Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

275.000 de dolari sunt disponibili pentru acțiuni de implicare în comunitate, printr-un nou apel al Fondului pentru Inovare Civică

0

Începând din 4 aprilie, 275.000 de dolari sunt disponibili pentru acțiuni de implicare în comunitate, printr-un nou apel al Fondului pentru Inovare Civică (CIF).

fondul pentru inovare civica 2016

Programul de finanţare al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC) este un catalizator al potențialului cetățenilor de a-și transforma comunitățile. Finanțarea fiecărui proiect poate ajunge până la 15.000 dolari. Anul acesta, programul are o componentă nouă, rezultată din parteneriatul încheiat cu Enel România. Prin intermediul acesteia sunt încurajate acțiunile de mobilizare civică ce vizează îmbunătăţirea accesului la energie sau identificarea de soluţii energetice alternative eficiente/ verzi.

Este cel de-al cincilea an consecutiv al Programului, al cărui principal partener este Romanian American Foundation. Încă de la înfiinţare, în 2012, Fondul pentru Inovare Civică a fost susţinut exclusiv de donatori privaţi, precum companiile OMV Petrom şi Raiffeisen Bank, cu a căror susţinere financiară au prins viaţă până acum aproximativ 90 de proiecte.

“Experienţele din anii trecuţi ne arată că interesul organizaţiior pentru această zonă, a mobilizării cetăţeneşti, rămâne una crescută şi că granturile, fie ele şi mici, le pot ajuta în mod real să facă diferenţa în comunităţile pe care le susţin. Cele aproximativ 20 de proiecte selectate în runda 2015 vizează o paletă largă de subiecte, toate punând însă în centru cetăţeanul, drepturile sale, capacitatea de a se angaja într-un dialog constructiv cu autoritățile și de a face o schimbare”, spune Raluca Teodor, coordonatorul Fondului pentru Inovare Civică.

Prin componenta pentru inovare civică sunt eligibile pentru finanţare activităţi ce: mobilizează şi responsabilizează cetăţenii, iniţiative de advocacy şi monitorizare a instituţiilor/autorităţilor publice şi precum şi pentru educaţie civică şi implicarea copiilor şi tinerilor în viaţa comunităţii. Important este ca activităţile proiectului să aibă ca scop implicarea oamenilor pentru rezolvarea unor probleme de interes comun.

Îmbunătăţirea accesului la energie îşi găseşte şi ea finanţarea prin noua componentă, susţinută de Enel Romania. Ca exemplu, pot fi de interes proiecte ce stimulează cetățenii să găsească soluţii pentru energia regenerabilă, (solară, eoliană etc.) pentru conectarea la energie a localităților izolate , educă populaţia despre consumul eficient și sigur al energiei electrice sau îmbunatățesc accesul la energie pentru gospodariile dezavantajate economic și social. În plus, voluntari din cadrul Enel isi vor oferi experienţa şi cunoştinţele în domeniu proiectelor castigatoare.

Pot aplica în cadrul prezentului apel al Fondului pentru Inovare Civică organizaţiile neguvernamentale înfiinţate în România, care pot veni singure sau în parteneriat cu alte organizaţii sau instituţii. Termenul limită pentru depunerea scrisorilor de intenţie este 18 mai 2016, ora 16.00. Scrisorile de intenţie pot fi depuse online pe www.finantare.fdsc.ro.

Mai multe detalii privind modalitatea de aplicare, criteriile de eligibilitate şi de selecţie a proiectelor se găsesc în Ghidul de finanţare disponibil aici.

Despre Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC): Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile este o organizaţie neguvernamentală, independentă, înfiinţată în anul 1994, în cadrul unei initiaţive a Comisiei Europene. FDSC este o organizaţie pentru organizaţii, ce consideră că dezvoltarea sectorului neguvernamental reprezintă în sine un indicator pentru starea comunităţii în care cetăţenii trăiesc. Fundaţia dezvoltă proiecte în domenii cum sunt educaţie, economie socială, cooperare pentru dezvoltare, incluziune socială; dezvoltă şi administrează programe de finanţare, campanii de promovare şi advocacy pentru organizaţiile neguvernamentale. Mai multe detalii se găsesc pe www.fdsc.ro

Despre Fondul pentru Inovare Civică (CIF): Este programul de finanţare al FDSC, creat în 2012 cu susţinerea Trust for Civil Society în Central and Eastern Europe şi sustinut de donatori privaţi din România (Enel Romania, OMV PETROM şi Raiffeisen Bank). Începând cu 2015, programul se derulează în parteneriat cu Romanian-American Foundation, care se alătură FDSC în efortul de a încuraja comunităţile să îşi contureze propriile modele de dezvoltare şi implicare civică. Programul sprijină iniţiative care au potenţialul să schimbe mentalitatea tradiţională şi să dezvolte spiritul civic. Status quo-ul local, regional sau chiar naţional poate fi schimbat atunci când cetăţenii se implică şi acţionează coordonat pentru apărarea intereselor lor şi ale comunităţilor din care fac parte.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.