33 de școli din unsprezece țări europene și-au prezentat proiectele de mediu

0

33 de școli din unsprezece țări europene și-au prezentat proiectele de mediu în cadrul celei de-a 6a ediții ESFAL. 

În perioada 2-5 iunie are loc, la Moieciu de Sus, evenimentul care marchează încheierea celei de-a șasea ediții a programului internațional Școli europene pentru o planetă vie„(ESFALP), organizat de WWF cu sprijinul Fundației ERSTE. 33 de școli din unsprezece țări europene au pregătit și realizat diferite proiecte de mediu, dintre care 4 din România. Împreună, participanții au creat, de asemenea, bazele „Zilei ESFALP a râurilor” /„ESFALP River Day“, care va avea loc în toamna acestui an.

Cu „Școli europene pentru o planetă vie” ne dorim să-i învățăm pe elevi că pot schimba lucrurile. Prin intermediul atelierelor noastre, le oferim metode prin care să își susțină opinia în public, motivându-i și pe ceilalți să aibă grijă de mediul înconjurător, a declarat Barbara Tauscher, coordonatorul Programului de Educație pentru mediu la WWF Austria.

 Group photo-credit Alex Spineanu

33 de școli din România, Bulgaria, Croația, Moldova, Austria, Serbia, Slovacia, Slovenia, Cehia, Ucraina și Ungaria au participat în acest an la programul „Școli europene pentru o planeta vie”. Timp de șapte luni, tineri între 13 și 17 ani au lucrat împreună la diferite proiecte ecologice. Au făcut cercetări, au discutat cu factorii de decizie și au fost în expediții în natură. Ideile de proiect și realizarea acestora au rezultat doar din creativitatea elevilor. Profesorii și-au susținut elevii, din rolul de mentor. Pentru evenimentul final, un profesor și un elev din fiecare echipă a venit la Moieciu de Sus unde au prezentat rezultatele muncii lor, au schimbat opinii privind provocările cu care se confruntă și, mai ales, au învățat unii de la alții.

Școlile care reprezintă România la această ediție a programului ESFALP, selectate dintre zeci de aplicații doar din țara noastră, sunt:

Școala Gimnazială nr 1, Răucești, județul Neamț;

Colegiul Tehnic „Lorin Sălăgean”, Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți;

Colegiul Tehnic „Matei Corvin” din Hunedoara;

Colegiul Tehnic Energetic Cluj-Napoca.

Experiența ESFALP mi-a schimbat modul în care privesc  proiectele de mediu, lucrul în echipă în aer liber, cu copiii, și chiar modul în care privesc relația dintre mine și instituția pentru care lucrez, a concluzionat Monica Iliuță, profesor din Hunedoara.

Acțiunile care adresează problemele de mediu nu se încheie însă odată cu evenimentul final ESFALP: împreună, elevii au creat bazele „Zilei ESFALP a râurilor”, ce va fi sărbătorită la toamnă în toate cele 11 țări ESFALP. Această zi este un alt pas important în vederea sprijinirii rețelei create de tineri adulti activi și arată cum funcționează educația pentru dezvoltare durabilă.

Tinerii au puterea de a modela viitorul, așa că ar trebui să îi încurajăm să aibă grijă de mediul înconjurător și sa caute în mod constant soluții creative pentru protejarea lui. Acesta este motivul pentru Fundația ERSTE susține ESFALP și suntem foarte impresionați de angajamentul arătat atât de către elevi, precum și de către profesorii lor „, afirmă Doraja Eberle, membru al Consiliului Fundației ERSTE. Sprijinirea învățământului înseamnă să luăm în serios viitorul Europei. Insuflând sensibilitate pentru problemele ecologice în cadrul unui proiect internațional este o experiență valoroasă pentru tineri, dar și pentru profesorii lor.

În acest an, la inițiativa școlară de mediu „Școli europene pentru o planetă vie” a fost organizat pentru a șasea oară. De la prima ediție și până acum, 5.000 de elevi cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, provenind din unsprezece țări europene diferite, au pus în practică proiecte ecologice. 

Despre WWF (World Wide Fund for Nature):

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

Despre Fundaţia ERSTE
În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste oesterreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii Austriacă.
În prezent, Fundaţia ERSTE deţine 25,3% din capitalul social al Grupului Erste. Fundaţia investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea societăţii civile din Austria şi Europa Centrală şi de Sud- Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere informaţii despre istoria recenta a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a 3 programe: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa.

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează