Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

A fost aleasă primul Președinte al rețelei Global Compact România

0

Mariana Gheorghe, Director General Executiv și Președinte al Directoratului OMV Petrom, a fost aleasă primul Președinte al rețelei Global Compact România

  • În data de 15 mai 2015 s-a lansat Global Compact Network România, biroul local al Pactului Global al Națiunilor Unite;

  • Compania OMV Petrom este membru al UN Global Compact din decembrie 2013 și se numără printre cele 23 de companii fondatoare ale biroului din România.

 Walid Nagi, Head of Local Networks al UN Global Compact, Mariana Gheorghe, Director General Executiv OMV Petrom, Dragos Tuta, persoana de contact pentru relatia cu UN Global Compact

 La Academia Română, s-a lansat filiala din România a Global Compact Network,  o inițiativă care se adresează celor mai responsabili reprezentanți ai mediului de afaceri, reprezentanților sectorului non-guvernamental și celor ai mediului academic. Acordul de înființare al rețelei a fost semnat de către 23 de organizații din România, care se angajează să respecte cele 10 principii Global Compact care se axează în principal pe respectarea drepturilor omului, a dreptului la muncă, pe protejarea mediului și lupta anti-corupție.

OMV Petrom s-a numărat printre companiile fondatoare ale rețelei din România. Compania este membră la nivel internațional a UN Global Compact încă din decembrie 2013, luând exemplul principalului acționar al grupului, compania OMV, care împlinește 10 ani ca membru al acestei platforme. Acest demers se aliniază cu strategia de business adoptată de companie, care s-a angajat să respecte principiile sustenabilității și să dezvolte o atitudine responsabilă față de societate și mediul înconjurător.

În cadrul evenimentului de lansare, inițiat de The CSR Agency, a fost dezvăluită și componența Comitetului Director al rețelei pentru următorii doi ani. În urma votului exprimat de către cei 23 de membri fondatori ai rețelei, au fost aleși 7 reprezentanți ai Comitetului: Mariana Gheorghe, Director General Executiv și Președinte al Directoratului OMV Petrom; Steven van Groningen, Președinte și CEO Raiffeisen Bank, România; Nikolai Beckers, CEO Telekom România; Bogdan Ion, Country Managing Partner Ernst&Young România; Jaak Mikkel, General Manager Coca Cola HBC România; Dora Surugiu, Maastricht School of Management Bucharest și Brent Valmar, Director General Porsche România.

Primul Președinte al Comitetului a fost aleasă doamna Mariana Gheorghe, Director General Executiv și Președinte al Directoratului OMV Petrom, mandatul său fiind valabil în perioada 2015-2017. La investirea sa, dumneaei a oferit următoarea declarație:

”Pentru compania OMV Petrom, afilierea la UN Global Compact înseamnă că suntem permanent în contact cu cele mai bune practici în domeniu și că putem avea un schimb de experiență cu marii jucători din industria noastră. Statutul de companie lider de piață ne provoacă să fim un exemplu în domeniul responsabilității sociale. Consider că progresele în acest domeniu trebuie să fie rezultate ale efortului comun al tuturor companiilor mari, care pot seta un standard pe piață, dar pot și schimba mentalități în rândul publicului larg și al societății.

Prin rețeaua locală a UN Global Compact avem șansa să formăm o platformă de dialog, dar și de acțiune concretă. Ne dorim ca împreună să fim cât mai inovativi în a motiva și influența stakeholderii fiecărei companii, astfel încât să creăm efecte pe termen lung. Acțiunile noastre vor avea un impact din ce în ce mai mare pe măsură ce implicăm nu numai mediul de business, dar și autorități și societatea civilă într-un demers ce poate fi un bun exemplu de colaborare între sectorul privat și cel public.”

Totodată, doamna Mariana Gheorghe a amintit despre importanța raportării non-financiare sustenabile, care va deveni obligatorie începând din 2017, pentru companiile  cu peste 500 de angajați. Aceasta a declarat că noua directivă impusă de Uniunea Europeană reprezintă un semnal important pe care companiile din România trebuie să îl valorifice și să trateze cu seriozitate tema responsabilității sociale și de mediu.

La sfârșitul conferinței, doamna Mariana Gheorghe, în calitate de Președinte al Global Compact Network România, împreună cu domnul Walid Nagi, Head of Local Networks la UN Global Compact, au semnat documentul care atestă în mod oficial includerea biroului local în rețeaua globală.

OMV Petrom – Resourcefulness

Din 2012, OMV Petrom a adoptat conceptul grupului OMV pentru un business responsabil – Resourcefulness. Ne propunem să dezvoltăm relaţii bazate pe câştig reciproc între societate, mediu şi companie prin soluţii inovative. Ne concentrăm pe managementul apei şi al CO2, inovație si energii noi si educaţie pentru dezvoltarea oamenilor.

OMV Petrom este semnatar al UN Global Compact. Standardele de etică şi codul de conduită reglementează toate relaţiile de afaceri, iar dialogul şi implicarea părţilor interesate sunt parte integrantă a practicii comune de business.

„Ţara lui Andrei” este principala platformă de implicare în comunitate. Din 2007 până în prezent am alocat peste 40 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.