Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

6 aprilie 2014, Ziua naţională de protest împotriva explorării/exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică

1

Pe 6 aprilie 2014 au loc simultan, în peste 60 de localități din România și în mai multe orașe din străinătate, mitinguri și marșuri împotriva „fracking-ului”. Ieșim cu toții în stradă, săteni și orășeni, cetățeni de diferite etnii și convingeri, din țară și din diaspora, ca să ne apărăm împreună pământul, apa și aerul.

 Sursa: comunicat de presa Stop Fracturare. 

Cerem Parlamentului și Guvernului:

1. Interzicerea prin lege a fracturării hidraulice în explorarea și exploatarea hidrocarburilor neconvenționale, inclusiv a gazelor de șist.

2. Anularea Hotărârilor de Guvern prin care s-au aprobat în mod ilegal acordurile de explorare-exploatare-dezvoltare pentru gazele de șist.

3. Respectarea voinței comunităților locale și transparentizarea procesului decizional.

coverphoto

Protestele împotriva fracturării hidraulice au intrat într-o nouă etapă. În timp ce la Pungești se pregătește primul foraj, alte perimetre au fost concesionate pentru explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de șist. Metoda fracturării hidraulice, în cea mai agresivă formă, începe să fie implementată pe ascuns atât la exploatările clasice de petrol și gaze, pentrucreșterea productivității, cât și la explorările din largul Mării Negre, fără niciun fel de studiu de impact asupra sănătății și mediului.

Frenezia extragerii resurselor condamnă Romania la poluare ireversibilă, iar autorităţile, în loc să-şi îndeplinească atribuţiile, sunt mai degrabă complice. Interesele unor companii precum Chevron, Gazprom şi OMV Petrom primează, iar cetăţenii sunt singurii care pot să tragă un semnal de alarmă, pentru protejarea mediului, dar şi pentru respectarea principiilor democratice şi a drepturilor omului.

Tehnologia fracturării a fost interzisă în multe localități și ținuturi din 18 state din SUA și țări europene precum Franța și Bulgaria iar, în România, protestele au început în urmă cu doi ani. (http://stopfracturare.ro/ultima-ora) Guvernanții ignoră însă voința cetățenilor, continuând demersurile pentru autorizarea și începerea proiectelor de explorare/exploatare în mod netransparent și în lipsa unei legislații care să reglementeze extragerea gazelor de șist, resursă neconvențională ce nu se regăsește în Legea Petrolului (nr. 238/2004). In această situație HG-urile de aprobare a Acordurilor Petroliere sunt lovite de nulitate. În acelaşi timp, în ciuda raportului publicat de Avocatul Poporului care apreciază ca disproporționate măsurile luate de M.A.I. la Pungești, lucrările Chevron se continuă, sub paza Jandarmeriei și sub privirile înspăimântate ale sătenilor.

Aproape 100 de ONG-uri și grupuri informale participă la organizarea Zilei Naționale de Luptă împotriva Fracturării Hidraulice, printre care 70 de ONG-uri grupate în Coaliția pentru Mediu, Mișcarea de Rezistență de la Pungești, Asociația România Fără Ei, Comunitatea Uniți Salvăm, Academia Civică Bihor, Asociația România Vie, Asociația Femeilor Universitare, Asociația Cetățenilor Abuzați din România, DobroGeea, Mișcarea Națională de Rezistența, Centrul de Intervenție Civică, precum și primari și preoți din zonele afectate de lucrările privind explorarea și exploatarea gazelor de șist. Au fost pornite peste 10 acțiuni în instanță, unele dintre ele în desfășurare, prin implicarea unor avocați pro bono și a mai multor ONG-uri. De asemenea, peste zece documente științifice care demonstrează impactul fracturării hidraulice au fost strânse și traduse de voluntari (http://stopfracturare.ro/dovezi-stiintifice). Mobilizarea cetățenilor contrastează flagrant cu derizoriul circului politic electoral actual, singura activitate notabilă a clasei politice.Anularea hotararilor de Guvern prin care s-au aprobat in mod illegal acordurile de explorare-exploatare-dezvoltare pentru gazele de sist

Anularea hotararilor de Guvern prin care s-au aprobat in mod illegal acordurile de explorare-exploatare-dezvoltare pentru gazele de sistContact: George Epurescu 0742689126, Maria Olteanu 0723129080, Dan Trifu 0722227780

Cerem Parlamentului si Guvernului:
1. Interzicerea prin lege a fracturarii hidraulice in exploararea si exploatarea hidrocarburilor neconventionale, inclusiv a gazelor de sist.
2. Anularea hotararilor de Guvern prin care s-au aprobat in mod illegal acordurile de explorare-exploatare-dezvoltare pentru gazele de sist
3. Respectarea vointei comunitatilor locale si transparentizarea procesului decizionalCerem Parlamentului si Guvernului:
1. Interzicerea prin lege a fracturarii hidraulice in exploararea si exploatarea hidrocarburilor neconventionale, inclusiv a gazelor de sist.
2. Anularea hotararilor de Guvern prin care s-au aprobat in mod illegal acordurile de explorare-exploatare-dezvoltare pentru gazele de sist
3. Respectarea vointei comunitatilor locale si transparentizarea procesului decizionalCerem Parlamentului si Guvernului:
1. Interzicerea prin lege a fracturarii hidraulice in exploararea si exploatarea hidrocarburilor neconventionale, inclusiv a gazelor de sist.
2. Anularea hotararilor de Guvern prin care s-au aprobat in mod illegal acordurile de explorare-exploatare-dezvoltare pentru gazele de sist
3. Respectarea vointei comunitatilor locale si transparentizarea procesului decizional

www.StopFracturare.ro |www.farafracturare.ro | www.gazedesist.ro

Tabel localitati 6 aprilie

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.