Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

37 de participanti din patru tari au invatat cum sa protejeze mediul prin programul ”No Impact Project”

0

 Asociatia MaiMultVerde anunta incheierea programului „No Impact Project”, o mobilitate de tineret finanţata de Comisia Europeana prin Programul ERASMUS+. Timp de opt zile, la Cluj-Napoca, 37 de tineri cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani au invatat principiile de baza ale protectiei mediului si cum sa dezvolte si sa mentina un stil de viata prietenos cu mediul. Ceilalti parteneri ai proiectului au fost organizatiile non-guvernamentale: Scambieuropei (Italia), Creatorii (Republica Moldova) si Professional Forum for Education (Bulgaria).

11114284_416442115196996_4841395222951948948_n
„No Impact Project” a pornit de la ideea miscarii internationale „No Impact”, care militeaza pentru un stil de viata sustenabil. Obiectivele initiale ale proiectului au fost:
  • cresterea constientizarii, in randul beneficiarilor din cele patru state, a impactuluipe care stilul lor de viata il are asupra mediului
  • acumularea de cunostinte care ii vor ajuta pe participanti sa inteleaga consecintelepe care comportamentul lor il are asupra ecosistemului
  • dezvoltarea unor abilitati practice care vor contribui la sustinerea unui stil de viata prietenos cu mediul
  • influentarea atitudinilor si comportamentelor beneficiarilor prin promovarea unui stil de viata sustenabil in cadrul activitatilor derulate in timpul mobilitatii, astfel ca acestia sa devina “agenti ai schimbarii” in comunitatile de care apartin si in societate, la nivel local, national si european
  • familiarizarea beneficiarilor cu Strategia Europa 2020 si efectele scontate.
Prin folosirea metodelor de educatie non-formala, proiectul a reusit sa imbine experienta profesionala si studiile diverse ale beneficiarilor. Cele mai importante activitati au fost:
  • prezentari despre ecologie pe diverse subiecte
  • workshop-uri despre consumul de apa, deseurile alimentare, agricultura ecologica si reciclarea creativa din obiecte textile si din plastic
  • simulari de tip roleplay
  • realizarea unor materiale video care sa ilustreze o serie de probleme specifice consumului iresponsabil din punctul de vedere al consecintelor asupra mediului.
Reprezentantii  Asociatiei MaiMultVerde au facilitat ateliere despre consumerism si protejarea resurselor, cu referire nu doar la Romania, ci la intreaga lume. Mai multe informatii despre activitatile desfasurate pot fi gasite la www.noimpactproject.ro.Pe toata durata proiectului, in Cluj-Napoca, participantii s-au deplasat cu bicicleta.  Printre aceste deplasari, s-a aflat si vizita la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, unde au participat la o serie de prezentari si ateliere practice despre agricultura ecologica. In ultimele doua zile ale proiectului, participantii au realizat un flashmob in centrul orasului, pe tema gestionarii deseurilor si o „expozitie reciclata” cu obiecte create de catre beneficiari din imbracaminte veche.Participantii au experimentat prin intermediul acestei initiative si schimbul intercultural, prin prezenta organizatiilor promotoare din patru tari, dar s-au familiarizat si cu aspecte comune care tin de problemele de mediu identificate in fiecare dintre tarile participante. Ulterior proiectului, tinerii au inceput sa disemineze informatiile acumulate in comunitatile cu care vin in contact la nivel personal si profesional.Sustinatorii proiectului au fost: Carrefour, Antalis, EcoRuralis, Eco-Rom Ambalaje, Romaniapozitiva.ro, Ecomagazin.ro si EcoFrecventa.

Site-ul oficial al proiectului este  www.noimpactproject.ro, iar pagina de Facebook estehttps://www.facebook.com/noimpactprojectromania.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.