unui număr de peste 800 de tinere să îşi continue activitatea de cercetare.

 

*****

Compania L’Oréal, lider în industria frumuseţii din lume, a sărbătorit recent centenarul – 100 de ani de când a început aventura frumuseţii. Compania care la început avea un singur brand, înfiinţată de un chimist vizionar, Eugène Schueller, a devenit, în timp, liderul mondial în industria frumuseţii, datorită abordării ştiinţifice riguroase, ambiţiei de a cuceri pieţele internaţionale şi căutării permanente a inovaţiei şi calităţii. Astăzi, compania are 23 de branduri la nivel mondial, prezente în toate lanţurile de distribuţie (saloane de cosmetică, pieţe de larg consum, lanţuri de lux, farmacii), cu origini culturale diverse.

Departamentul de cercetare şi dezvoltare al grupului – care s-a bucurat în 2010 de un buget anual de 665 milioane de Euro şi de mai mult de 3.400 de cercetători activi în 18 centre de cercetare şi 15 centre de evaluare din întreaga lume – dezvoltă noi molecule şi formule în domeniul îngrijirii părului şi a pielii. L’Oréal nu face niciun compromis de la angajamentul său privind standardele ridicate de sănătate şi de siguranţa consumatorilor. Compania fabrică mai mult de 4,5 miliarde de produse în fiecare an; numai în 2010 a înregistrat 612 patente de cercetare ştiinţifică.

Comisia Naţională a României pentru UNESCO a fost înfiinţată în 1995 şi este instituţie publică în coordonarea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, asigurând legătura României cu UNESCO, în baza colaborării cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Academiei Române şi cu alte instituţii şi organisme centrale.

Comisia Naţională pentru UNESCO are, conform Cartei Comisiilor Naţionale pentru UNESCO, rol consultativ, prin acordarea de consultanţă de specialitate guvernelor proprii şi delegaţiilor la Conferinţa Generală în domeniul UNESCO şi al programelor sale; rol de legătură între Secretariatul UNESCO şi structurile guvernamentale şi neguvernamentale; rol de informare a UNESCO asupra obiectivelor şi activităţilor naţionale; rol participativ în elaborarea, implementarea şi evaluarea programelor UNESCO. Misiunea CNR UNESCO este, pe de o parte, aceea de a focaliza programele UNESCO relevante în România, făcându-le repere ale dezvoltării socio – economice – durabile. Pe de altă parte, Comisia are rolul de a fructifica în planul activităţii globale a UNESCO valorile româneşti în domeniul educaţiei şi ştiinţei, precum şi profunzimea şi diversitatea culturală românească.

Academia Română este cel mai înalt for de ştiinţă şi de cultură din România. A fost fondată la 1 aprilie 1866, sub denumirea de Societatea Literară Română, devenită în 1867 Societatea Academică Română, iar în 1879 Academia Roamână. Conform statutului, rolul principal al Academiei constă în cultivarea limbii şi literaturii române, stabilirea normelor de ortografie obligatorii ale limbii române, studierea istoriei naţionale române şi cercetarea în cele mai importante domenii ştiinţifice. Academia Română are 181 de membri activi aleşi pe viaţă.

Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică este instituţie publică, aflată în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, prin care acesta îşi realizează atribuţiile în domeniul cercetării. Autoritatea are misiunea de a asigura elaborarea, aplicarea, monitorizarea şi evaluarea politicilor în domeniul cercetării-dezvoltării şi inovării, în acord cu strategia şi cu Programul de guvernare, în scopul de a fi asigurate, pe aceste baze, lărgirea patrimoniului naţional şi internaţional tehnologic şi de inovare, dezvoltarea economică durabilă, accesul pe piaţa internă, europeană şi pe pieţe globale, realizarea societăţii informaţionale bazate pe cunoaştere, satisfacerea nevoilor cetăţeanului şi creşterea calităţii vieţii acestuia.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.