Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

30 de specialiști în sănătate au creionat principalele probleme și propuneri de soluții pentru sistemul medical românesc la Aspen Healthcare Forum

0

Principalele probleme și propuneri de soluții pentru sistemul medical de sănătate au fost discutate în cadrul celei de-a VI-a ediții a evenimentului Aspen Healthcare Forum. Cei 30 de speakeri din România și din străinătate au tras un semnal de alarmă asupra necesității implementării unor strategii concrete care să ajute la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România.

Un prim semnal de alarmă a fost al președintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană care a subliniat explicit faptul că reforma în Sănătate trebuie să se încheie în România. “România îşi pierde credibilitatea ca ţară dacă este mereu ultima în toate topurile, mai ales dacă vorbim de ceva atât de important ca sistemul medical. Institutul  Aspen vrea să creeze leadership şi în acelaşi timp să ofere încredere şi spirit de urgenţă asupra acestei probleme”, a susținut Mircea Geoană în deschiderea Aspen Healthcare Forum.

Ideea președintelui Institutului Aspen a fost susținută și de prof.dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, partener în organizarea evenimentului. Potrivit acestuia, cheia evoluției sistemului medical românesc este prevenția. “Ne referim foarte mult la boală şi aproape deloc la sănătate. Ar trebui să ne concentrăm mai mult atenţia asupra medicinei omului sănătos, asupra prevenirii îmbolnăvirii şi menţinerii unui stil de viaţă corect. Aceste evoluții vor garanta sustenabilitatea sistemului medical  în România, un sistem care poate fi în conformitate cu standardele din UE. Credem că ne trebuie o schimbare conceptuală a modului în care este abordată sănătatea şi ar trebui să considerăm  prevenţia prioritară, ceea ce va crea resursele necesare medicinii curative”, a explicat prof.dr. Alexandru Rafila.

Asigurări că vor fi adoptate măsuri concrete au dat cei doi reprezentanți ai Executivului prezenți la eveniment. Prof.dr. Florian Dorel Bodog, ministrul Sănătății,  a susținut că va introduce în Legea Sănătății la care lucrează soluțiile și strategiile rezultate în cadrul Aspen Heathcare Forum. “Reforma în sistemul de sănătate este un proces continuu, nu putem spune mâine că de acum înainte am încheiat reforma. Prima provocare a fost legea vaccinării, dacă ne dorim prevenție, ne dorim vaccinare. Ne dorim politici de sănătate care să vorbească despre omul sănătos, despre un stil de viață sănătos”, a susținut ministrul Sănătății.

Pe de altă parte, Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a semnalat nevoia sectorului medical de a sprijini candidatura României în ceea ce privește găzduirea Agenției Europene a Medicamentului. Victor Negrescu a susținut în cadrul Aspen Healthcare Forum și faptul că ar trebui să se vorbească mai mult cu decidenții europeni despre sistemul sanitar din România și de asemenea că este nevoie de investiții în infrastructură și de un acces facil la medicamente.

O inițiativă aparte în cadrul Forumului a venit din partea președintelui Comitetului Olimpic și Sportiv România (COSR) care a subliniat importanța sportului în ecuația sănătății.

“Joacă pentru viață este un proiect de alfabetizare în sport a copiilor, pentru că este important să inițiem copiii cu vârste de până în 10 ani, în ceea ce privește sănătatea și importanța sportului în viața lor. Este un proiect foarte frumos care se adresează copiilor și sunt convins că, împreuna cu echipa de la Institutul Aspen și cea de la Comitetul Olimpic și Sportiv Român vom reuși să alfabetizăm viitoarele generații de copii pentru a reuși să prevenim bolile secolului XXI și astfel, așa cum ne dorim cu toții, să avem o societate mult mai sănătoasă.”, a afirmat Mihai Covaliu.

Tratamentul cancerului, printre principalele probleme ale sistemului

Experții prezenți la Aspen Healthcare Forum au scos în evidență principalele probleme pe care România le are în ceea ce privește tratamentul cancerului. Pe unele dintre tipurile de cancer, România este pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește accesul la terapii noi, iar creșterea accesului pacienților la acestea, prevenția si depistarea precoce sunt principalele mecanisme prin care România își poate scădea rata de mortalitate în privința cancerului.

“Nu cred că prevenția poate înfluența decisiv în scurt timp impactul bolii neoplazice asupra vieții pacienților. Problema este să poți oferi oamenilor medicamente inovative  alături de procedurile de testare necesare”, a precizat prof. univ. dr. Christoph Zielinski, președinte al Departamentului de Medicină din cadrul Universității din Viena.

“Este nevoie de campanii de informare în privința sănătății. Avem un Program Național de screening pentru cancerul de col uterin, dar 70% dintre femeile din România îl cunosc, iar cel mai grav este că 25% dintre medicii ginecologi din România nu știu despre acest program. Procesul este greoi pentru că trebuie trimitere de la medicul de familie, iar apoi pacientele trebuie să meargă la un centru specializat. Ar trebui ca aceste femei să poată merge oriunde pentru screening atâta timp cât au un card de sănătate pe care sunt stocate toate informațiile lor medicale”, a subliniat și Mihaela Geoană, președintele Fundației Renașterea în cadrul evenimentului.

O altă idee a venit din partea președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Răzvan Teoharie Vulcănescu a propus realizarea unui consens cu toți decidenții din sănătate prin care pot fi stabilite câteva obiective pe termen mediu și lung. Acesta a precizat la Aspen Healthcare Forum că o soluție pentru îmbunătățirea sistemului medical românesc este încurajarea tratamentului în ambulatoriu a pacienților.

Reprezentanții Institutului Aspen au promis la finalul celor 3 sesiuni de dezbateri cu decidenții din sistemul sanitar românesc faptul că în urma discuțiilor va fi elaborată o Cartă Albă cu 10 măsuri care să fie adoptate și asumate de toți actorii interesați.

“Ar trebui să ne gândim la faptul că mereu încercăm să rezolvăm problemele imediate și nu avem o gândire și o punere în practică unor strategii pe termen mediu și lung care să schimbe fața sistemului de sănătate și percepția publică. Trebuie să schimbăm filozofia și să facem un pas înainte deoarece în țara noastră lipsește poate această asumare a lucrurilor”, a explicat prof.dr. Alexandru Rafila.

Pe lângă cele 10 măsuri care vor fi surprinse în Cartea Albă a părților implicate în sistemul de sănătate, președintele Institutului Aspen a venit și cu alte trei idei încurajatoare care ar putea fi adoptate pentru medicina românească.

“Poate că ar trebui să încercăm o mică inițiativă de susținere pe problema demografiei deoarece este un subiect peste care ar merita să ne aplecăm puțin mai mult. Al doilea subiect ar fi cel legat de task force-ul  pentru pregătirea României la Consiliul Uniunii Europene. (…) Al treilea subiect cu care plecăm de aici este legat de tehnologie”, a concluzionat Mircea Geoană.

Aspen Healthcare Forum face parte din Programul Healthcare & Quality of Life, dezvoltat de Institutul Aspen România. Scopul programului este de a extinde sfera dezbaterilor privind politicile publice de sănătate, sǎ susţinǎ o reformǎ sustenabilǎ a sectorului şi sǎ dezvolte o comunitate de actori dedicatǎ programului, atât din sectorul public şi privat, cât şi din societatea civilǎ şi mediul academic.

Parteneri instituționali ai evenimentului: Comitetul Olimpic și Sportiv Român; Ministerul Sănătății; Comisia pentru Sănătate Publică, Senat; Comisia pentru Sănătate și Familie, Camera Deputaților; Casa Naţională de Asigurări de Sănătate; Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”; Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti (SNSPMPDSB).

Knowledge Partners: EY România, Central European Cooperative Oncology Group (CECOG), Societatea Română de Microbiologie.

Parteneri ai programului Healthcare&Quality of Life: Roche, Farmexpert, Janssen, Sanofi, Abbvie, Philips.

Partener al Aspen Heatlhcare Forum: Pfizer.

Eveniment sprijinit de Medical PR

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.