25 noiembrie – Ziua Internațională de eliminare a violenței împotriva femeilor

0

Psiholog: “Abuzul femeilor reprezintă atentatul împotriva creației, este o armă împotriva vieții”

Cu ocazia Zilei Internaționale de eliminare a violenței împotriva femeilor, din data de 25 noiembrie, Centrul ReCreation Life trage un puternic semnal de alarmă cu privire la violența domestică, în special violența asupra femeii, fenomen care încă există la cote înalte în țară noastră. În același timp, psihologul Maria Verdi, directorul Centrului, afirmă că, în foarte multe familii din România, percepția relației bărbat – femeie a rămas aceeași ca acum 2.000 de ani, epocă în care bărbatul era superior femeii datorită forței.

“Indiferent de gradul de dezvoltare a societății, creierul uman funcționează ca acum 2.000 de ani, iar sărăcia, lipsa unui loc de muncă sau chiar “sindromul Stockholm” sunt cauze pentru care unele femei sunt nevoite să râmână lânga partenerul agresor. Există încă femei cu o educație precară, care au învățat din familie că femeia trebuie să stea acasă, să crească copiii, să asculte bărbatul, să primească bătaie de la bărbat și să tacă. Această mentalitate trebuie să se schimbe dacă ne dorim o societate evoluată, în care egalitatea dintre sexe să existe de facto, nu doar la nivel de discurs”, declară psihologul Maria Verdi.

verdi
Violența asupra femeii – cauze psihosociale și efectele sale genetice

Violența domestică este prezentă atât în familiile cu educație precară, cât și în familiile evoluate, iar în cele mai multe cazuri, motivele sunt asemănătoare: nevoia bărbăților de a domina femeile. “În familiile sărace, bărbații sunt violenți din cauza unor nevoi nesatisfăcute, care generează frustrare și agitație. Hranirea deficitară, proasta alimentație, lipsa hranei și consumul de alcool sunt alte cauze majore care sporesc gradul de violență în familie. De cealaltă parte, în familiile cu situație financiară mai bună și cu un nivel superior de educație, competiția dintre parteneri, aportul finaciar-material al fiecăruia, lipsa comunicării și a timpului necesar cuplului, cauzează tensiune. Dacă aceste conflicte nu sunt rezolvate pașnic, pot degenera în agresiune: de la abuzuri verbale până la violență fizică. Nu există categorii sociale în care violența domestică să nu fie un risc, aceasta predomină în toate păturile sociale, indiferent de nivelul de educație, situație financiară, vârstă sau religie”, afirmă psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.
În altă ordine de idei, specialistul afirmă că violența în familie se transmite și generațiilor viitoare, până la a treia generație, deoarece purtăm în genele noastre toate evenimentele nefericite, fricile, stresul, efectele traumelor, abuzurilor, transferându-le urmașilor noștri, prin mecanisme genetice.

Cum escaladează o banală ceartă în familie și cum se ajunge la violență?

Psihologul Maria Verdi este de părere că violența verbală sau fizică poate începe de la o comunicare deficitară, iar aceasta poate escalada din acuze, țipete până la forma cea mai gravă, și anume violența fizică, care poate pune în pericol viața victimei. “În momentul în care agresorul vrea să profite de slabiciunea victimei, de cele mai multe ori folosește argumente false pentru a genera o ceartă, care poate escalada în violență verbală, emoțională, psihică, socială, economică și chiar sexuală. Nu putem spune care dintre aceste forme este mai gravă. Orice femeie este unică și modul în care ea trăiește șocul, ne dă indicii despre gravitatea traumei. Sunt femei care sunt abuzate sexual, bătute, amenințate, urmărite apoi. Este un calvar, din care cu greu pot ieși. Trauma se intensifică când victima este nevoită să locuiască mulți ani împreună cu agresorul, este supusă la un șir nesfârșit de abuzuri. În urma multor ani de agresiune, victima poate dezvolta sindromul Stockholm, iar atunci este mai greu să conștientizeze că ea trăiește iadul, din cauza atașamentului față de agresor”, afirmă psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

Primul contact cu violența, îl găsim în zona parentală, spune specialistul, iar femeile care apelează la terapie pentru violențele din cuplu, conștientizeză pe parcursul terapiei că au fost supuse violenței în timpul copilărie prin pedepsire-lovire, insatisfacerea nevoilor de bază (mâncare, somn), control permanent de către părinți etc. “De cele mai multe ori, femeile abuzate au văzut violența la tatăl care o certa sau o bătea pe mama, iar ele pe atunci erau tampon între părinți. Mai târziu, aceste fete, când devin femei, atrag în viața lor un partener agresiv – pasiv sau violent, pentru că la nivel inconștient, creierul recunoaște un bărbat pe măsura scenariului de viață parental”, spune psihologul Verdi.

Cum poate fi combătută violența împotriva femeilor?

Psihologul Maria Verdi consideră că nu putem repara nimic folosind aceeași energie, așadar nu putem combate violența prin violență, ci prin compasiunea, înțelegerea și consilierea persoanelor abuzate. “Avem nevoie de cât mai multe centre care să educe și să consilieze familia, copiii și femeia. Avem nevoie de centre care să adăpostească femeia în situațiile de urgență, este vitală protecția socială a mamei și a copilului, dar este imperios necesar să creăm condițiile dezvoltării personale a fiecărei femei, a tinerelor, împreună cu posibilitatea vindecării traumelor trecutului”, spune Verdi. În același timp, remarcă psihologul, este nevoie să educăm bărbații, astfel încât ei să conștientizeze că forța lor interioară crește când energia lor masculină este canalizată pentru protecția și iubirea femeii. Disiparea energiei masculine prin subjugarea femeilor nu le crește stima de sine, nu în acest mod își demostrează că sunt bărbați. Abuzul femeilor reprezintă atentatul împotriva creației, este o armă împotriva vieții. Femeile au nevoie și au dreptul la siguranță acasă, la școală, la locul de muncă, pe stradă.

Această societate poate fi vindecată prin introducerea cadrelor necesare care să armonizeze relația bărbat-femeie, protejând fetele, femeile, mamele noastre. Este datoria noastră, a tuturor și suntem responsabili să ne aducem contribuția pentru instaurarea siguranței și protecției femeii”, conchide psihologul psihoterapeut Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 50 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.