Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

25 mai, Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi…

0

25 mai – Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi

94% dintre copiii dispăruţi aleg să plece de acasă!

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copiilor Dispăruți, Organizația Salvaţi Copiii România atrage atenția asupra numărului mare de dispariții voluntare și organizează, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), activităţi de informare a elevilor, părinţilor, profesorilor şi opiniei publice.

 Poster - Ziua Internationala a Copiilor Disparuti

Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție, în perioada 15.05.2014 – 15.05.2015, în țara noastră au fost raportate 3.736 de dispariții în rândul copiilor. În peste 94% dintre cazuri este vorba despre plecări voluntare, iar cele mai multe dispariții sunt înregistrate în rândul adolescenților.

Dintre cei 3.736 de copii dispăruți, 131 sunt mai mici de 10 ani, 1085 au vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani, iar 2.520 sunt mai mari de 14 ani. Copiii pleacă intenționat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată. Majoritatea acestora, respectiv 3733, au fost găsiți în aceeași perioadă menționată mai sus – 129 dintre cei mai mici de 10 ani, 1093 dintre cei cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani și 2511 dintre cei mai mari de 14 ani.

Potrivit reprezentanților IGPR, principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea, lipsa de supraveghere, conflictele, abuzurile, lăsarea în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate, lipsa comunicării cu părinţii, lipsa de educație, abandonul școlar și influenţa anturajului negativ, consumul de alcool și substanțe halucinogene sau situația economică a familiei.

La nivel european, conform datelor furnizate de către Federația Europeană pentru Copilul Dispărut și Exploatat Sexual (Missing Children Europe), procentul plecărilor voluntare, din total disparițiilor în rândul copiilor, este mult mai mic – de 51%. Majoritatea sunt, de asemenea, adolescenți cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani.

Referindu-se la datele de la nivel național, cât și la cele de la nivel european, Gabriela Alexandrescu,

Președinte Executiv al Salvați Copiii România, declară: “Adolescența este o vârstă dificilă, atât pentru copii, cât și pentru părinți, profesori și alte persoane care îi au în îngrijire. Provocările acestei vârste îi expun pe adolescenți la o serie de riscuri prin fuga de acasă – exploatare, abuz, trafic de copii. Un segment vulnerabil îl reprezintă și copiii din centrele de ocrotire, care fug în mod repetat din aceste instituții. Fuga reprezintă în viziunea lor o soluție la problemele cu care se confruntă, însă nu conștientizează că problemele din afara familiei și a acestor instituții de ocrotire sunt mult mai mari și, uneori, imposibil de depășit. Situația cu care ne confruntăm trebuie abordată urgent, prin crearea unor mecanisme eficiente de prevenire adresate deopotrivă copiilor, cât și adulților care îi au în grijă.”

În acest sens, Salvați Copiii organizează regulat întâlniri cu consilierii şcolari, pentru identificarea copiilor şi a familiilor aflate în situaţii de risc. Acestea sunt incluse în programele de consiliere și beneficiază de suport educaţional și activităţi de timp liber, în cadrul Centrelor de Consiliere pentru Părinţi, Centrelor Educaţionale şi Centrelor Creştem Împreună (pentru copii ai căror părinţi muncesc în străinătate).

Astăzi, Salvaţi Copiii România, în calitate de membru al Federaţiei Europene pentru Copiii Dispăruţi și Exploataţi Sexual – Missing Children Europe – organizează workshop-ul „Identificarea copiilor cu risc de dispariţii voluntare şi exploatare – Cum putem preveni şi interveni asupra consecinţelor acestui fenomen”. Printre participanți s-au numărat reprezentanţi ai autorităţilor active în domeniul protecţiei drepturilor copilului, respectiv psihologi şi asistenţi sociali din cadrul Direcţiilor pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi consilieri şcolari.

Ca în fiecare an, campaniile de informare se desfăşoară la nivel naţional, în Timişoara, Iaşi, Suceava, Târgu Mureş, Dolj, Braşov, Neamţ, Vaslui, Hunedoara, Caraş Severin, Argeș, Constanța, în şcoli şi licee, și constau în workshop-uri cu părinți, profesori și copii, campanii stradale și campanii interactive de informare prin forumuri. Toate acestea au scopul de a-i ajuta pe copii să conștientizeze riscurile asociate disparițiilor voluntare, de a facilita identificarea timpurie a dificultăților cu care copiii se confruntă și de a asigura intervenția în cadrul unui parteneriat solid între părinți, profesori, consilieri școlari, psihologi și poliție.

Mai mult, în 2015 sunt incluse în campaniile de informare și 8 centre de plasament din Argeș, Dâmbovița și Galați, copiii instituționalizați reprezentând un segment vulnerabil, ce înregistreză dispariții voluntare repetate din centrele de ocrotire.

Din anul 1983, ziua de 25 mai este dedicată copiilor dispăruţi, iar la nivel mondial sunt organizate acţiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor declaraţi dispăruţi în întreaga lume.

În calitatea sa de organizaţie-umbrelă, Missing Children Europe reprezintă 30 de organizaţii neguvernamentale din 24 ţări membre europene. Fiecare dintre aceste organizaţii activează în domeniul prevenirii şi ajutorării victimelor în caz de dispariţie şi/ sau exploatare sexuală.

Misiunea Salvați Copiii România, ca membru al Missing Children Europe, este de a proteja copiii de orice formă de violență, abuz sau neglijare, care este cauzată sau este un rezultat al dispariției acestora.

În România, Centrele de Consiliere pentru Părinţi, Centrele Educaţionale şi centrele Creştem Împreună (pentru copii ai căror părinţi muncesc în străinătate) funcţionează la nivel naţional şi furnizează servicii de evaluare, consiliere psihologică şi parenting pentru copii şi părinţi, suport educaţional pentru copii, activităţi de socializare și timp liber pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, şi suport psihologic şi educaţional pentru rudele în grija cărora au rămas aceşti copii.

La sfârșitul anului 2014, Salvați Copiii România a devenit membru al AMBER Alert Europe, platforma europeană de alertă pentru salvarea copiilor, pentru a beneficia de cele mai bune practici în găsirea copiilor dispăruţi aflaţi în pericol, din țări precum Marea Britanie, Polonia sau Olanda.

În acest sens, scopul Salvați Copiii România este de a îmbunătăți structurile deja existente şi de a solicita publicului larg să fie prezent şi să se implice în găsirea copiilor dispăruţi considerați în pericol de către poliție, și anume copiii răpiţi, copiii traficaţi şi copiii care au fugit în circumstanţe periculoase.

Informaţii despre aceşti copii, precum și fotografii sau nume, sunt difuzate doar în cazul în care poliţia decide că diseminarea acestora în rândul publicului larg este un demers ce ajută la găsirea copiilor.

————————————————

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează active pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, Copiii refugiaţi etc. În cei 25 de ani de activitate, peste 1.150.000 au fost implicaţi în campanile şi programele desfăşurate de Organizaţie. Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children Internaţional, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.