…a fost de 1% în 2010…

0

In România, rata reciclării a fost de 1% în 2010 potrivit raportului Agenţiei Europene de Mediu (AEM).

 Asociaţia Recolamp a primit cu preocupare datele privind reciclarea în Uniunea Europeană (UE) publicate pe 19 martie de Agenţia Europeană de Mediu (AEM)*. Acestea arată că în 2010 nivelul reciclării în România a fost de 1% din deşeurile municipale**.

Cifra este îngrijorătoare în contextul în care ţinta europeană de reciclare este 50% până în 2020.

Iar pentru a atinge obiectivul stabilit  pentru 2020, România trebuie să crească rata de reciclare cu peste 4% anual, în următorul deceniu, ceea ce nicio ţară nu a reuşit să realizeze între 2001 şi 2010, potrivit Agenţiei Europene de Mediu. De asemenea, concluzia raportului european a fost că, deşi în unele ţări a crescut nivelul reciclării, per total, Europa risipeşte importante resurse, care ajung la groapa de gunoi, în loc să fie valorificate.

Recolamp s-a angajat, încă din 2007, să preia, de la producătorii de echipamente de iluminat din România, responsabilitatea privind gestionarea deşeurilor generate de produsele pe care le pun pe piaţă.

“Punem la dispoziţia agenţilor economici cu care colaborăm containere specializate în care să depoziteze echipamentele de iluminat arse sau scoase din uz. Mai mult, le asigurăm şi serviciul gratuit de preluare a acestor deşeuri, astfel încât acestea să nu mai ajungă la gropile de gunoi. Generatorii de deşeuri pot, astfel, face dovada gestiunii corecte a acestui tip de deşeu periculos, conform obligaţiilor legale de mediu. Orice companie din România ne poate contacta şi solicita încheierea unui protocol de colaborare ”a declarat Roxana Şunică, Directorul de Marketing al Asociaţiei.

naturaleza

În 2012, Recolamp a colectat 520  tone deşeuri de echipamente de iluminat (becuri, neoane şi corpuri de iluminat)  şi a asigurat reciclarea lor.

De asemenea, Recolamp reiterează că va continua să  investească în dezvoltarea infrastructurii de colectare şi în 2013 şi că speră că, printr-un efort comun al tuturor actorilor implicaţi în sistem, rata de colectare selectivă şi, respectiv, nivelul reciclării în România vor creşte.

*Alte cifre prezentate de raportul Agenţiei Europene de Mediu arată că, în 2010, cele mai bune rate de reciclare din Uniunea Europeană le-au avut Austria (63%), Germania (62%), Belgia (58%) şi Olanda (51%).

Deşeurile municipale cuprind totalitatea deşeurilor generate în mediul urban şi rural din gospodării, instituţii, unităţi comerciale, agenţi economici (deşeuri menajere şi asimilabile), deşeuri stradale colectate din spaţii publice, străzi, parcuri, spaţii verzi, precum şi deşeuri din construcţii şi demolări colectate de operatorii de salubritate.

 

Despre Recolamp

Recolamp este o organizaţie non-profit înfiinţată în septembrie 2007, autorizată de Ministerul Mediului, ce are ca membri fondatori companiile: General Electric, Osram România şi Philips România. Misiunea organizaţiei constă în preluarea de la producători a responsabilităţii privind gestionarea deşeurilor de echipamente de iluminat, colectarea şi reciclarea lor în condiţii de siguranţă pentru mediu şi sănătatea populaţiei.

www.recolamp.ro

 

 

 

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează