Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

21 de ONG-uri şi Asociaţii de medici cer Guvernului susţinerea Directivei Europene Antifumat

0

Mai multe ONG-uri şi asociaţii profesionale ale medicilor au trimis Guvernului o scrisoare deschisă în care solicită susţinereaDirectivei Uniunii Europene privind Produsele din Tutun (2001/37/CE)[1] şi înăsprirea reglementărilor antifumat.

Prin scrisoarea deschisă – trimisă la sfârşitul lunii martie către premierul Victor Ponta, Daniel Chiţoiu, Viceprim-ministru, Ministrul Finanțelor Publice, Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Varujan Vosganian, Ministrul Economiei, Eugen Gheorghe Nicolăescu, Ministrul Sănătății, şi Liviu Voinea, Ministrul delegat pentru Buget –  organizaţiile cer adoptarea, în cadrul sedinţelor Consiliului Europei a unei poziţii naţionale care să sprijine introducerea obligativităţii ambalajelor standardizate, inclusiv a pictogramelor mari, obligatorii, pe faţa și pe spatele pachetelor de ţigarete şi tutun.

Acţiunea este una comună la nivel european, întreprinsă de ONG-uri din toate ţările UE, care au transmis solicitări similare către Guvernele din statele lor.

În România, scrisoarea deschisă a fost semnată de: Aer Pur România, Societatea Română de Pneumologie, Fundaţia Română a Inimii, Asociaţia Naţională de Prevenire și Combatere a Cancerului, Societatea Română de Cardiologie, Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Societatea Română de Nefrologie, Societatea Naţională de Medicina Familiei, Şcoala Naţională de Sănătate Publică și Management Sanitar, Comisia de Cardiologie a MS, Societatea Română de Neurologie, Asociaţia Naţională Română de Stroke, Comisia de Pneumologie a MS, Societatea Română de Nutriţie, Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii, Societatea de Medicină Internă, Colegiul Farmaciştilor din România, Asociaţia Oncohelp, European Network for Smoking and Tobacco Prevention – ENSP, Smoke Free Partnership.

„Tutunul nu este doar o chestiune de alegere de stil de viață pentru adulți, peste două treimi din fumătorii europeni încep să fumeze înainte de vârsta de 18 ani. Tutunul este un produs care creează dependenţă, este letal şi care, pe termen lung, ucide jumătate din utilizatorii săi. În acest sens, comunitatea de sănătate publică salută aceste propuneri, ca un pas în direcția corectă spre reducerea atractivității tutunului, în special pentru tineri, și susține că această directivă poate și trebuie să meargă mai departe, cu reglementări mult mai stricte. Facem apel către Guvernul României de a adopta, în cadrul sedințelor de la Consiliul Europei, o poziția națională care să asigure sprijin pentru obligativitatea ambalajelor standardizate, inclusiv avertismente mari, obligatorii, unde imaginea acoperă 80% din fața și din spatele pachetelor“, se arată în scrisoare deschisă trimisă reprezentanţilor Guvernului.

În conformitate cu dorințele majorității cetățenilor UE, propunerea de Directivă, aflată în acest moment în dezbaterea Guvernelor UE:

  • introduce avertismente grafice obligatorii, care acoperă 75% pe fețele principale ale pachetelor de țigări;
  • interzice utilizarea aromelor caracteristice cum sunt mentolul sau aromele de fructe;
  • interzice utilizarea elementelor care pot induce în eroare, inclusiv ţigările slim şi superslim;
  • introduce elemente de securitate pe pachetele de tutun care vor contribui la lupta împotriva comerțului ilicit.

O cercetare Eurobarometru publicată în 2012 arată că 76% din populația UE și 74% dintre români sprijină introducerea avertismentelor ilustrate de mari dimensiuni, iar 57% (50% în România, o creștere de 6% față de acum doi ani) susțin interzicerea pe ambalaje a logo-urilor, a culorilor și elementelor de promovare.

„Reglementările parțiale nu sunt suficiente pentru a încetini tendința spre boală și decese premature cauzate de tutun. S-a demonstrat că numai prin revizuirea și actualizarea în mod regulat a politicilor de control al tutunului se pot sprijini guvernele să reducă prevalența fumatului și prejudiciile pe care acesta le provoacă. În Europa, dar și în România, scăderea consumului de tutun este prea lentă. Cercetările recente au raportat o scădere a fumatului de doar un punct procentual pe parcursul a trei ani, pentru rata actuală de 28%. Prin comparaţie, ratele de fumat în Australia și Canada, liderii la nivel mondial în controlul tutunului, au scăzut în mod constant datorită politicilor puternice de control al tutunului și sunt în prezent la aproximativ 17%“, se mai precizează în document.

Datele oficiale arată că 700.000 de cetățenii ai Uniunii Europene (UE) mor prematur în fiecare an din cauza consumului de tutun și aproape 13 milioane de persoane din cele 27 de țări ale UE suferă de boli generate de fumat, cu efecte devastatoare asupra economiilor, societăților și sistemelor de asistență medicală. Costul anual estimat, legat de consumul de tutun, pentru economia europeană, depăşeşte de o jumătate de trilion de euro (500 de miliarde de euro) sau aproximativ 4,6% din PIB-ul UE .

În acest moment, singura lege care reglementează în România prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun este Legea nr. 349/2002. De asemenea, în dezbaterea Parlamentului se află şi o iniţiativă de modificare a acestei legi, ce reglementează fumatul în spaţii publice, depusă în 2011. Votată de Senat, această lege de modificare se află în acest moment pe masa Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor (cameră decizională), parlamentarii membri ai comisiei amânând dezbaterea în mai multe rânduri.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.