40 de studenti din 4 tari au invatat sa creeze locuri de munca prin antreprenoriat la Scoala de vara SMARTUp

0

Scoala de vara internationala SMARTUp s-a desfasurat in perioada 4-9 august la Bucuresti, cu participarea a 40 de studenti din Bulgaria, Romania, Slovacia si Ungaria

Viitorii antreprenori si-au dezvoltat abilitatile antreprenoriale si de inovare pentru a dezvolta proiecte de business cu impact asupra pietei muncii in comunitatile din care provin

13 august 2015 – 40 de studenti din Bulgaria, Romania, Slovacia si Ungaria au participat in perioada 4-9 august la Scoala de vara internationala SMARTUp, organizata la Bucuresti de JA Romania si Citi Foundation. Timp de sase zile, ajutati de traineri JA si de consultanti voluntari de la Citi, tinerii si-au insusit si dezvoltat abilitatile antreprenoriale si de inovare de care au nevoie pentru a putea genera valoare adaugata pe piata si locuri noi de munca in tarile lor.

11882587_856400874407076_8745501501791907801_o

Studentii au urmat cursuri de business in domenii precum management, marketing, relatii cu clientii, vanzari, resurse umane, trecand astfel prin toate etapele dezvoltarii unui start-up. Ei au beneficiat de sesiuni practice de lucru, in care si-au testat cunostintele si si-au putut dezvolta abilitatile de comunicare, de lucru in echipa, de organizare si planificare, de management al timpului si conflictului, dar si calitatile de lider.

„Astazi am acumulat cunostinte despre procesul de lucru in echipa si despre cum se nasc ideile, lucruri care cred ca sunt foarte importante atunci cand incepi un business. Am avut oportunitatea sa-mi insusesc abilitati noi si sa le imbunatatesc pe cele pe care le aveam deja. Pentru mine, Scoala de vara SMARTUp este o foarte buna oportunitate de a cunoaste si de a lucra cu oameni de nationalitati diferite. In general credem ca e usor sa comunicam cu altii, dar in realitate e nevoie sa fim foarte flexibili, atat in ceea ce priveste limbajul, cat si oamenii si personalitatile lor, pentru a crea legaturi intre noi si pentru a putea dezvolta un produs de calitate”, a spus Nikolay Penov, student din Bulgaria.

Scoala de vara internationala SMARTUp a reprezentat etapa finala a programului educational SMARTUp Challenge, implementat de Citi si JA in Ungaria, Romania, Slovacia si Bulgaria. Evenimentul a reprezentat o experienta de colaborare internationala pentru cei mai buni studenti din program, finalisti ai competitiilor de antreprenoriat realizate la nivel national in statele participante.

„Suntem foarte mandri ca prin intermediul acestui program regional coordonat din Romania am contribuit la cresterea nivelului de competitivitate al studentilor pe piata muncii. Suntem increzatori ca toti cei care au participat la programul SMARTUp au acum o intelegere mai buna a ceea ce inseamna antreprenoriat si ca mare parte dintre ei vor deveni antreprenori de succes, care vor contribui la cresterea si dezvoltarea comunitatilor din care provin” a spus Tibor Pandi, Director General Citi Romania.

Programul SMARTUp Challenge a sprijinit peste 1.000 de tineri din Europa Centrala si de Est sa dobandeasca competentele de care au nevoie pentru a initia proiecte care sa genereze locuri de munca in tarile din care provin. Studentii au format echipe si au lucrat impreuna cu peste 50 de voluntari Citi pentru a-si dezvolta ideile intr-o abordare „learning by doing”, prin participarea la workshop-uri, sesiuni de networking si prezentari din partea unor antreprenori si oameni de afaceri de succes.

Programul a avut ca obiectiv formarea unei noi generatii de tineri antreprenori, capabili de a genera idei de afaceri si de a crea locuri de munca, in contextul in care, potrivit datelor Eurostat, un european din zece nu are loc de munca, iar rata somajului in randul tinerilor cu varsta sub 25 de ani depaseste 24% in zona euro.

Mai multe informatii despre proiect sunt disponibile pe: www.smartupchallenge.org.

Despre autor

avatar

Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit, avand ca misiune dezvoltarea in Romania a programelor internationale JA de educatie antreprenoriala, economica, financiara, orientare profesionala, sanatate si viata activa si dezvoltarea abilitatilor pentru viata. 39 de tari din Europa si 123 de tari din toata lumea urmeaza programele JA. In Romania, acestea sunt urmate anual de peste 200.000 de elevi din 1.400 de scoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si cu sustinerea financiara a comunitatii de afaceri. Mai multe informatii pe www.jaromania.org.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.