A apărut „200.000” – cartea despre cea mai mare mișcare eco-socială din România

0

Într-o perioadă dominată de cea mai mare mobilizare a societăţii civile postdecembriste, încununată cu proteste și mobilizări civice în masă pentru a rezolva probleme cu care România se confruntă la nivel național, persoana care a adus în România mișcarea de curățenie a naturii „Let’s Do It!” a ales să prezinte povestea din spatele celui mai amplu proiect de voluntariat din țara noastră.

vizual

 

Autoarea cărții „200.000”, Liana Buzea, povestește experiența proprie, din momentul în care a aflat despre proiectul de curățenie a țării, pe bază de voluntariat, inițiat în Estonia în 2008, până în ziua de 25 septembrie 2010, zi în care s-a încheiat prima mobilizare civică în masă a României pentru curățarea naturii de gunoi.

În anul 2010, aproximativ 1.289 de români au organizat proiectul pe parcursul unui an de zile, iar aproape 200.000 de români au ieșit din case pentru a arăta în primul rând că România poate să se mobilizeze pentru o cauză socială, în pofida neajunsurilor și a problemelor cu care se confruntă.

Pe parcursul a aproape 200 de pagini, autoarea prezintă cu sinceritate și vulnerabilitate situațiile prin care a trecut, refuzurile, greșelile făcute, conflictele cu care s-a confruntat și mai ales modul în care o echipă întreagă a găsit soluții și a rezistat psihic și emoțional să ridice cea mai mare mobilizare eco socială din România.

Am scris „200.000” în primul rând pentru a inspira orice român să se activeze să rezolve orice problemă vede în jurul său. Să nu aștepte să o rezolve alții pentru el, ci să ia singur inițiativa și să construiască singur evenimentul, proiectul, compania, asociația sau orice e nevoie să rezolve problema cu care se confruntă. Și să încurajeze oamenii dimprejurul său să facă ceva constructiv, proactiv și util.” a declarant Liana Buzea, autoarea cărții 200.000.

Cartea beneficiază de un cuvânt înainte din partea alpinistului Alex Găvan, un susținător aprig al cauzelor de protecția mediului, dar și de testimoniale din partea mai mulor persoane publice: Claudia Tocilă, Vlad Gliga, Dragoș Bucur și Cristian China Birta.

Lansarea va avea loc joi, 18 mai 2017, ora 19:00, în București, la SenecaAntiCafe (str. Arhitect Ion Mincu nr. 1, București). La lansare vor vorbi alpinistul Alex Gavan, un susținător aprig al cauzelor de protecția mediului, blogger-ul Chinezu’ (Cristian China Birta) și curatorul TEDxEroilor Vlad Gliga.

Pentru a intra în posesia cărții, vă invităm să intrați pe www.editurafilos.ro și să dați click pe comandă 200.000. În maximum o săptămână cartea ajunge oriunde în România.

În final, autoarea adresează o întrebare: „Tu ce carte citești anul acesta?”

DESPRE EDITURA FILOS

Având la bază o echipă tânără, editura Filos şi-a propus încă de la apariţie să aducă o abordare nouă în contextul editorial românesc, adresându-se în special tinerilor dornici să se informeze prin mijloace alternative celor oferite de mass-media şi internet. Considerăm că într-o societate asaltată de informaţii dintre cele mai diverse este esenţială oferirea unei alternative culturale care să susţină valorile autentice, informaţia serios documentată şi educarea discernământului, în special în rândul tinerilor. Publlicaţiile editurii tratează subiecte de la literatura contemporană până la beletristică, artă şi fotografie, memorii şi jurnale, istorie recentă, spiritualitate, jurnale de călătorie ş.a.

DESPRE ANDREEA – LIANA BUZEA, AUTOAREA „200.000”

Andreea Liana Buzea (pe scurt Liana) s-a născut pe 11 octombrie 1982, trăiește în București, iar până la momentul lansării prezentei cărți a activat de 13 ani în sectorul non-guvernamental. După ce a absolvit Academia de Studii Economice din București, și-a urmat interestsele în canto, publicitate și mai târziu protecția, în ultimul domeniu fondând propria asociație (EcoAssist) prin care a format echipe și a construit diferite proiecte pentru comunitate sau chiar mișcări sociale. Asociația EcoAssist a mobilizat alte ONG-uri, publicul larg, autorități și mass media pe subiecte legate de infrastructură (transportul internațional și eliminarea deșeurilor, 2011), advocacy (Legea spațiilor verzi din localități 2008-2009, Legea Mediului 2008, Legea Gestionării Deșeurilor 2010) și mobilizare civică în masă (prin inițierea și coordonarea a două mișcări sociale: “Let’s Do It, România!” 2010, curățenia țării cu mobilizarea a aproximativ 200.000 participanși (aproape 1% din populație), și ”Plantăm fapte bune în România!” 2011, inițiativa națională de împădurire (care a mobilizat până în momentul lansării prezentei cărți 2.180 de voluntari care împreună au plantat 462.200 puieți pe 135.5 hectare de terenuri publice neproductive).

Despre autor

avatar

Înființată în 2008, EcoAssist are drept misiune generarea unei mișcări sociale în domeniul protecției mediului care implică, în primul rând, voluntarii. “Impactul proiectelor realizate prin EcoAssist a dus la mobilizarea unui număr mare de oamenii, iar eu am crezut întotdeauna că oamenii care petrec timp în folosul comunității sunt exact oamenii de care România are nevoie”, mărturisește Liana Buzea, fondator EcoAssist. “Plantăm fapte bune în România” este inițiativa națională de împădurire pe bază de voluntariat, aflată sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României și începută de EcoAssist în 2011, Anul internațional al pădurilor și Anul European al voluntariatului. Misiunea inițiativei este aceea de a crește și proteja păduri. Din portofoliul EcoAssist, mai fac parte, alături de “Plantăm fapte bune în România” și ale proiecte. EcoAssist este inițiatorul și reprezentantul legal al primei ediții a "Let's Do It, Romania!" – mișcarea internațională de curățarea țării într-o singură zi, prin implicarea societății civile, a cetățenilor și a autorităților, “Salvați Spațiile Verzi”, campanile națională de advocacy și lobby pentru legislația spațiilor verzi sau “Broșura ECO”, ce a avut drept obiectiv promovarea ecologiei în București.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.