Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

27 de ani de la Golaniadă comemorați de mișcarea #INSISTĂM

0

27 de ani de la Golaniadă comemorați de mișcarea #INSISTĂM / 22 aprilie 1990 – 22 aprilie 2017

Membrii mișcării #INSISTĂM în colaborare cu Asociația Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din România și Asociația Evoluție în instituție  organizează sâmbătă, 22 aprilie, marșul în memoria Golaniadei  ’90. Participanții la marș se vor întâlni mâine în Piața Victoriei la ora 17:00 și vor porni pe traseul Piața Victoriei – Piața Universității. La ora 18:00, în Piața Universității, cei implicați în evenimentele din 1990 își vor spune povestea reală pe fundalul sonor al melodiilor Golaniada ’90. O lecție de istorie care nu trebuie ratată. Persoanele cu dificultăți de mobilitate sunt așteptate direct în Piața Universității.

Protestele anului 2017 au fost deseori comparate cu rezistența civică născută imediat după Revoluție, în contextul schimbărilor sociale și a derapajelor politice care au marcat începuturile democrației în România. După 27 de ani de la evenimentele din Piața Universității, suntem martorii unui nou moment istoric de solidaritate civică determinat din nefericire de noi derapaje politice anti-democratice.

Ce s-a întâmplat în 22 aprilie 1990

După un protest contra Guvernului Petre Roman în Piața Victoriei, coloane de manifestanți s-au îndreptat către Parlament. La Piața Universității, un grup de studenți a întins o sfoară între cele două stații de metrou, declarând Piața Universității “Zona Liberă de Neocomunism”. Astfel, toată lumea a rămas în Piața Universității cu scopul declarat de a nu pleca până când Punctul 8 de la Timișoara nu va deveni lege.

18033068_1906091399621113_7297848301658105965_n

Punctul 8 al Proclamației de la Timișoara

“Ca o consecință a punctului anterior, propunem ca legea electorală să interzică pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatură, pe orice listă, al foștilor activiști comuniști și al foștilor ofițeri de Securitate. Prezența lor în viața politică a țării este principala sursă a tensiunilor și suspiciunilor care frământă astăzi societatea românească. Până la sta­bilizarea situației și reconcilierea națională, absența lor din viața publică este absolut necesa­ră. Cerem, de asemenea, ca în legea electorală să se treacă un paragraf special care să in­terzică foștilor activiști comuniști, candidatura la funcția de președinte al țării. Președintele României trebuie să fie unul dintre simbolurile despărțirii noastre de comunism. A fi fost membru de partid nu este o vină. Știm cu toții în ce măsură era condiționată viața individului, de la realizarea profesională până la primirea unei locuințe, de carnetul roșu și ce consecințe grave atrăgea predarea lui. Activiștii au fost însă acei oameni care și-au abandonat profesiile pentru a sluji partidul comunist și a beneficia de privilegiile deosebite oferite de acesta. Un om care a făcut o asemenea alegere nu prezintă garanțiile morale pe care trebuie să le ofere un Președinte. Propunem reducerea prerogativelor acestei funcții, după modelul multor țări civilizate ale lumii. Astfel, pentru demnitatea de Președinte al României ar putea candida și personalități marcante ale vieții culturale și științifice, fără o experiență politică deosebită. Tot în acest context, propunem ca prima legislatură să fie de numai doi ani, timp necesar întăririi instituțiilor democratice și clarificării poziției ideologice a fiecăruia dintre multele partide apărute. De-abia atunci am putea face o alegere în cunoștința de cauză, cu cărțile pe față.”

După 27 de ani, cetățeni ai României sunt în stradă pentru aceleași cerințe. Noul Punct 8 de la Timișoara: “Fără condamnați penal în demnitățile publice”.

Pagina evenimentului: https://www.facebook.com/events/947775788692836/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.