Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

25 de ani de Motivation, 25.000 de vieti schimbate in bine!

0

Bucuresti, 3 august, 2020 – In anul 2020, Fundatia Motivation Romania implineste 25 de ani de programe de viata independenta pentru persoanele cu dizabilitati din Romania. Cu aceasta ocazie, organizatia prezinta un album cu imagini de la activitatile Motivation desfasurate in acest sfert de veac, dedicat prietenilor si sustinatorilor Motivation. In paginile albumului aniversar Motivation 25, cititorii ii vor cunoaste pe tinerii din programul Impact si vor afla franturi din povestile unora dintre cei care au participat la programele Motivation pentru viata activa in scaunul rulant. Tot in album se regasesc, in imagini sau doar cu numele, cei peste 250 de angajati si voluntari Motivation de azi, care fac posibile programele Motivation si schimba vieti in bine.

Viata activa si independenta in scaunul rulant

Fundatia Motivation Romania este o organizatie neguvernamentala, nonprofit, creata in 1995 pentru a veni in sprijinul copiilor si adultilor cu dizabilitati. Serviciile pe care le ofera acopera o gama larga de nevoi, de la evaluare si echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilitati motorii, la recuperare activa si instruire pentru viata independenta alaturi de un instructor in scaun rulant, consultanta pentru accesibilizarea spatiilor si sport adaptat. Pana acum, Motivation a redat libertatea de miscare si speranta intr-o viata implinita pentru mai mult de 25.000 de persoane cu dizabilitati din Romania. In prezent, serviciile sunt oferite in mod gratuit prin intermediul celor 15 echipe regionale Motivation.

Unii dintre aceia pentru care lucreaza Motivation – utilizatori de scaune rulante – au ajuns in timp sa lucreze ca instructori de viata independenta, tehnicieni de evaluare, prescriere si adaptare de scaune rulante, coordonatori de echipe regionale Motivation sau manageri in organizatie. Ca oricare dintre noi, odata cu independenta personala, au primit libertatea de a face si alte alegeri: ce sport sa practice, unde sa locuiasca, unde sa lucreze, carei cauze sa i se dedice. Unii au ales sa ramana, altii au plecat. Oricare ar fi optiunea lor, noi stim ca ne-am atins scopul – acela de a reda libertatea de miscare persoanelor cu dizabilitati locomotorii.”, spune Cristian Ispas, Directorul General al organizatiei si unul dintre fondatorii acesteia.

Catalin are 32 de ani, o sotie care ii este alaturi in toate si doi copii frumosi pe care ii cresc impreuna in spiritul incluziunii persoanelor cu dizabilitati. Cand nu este la serviciu, face treaba pe acasa sau se joaca cu cei mici. E pasionat de sport si ii place sa-si depaseasca limitele la fiecare eveniment sportiv la care ia startul alaturi de #TeamMotivation. Ii incurajeaza pe toti cei care au o dizabilitate sa traiasca demn, sa isi descopere si sa isi foloseasca abilitatile.


Ioana
a inceput prin a participa la programele de viata independenta Motivation pentru a-si depasi ea insasi limitele, iar acum ii ajuta pe altii sa faca acelasi lucru, in calitate de instructor de recuperare activa la echipa Motivation din Cluj.

De cand fac parte din echipa Motivation, am invatat ca pot sa fac orice imi doresc. Am devenit mai rabdatoare si empatica in relatie cu cei din jur si nu mai vad problemele mele ca fiind cele mai importante. Mereu le transmit celor pe care ii intalnesc ca norocul nu vine peste noapte, daca stau in casa si nici macar nu il cauta putin.”

Unul dintre mesajele centrale ale Fundatiei Motivation Romania este acela ca #AbilitatileConteaza si ca persoanele cu dizabilitati pot fi membri activi ai comunitatilor din care fac parte. Dovada sunt atat povestile de viata ale unor prieteni Motivation, ilustrate pe documentaria.ro, cat si clipurile de pe canalul de Youtube al organizatiei si imaginile de pe site-ul https://motivation.ro/ si de pe pagina de Facebook Motivation.

Impact pentru tineri cu dizabilitati din institutii

Incepand cu anul 2003, Motivation a preluat tineri cu dizabilitati medii si severe din centre de stat si a creat pentru ei programul #Impact. In prezent, cei 25 de tineri aflati in grija Motivation primesc atat protectia si caldura unei familii, cat si acces la terapii care ii ajuta sa se descopere si sa isi imbunatateasca abilitatile de comunicare si relationare si deprinderile de viata semi-independenta. 

Florin M. a implinit 28 de ani si ne cunoastem de 16 ani. Lui Florin ii place sa stie cate ceva despre fiecare om pe care il cunoaste. Are cateva intrebari preferate: langa ce statie de metrou stai, ce pijamale ai, cand este ziua ta. Ii plac dulciurile si revistele despre mancare. Are nevoie de un program cunoscut dinainte si de rutina. Este vesel si gaseste usor metafore inspirate care sa descrie oamenii din jurul sau.

Povestile lui Calin, Florin, Ancuta sau Dani, patru dintre cei 25 de tineri care traiesc in familia Motivation, pot fi vizualizate pe canalul Youtube Motivation.

Punem in miscare #RotileSchimbarii

Cei care au nevoie de sprijinul organizatiei pot apela gratuit la Telefonul utilizatorului de scaun rulant, 0800.030.762, de luni pana joi, in intervalul 09.00 – 16.00, iar vinerea, in intervalul 09.00-14.00. Totodata, aplicatia mobila MotiActiv (descarcabila gratuit) este instrumentul prin care specialistii Motivation transmit saptamanal sfaturi pentru o viata activa si independenta, pe teme precum mentinerea sanatatii, scaune rulante potrivite, accesibilitate, stil de viata, gestionarea aspectelor emotionale.

Fundatia Motivation Romania le multumeste tuturor celor care sunt sau au fost alaturi de Motivation in acesti ani, ca angajati, voluntari, donatori sau sponsori! Cei care doresc sa continue sa sprijine eforturile Fundatiei Motivation de a reda mobilitatea si speranta intr-o viata implinita copiilor si adultilor cu dizabilitati din Romania o pot face:

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.