50.000 de tineri europeni pregătiți și angajați prin programul “Alliance for YOUth” într-un singur an

0

Programul “Alliance for YOUth” a oferit 50.000 de locuri de muncă și oportunități de training într-un singur an.

Internshipurile și stagiile au dus la angajarea tinerilor.

Companiile consideră că “învățarea duală” este o soluție pentru combaterea șomajului în Europa.

1

Companiile din cadrul programului “Alliance for YOUth” au oferit un număr de 50.000 de opotunități de training și locuri de muncă tinerilor europeni într-un singur an, atingând astfel jumătate din obiectivul de 100.000 stabilit pentru o periodă de trei ani.

Programul “Alliance for YOUth” este o alianță a companiilor de top cu scopul de a promova ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor din Europa. Inițiată de Nestlé în 2014, astăzi alianța reunește aproximativ 200 de companii.

Companiile din cadrul “Alliance for YOUth” au fost implicate în mai mult de 5.400 de activități de pregătire pentru piața muncii ce includ consilieri pentru pregătirea CV-urilor, târguri de locuri de muncă, pregătiri pentru interviuri și alte evenimente de sprijinire a tinerilor absolvenți.

“După un an de activitate, putem spune că inițiativa Alliance for YOUth creează o nouă dinamică”, declară Luis Cantarell, Vicepreședinte Executiv al Nestlé. “Mai mult de 60% dintre partenerii de afaceri și-au îmbunătățit deja metodele de recrutare și angajare a tinerilor de când au devenit implicați în alianță.”

Internshipurile și stagiile au dus la angajarea tinerilor

Conform unui studiu realizat de compania globală de cercetare de piață Nielsen pe un eșantion de 635 de manageri de afaceri și profesioniști de resurse umane din 70 de companii partenere în “Alliance for YOUth” din 22 țări europene, 66% dintre respondenți spun că stagiile și internship-urile conduc la angajarea permanentă. Multe țări, în special din sudul și estul Europei, nu sunt încă organizate să ofere acest tip de învățare duală, un mix între educația formală și instruirea la locul de muncă.

“Învățarea duală ajută tinerii să câștige experiență și încredere înainte de a intra pe piața muncii”, declară Christophe Cambournac, Președinte European al Nielsen, membru al “Alliance for YOUth”. “În plus, ajută la alimentarea conductelor de talent ale companiilor, aducând în același loc aptitudinile cu locurile de muncă de pe piață. Acest lucru este important având în vedere că societatea se schimbă într-un mod mult mai rapid decât modul de adaptare al programelor școalare tradiționale. Multe dintre locurile de muncă care vor fi în următorii 10 ani nu sunt încă disponibile astăzi.”

Companiile consideră că “învățarea duală” este o soluție pentru combaterea șomajului în Europa

În momentul în care se realizează programele de învățare duală, partenerii de business din “Alliance for YOUth” au experimentat rolul important pe care guvernele îl pot și ar trebui să îl joace în promovarea unei colaborări mult mai bune între mediul privat și scoli sau universități. De asemenea, guvernele sunt și factori cheie în promovarea acestor programe într-o mare varietate de sectoare și profile din întreaga Europă.

Argumentul a fost făcut public în cadrul unei dezbateri în Parlamentul European. Evenimentul a implicat Comisarul European pentru ocuparea forței de muncă Marianne Thyssen, mai mulți membri ai Parlamentului European, precum și organizații de tineret și reprezentanți seniori și tineri din cadrul companiilor din “Alliance for YOUth”.

În cadrul dezbaterii, Comisarul European pentru ocuparea forței de muncă Marianne Thyssen a declarat: “Implementarea rapidă a Garanției pentru Tineret în strânsă cooperare cu companiile este crucială pentru facilitarea tranzițiilor de la școală la muncă și să îi aducă pe tineri în locuri de muncă. Statele membre trebuie să valorifice această oportunitate și sprijinul financiar pe care Uniuniea Europeană îl are disponibil. Săptămâna trecută, Comisia a transferat aproximativ 1 miliard de euro către statele membre pentru a ajuta până la 650.000 de tineri să găsească locuri de muncă, stagii de trainining, internship-uri sau educație continuă.”

Companiile parte din “Alliance for YOUth” au stabilit recent noi sisteme duale de învățare în întreaga Europă în colaborare cu universitățile și școlile, dar se confruntă des cu obstacole birocratice. 26% dintre companii consideră că obstacolele administrative legate de aceste scheme sunt o barieră în stabilirea unor noi scheme de muncă pentru tineri. De exemplu, acest lucru se referă la procedurile lungi de a primi autorizație de la guvern pentru a schimba programele școlare.

Despre “Alliance for YOUth”

Companiile membre ale “Alliance for YOUth” s-au angajat în 2014 să dezvolte o serie de activități individuale și comune pentru a oferi tinerilor experiențe de lucru semnificative și stagii de pregătire, urmând să genereze peste 100.000 de slujbe și oportunități de instruire. De asemenea, companiile vor stimula și angajații lor să ajute tinerii să se pregătească pentru experiențe de lucru oferind sfaturi practice, susținere pentru editarea CV-urilor și pregătire pentru interviuri de angajare.

Partenerii din “Alliance for YOUth” sunt membrii activi ai Alianței pentru Stagii de Pregărire a Comisiei Europene, promovând stagiatura și instruirea ca ambasadori activi ai instruirii vocaționale peste tot în Europa.

Printre firmele fondatoare se numără compania de recrutare Adecco, compania de asigurări AXA, grupul internațional de alimente Cargill, grupurile de logistică CHEP și DS Smith, consultanții EY, compania de social media Facebook, firma de parfumuri și arome Firmenich, firma de tehnologie a informației Google, producătorul de băutură și mâncare Nestlé, grupul de cercetare de piață Nielsen, agenția de comunicare Publicis Groupe, firma de tehnologie Salesforce, platforma Twitter și firma internațională de consultanță juridică White & Case. Până în prezent, aproape 200 de companii din Europa s-au alăturat inițivei “Alliance for YOUth”.

Link: http://www.nestle.com/media/newsandfeatures/alliance-youth-employment-european-challenge\

Despre Garanția pentru Tineret

Garanția pentru Tineret, lansată în 2013 de Comisia Europeană, este un angajament făcut către tinerii sub 25 de ani de a le oferi slujbe de calitate sau instruire la maxim patru luni după încheierea studiilor formale sau intrarea în șomaj. Fonduri de 3.5 miliarde de euro au fost puse la dispoziție pentru acest angajament. În ciuda acestui fapt, susținerea venită din partea autorităților naționale rămâne mult sub așteptări.

În ciuda unei reveniri lente a economiei, șomajul în rândul tinerilor rămâne problematic în Europa, cu 4,8 milioane (20,9%) de tineri sub 25 de ani șomeri în martie 2015. Cele mai mari rate ale șomajului sunt în Italia, Croația și în special în Grecia și Spania, unde peste jumătate dintre tineri sunt în căutare unui loc de muncă.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează