Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

3500 de elevi și tineri din România descoperă programarea în Europe Code Week, prin inițiativa Meet and Code

0

3500 de elevi și tineri din România descoperă programarea în Europe Code Week, prin inițiativa Meet and Code

#meetandcode #codeEU @sap4good

Inițiativa Meet and Code, coordonată de Asociația Techsoup, susținătoare a activităților Europe Code Week în România, a triplat anul acesta numărul de evenimente sprijinite în România cu ocazia Europe Code Week, în perioada 6 – 21 octombrie 2018.

70 de evenimente de tehnologie și programare au fost finanțate din fondul de 21.000 EURO, fond creat cu susținerea companiei SAP, prin coordonarea Haus des Stiftens GmbH și Asociației Techsoup, în România. www.meet-and-code.org

Cele 52 de organizații neguvernamentale din România finanțate în cadrul inițiativei vor crea evenimente de promovare a tehnologiei în Săptămâna Europeană a Programării, Europe Code Week, care a debutat pe 6 octombrie 2018 și se va încheia pe 21 octombrie 2018. Evenimentele finanțate sunt organizate în 27 de județe ale României, cu cele mai multe evenimente organizate în Prahova, Cluj, Bihor și Dolj.

În cele 16 zile ale Europe Code Week, 3500 de elevi și tineri din România vor participa la evenimente în care vor descoperi tehnologia și programarea altfel decât au făcut-o până în acest moment, prin hackathoane la liceu, cursuri de introducere în Scratch pentru elevi din clasele primare din zone rurale, construire de aplicații pentru comunitate, robotică sau ateliere de storytelling digital.

De exemplu, în Oradea, Asociația Clubul de Astronomie și Științe Spațiale, coordonată de doamna profesoară Valentina Matei, participă pentru a doua oară la Meet and Code și a primit finanțare pentru două evenimente organizate. Pe 20 octombrie, de exemplu, elevi de 12-14 ani vor pregăti la Orășelul Copiilor Oradea misiuni pe lună cu ajutorul roboților Lego: https://www.meet-and-code.org/ro/ro/event-show/240

Prin implicare activă în activități practice de știință, tehnologie și inginerie, elevii își dezvoltă abilitățile intelectuale și creativitatea. Experiența Meet and Code se bazează în primul rând pe colaborare, spirit de echipă și exprimarea opiniilor argumentate științific, iar aceste calități pregătesc elevii pentru viață.”, ne-a răspuns doamna Valentina Matei când am întrebat-o ce impact au evenimentele Meet and Code în viața elevilor.

Pe 19 octombrie la Pitești, doamna profesoară Cătălina Enescu și Asociația Părinților Ion Cantacuzino au pregătit pentru elevii de la Liceul Teoretic Ion Cantacuzino din Pitești prima experiență a unui hackathon de creare de produse IT medicale, dar și ateliere de design thinking și prototipare. Echipele participante vor fi elevi de la liceu alături de elevi a școlii postliceale sanitare: https://www.meet-and-code.org/ro/ro/event-show/1175

Învățătoarele Carmen Stanciu și Gabriela Ungureanu din satul Vadu Părului, comuna Albești-Paleologu, județul Prahova, susținute de Asociația de Părinți “Învățător Radu Ion” Vadu Părului, organizează în perioada Europe Code Week primele ateliere de introducere în programare cu Scratch pentru peste jumătate din elevii de clase primare din Școala Gimnazială Învățător Radu Ion: https://www.meet-and-code.org/ro/ro/event-show/66

La Ploiești, Asociația Un strop de fericire organizează primul hackathon pentru liceeni, în care aceștia vor propune soluții tech pentru a îmbunătăți viața persoanelor cu dizabilități din comunitate: https://www.meet-and-code.org/ro/ro/event-show/99

Acestea și toate cele 70 evenimente care se desfășoară în România sărbătorind Europe Code Week, le puteți descoperi pe: https://www.meet-and-code.org/ro/ro/explore

Este un privilegiu pentru Asociația Techsoup să putem susține cu micro-finanțări atât de multe inițiative locale care schimbă fața școlilor și comunităților unde se desfășoară. Sunt evenimente nu doar despre tehnologie și descoperirea programării în Europe Code Week, ci mai ales despre cât de “mult din puțin” putem face împreună pentru copiii și tinerii noștri atunci când suntem acolo pentru ei toți – școală, părinți, organizații nonprofit, comunitate, companii IT.”, a concluzionat Elena Coman, director de programe al Asociației Techsoup, care desfășoară Meet and Code din 2017.

În Europa, inițiativa Meet and Code a finanțat în total 1.100 de evenimente de tehnologie și programare, în 500 de orașe din toate cele 22 de țări participante la Meet and Code.

Cele 22 țări europene parte din inițiativa Meet and Code 2018 sunt: România, Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Anglia, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Kazahstan, Macedonia, Polonia, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Elveția și Ucraina.

Inițiatorii Meet and Code

Meet and Code este inițiată și finanțată de compania SAP în parteneriat cu: Haus des Stiftens GmbH prin portalul IT Stifter-helfen, Asociația Techsoup și alte organizații partenere din reţeaua TechSoup Europe. În România, inițiativa Meet and Code este derulată de Asociația Techsoup, susținătoare a activităților Europe Code Week în România.

TechSoup Europe face parte din reţeaua TechSoup Global Network și este un conector între universul noilor tehnologii și implementarea de schimbări în societate. Reţeaua din Europa este formată din 28 de organizaţii partenere care sprijină 250,000 de organizaţii non-profit în 48 de ţări.

Despre Asociația Techsoup

Din 2010, Asociația Techsoup creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.

Mai multe despre misiunea organizației și proiectele Asociației Techsoup pe www.asociatiatechsoup.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.