Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

CONCLUZII: 8 caracteristici ale celui mai dezvoltat sistem social din lume

0

8 caracteristici ale celui mai dezvoltat sistem social din lume versus 6 slăbiciuni care caracterizează sistemul social din România.

Joi, 26 Martie, Confederatia Caritas Romania a lansat raportul „Norvegia-Romania – analiza comparativă privind finantarea si furnizarea serviciilor sociale”. Evenimentul face parte din cadrul proiectului „ONGuri mai puternice împreună” și a reunit specialiști din domeniul serviciilor sociale și reprezentantati ai societatii civile din România și Norvegia. Aceștia au abordat problema unei politici coerente de finanțare a serviciilor sociale, în România.

Lansare_Raport_NO_RO3

Raportul a subliniat diferențele dintre cele două sisteme de furnizare și finanțare a serviciilor sociale și a identificat elementele din sistemul sociale norvegian cu potential de orientare în formularea unor  politici publice de finanțare și furnizare a serviciilor sociale în România.

8 caracteristici identificate ale sistemului social din Norvegia

 • Majoritatea serviciilor sociale sunt organizate și furnizate de autoritățile locale, existând însă și servicii sociale subcontractate (mai ales în orașe)
 • Jumătate din populația Norvegiei depune un volum de muncă voluntară ce echivalează cu 115.000 norme întregi de muncă (în total 38.000 norme în industria petrolieră, 60.000 de norme în învățământ)
 • Instituția publică cu cel mai mare sprijin și cea mai mare responsabilitate pentru sector este Ministerul Culturii
 • Profitul provenit din loterie și jocurile de noroc este reinvestit în totalitate în domeniul social și al susținerii societății civile
 • 49% din resursele totale ale organizațiilor constau din muncă voluntară și cadouri (donații)
 • Incusiv tinerii sub 18 ani pot fi membri ai adunărilor generale.
 • Se vorbește practic de municipalități ai bunăstării (welfare municipality) în loc de un stat al bunăstării
 • Ca un exemplu elocvent al profunzimii civismului si subsidiaritatii societatii norvegiene, putem aminti ca majoritatea serviciilor pentru persoanele cu dizabilitati sunt oferite de insasi persoanele cu dizabilitati si de apartinatorii acestora.

6 slăbiciuni care caracterizează sistemul social din România

 • Sectorul societății civile din România se caracterizează printr-o dezvoltare greoaie după înlăturarea dictaturii comuniste.
 • Există o relație de suspiciune reciprocă între cetățeni și reprezentanții autoritățiilor.
 • Deși există o lege a voluntariatului, această activitate este încă restrânsă și timidă.
 • Reglementările contractării sociale sunt ambigue, iar obligația reînnoirii anuale a contractelor de furnizare de servicii mărește considerabil birocrația aferentă.
 • Responsabilitățiile transferate într-o perioadă scurtă de la autoritatea centrală la cea locală, au determinat administrațiile locale să nu fie pregătite în gestionarea sistemului de asistență socială.
 • Singura modalitate constantă de finanțare a serviciilor sociale derulate de ONG-uri din partea autoritățiilor centrale este în baza legii 34/1998, sub formă de subvenție de la bugetul de stat

Raportul se încheie cu o serie de recomandări pentru îmbunătățirea cadrului de reglementare a sistemului de servicii sociale din România. Documentul este disponibil și în variantă digitală, accesând linkul următor:

http://www.caritas.org.ro/CARITASfiles/Raport_Analiza_comparativa_Norvegia_Romania.pdf

Raportul a fost realizat în cadrul proiectului „ONG-uri mai puternice împreună! – Lobby și advocacy pentru crearea de oportunități egale pentru ONG-urile furnizoare de servicii sociale în accesarea finanțărilor publice” ce se derulează pe o perioadă de 20 de luni (1 aprilie 2014 – 31 noiembrie 2015) și este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Bugetul proiectului este în valoare totală de 163,890.35 Euro din care 88,71% reprezintă finanțare nerambursabilă. Proiectul este derulat cu susținerea partenerilor săi: Caritas Alba Iulia, Caritas Satu Mare, Caritas Norvegia, fundațiile Pentru Voi Timișoara și Alături de Voi România. Conținutul acestui raport nu reprezintă în mod necesar poziția a granturilor SEE 2009-2014.

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.