4 lentile. Despre diversele feluri în care putem să percepem lumea din jurul nostru

0

Salut. Sunt Florin Ghindă și doresc să împărtășesc cu tine câteva informații despre diversele feluri în care putem să percepem lumea din jurul nostru sau să o prezentăm altor persoane.

Fără așteptarea de a clarifica în câteva cuvinte multiplele moduri în care putem să vedem sau să percepem realitatea din jurul nostru doresc să împărtășesc cu tine câteva idei despre cele 4 lentile prin care putem să privim lumea.

Ca să înțelegem mai ușor impactul lentilelor o să utilizăm și un scurt exemplu: „un geam al unei case este spart” și o să vedem cum se modifică sau condimentează acest exemplu prin cele 4 lentile. Este adevărat că însăși prezența lentilelor este un element ce poate genera dezbatere, dar acesta este un alt episod…

Pesimism

Aparent hulită, dar totuși (poate) mult prea prezenta lentilă a pesimismului ne dă ocazia să vedem lucrurile într-o manieră exacerbat negativă. „un geam al unei case este spart” devine începutul de apocalipsă al casei respective și al străzii, ba de ce nu al întregii așezări. Nici măcar nu putem să fim dezamăgiți pentru că … ne așteptam să fie așa dacă lentila pesimismului este mereu prezentă la noi. De fapt, astă e chiar un punct forte al acestei lentile – te pregătește pentru ce e mai rău, prin urmare un dram de pesimism poate nu strică.

1Îți recomand cartea „Antidotul” pentru o detaliere a acestui fenomen.

Realism

„Un geam al unei case este spart” și nimic mai mult sau mai puțin. Această lentilă te ajută să vezi pur și simplu realitatea din jur fără exacerbări, fără înțelesuri ascunse, fără povești triste, dar și fără speranță, viziune sau emoție. Totuși, realismul este o lentilă de care avem nevoie cu siguranță pentru a percepe faptele, cifrele, datele din jurul nostru în forma lor brută, dar clară.

Optimism

„Un geam al unei case este spart”, dar poate la o cercetare detaliată se văd unelte de constructor care pregătește schimbarea ferestrelor vechi cu unele noi. Da, dar asta înseamnă ca pe lângă lentila optimismului să există și o componentă de acțiune pentru a verifica sau impulsiona spre soluție. Optimismul presupune pe lângă o stare de spirit și de gândire și partea de acțiune. Potențialul din spatele unor date, cifre și felul în care le interpretăm poate genera ceva constructiv.

Idealism

„Un geam al unei case este spart”, dar în locul acestei case o să fie un palat. Evident că idealismul exagerat și mult prea prezent fără acțiune poate genera o realitate paralelă și mari dezamăgiri când idealismul nostru nu se potrivește cu realitatea din jurul nostru. Totuși, cred că o doză sănătoasă și echilibrată de idealism este necesar pentru a ne ajuta să avem speranță, viziune, visare pentru ceea ce e important pentru noi. Lentila idealismului poate să ne ofere destinația, “încotro-ul”, în vreme ce restul lentilelor în ponderile potrivite ne pot ajuta să acționăm în direcția potrivită pornind de la realitatea clară, fie ea și cu accente de pesimism acolo unde este cazul.

În loc de concluzie nu cred că există soluția magică, formula matematică ideală pentru cele 4 lentile. Probabil că sunt importante și motivația personală, mediul în care trăim și educația fiecăruia dintre noi. Cred însă că prezența tuturor lentilelor cu ponderi mai mari pentru realism și optimism probabil că pot ajuta la generarea de soluții și acțiuni indiferent că este vorba despre o fereastră spartă, o casă, o idee ori o comunitate.

Pentru inspirație despre o lume realist-optimistă despre România te invit să citești o parte din cele peste 25 000 de exemple pozitive despre România încă din 2006 pe www.RomaniaPozitiva.ro

florin-ghinda-croppedCo-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: „solution thinking” (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și aproape 60 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.