Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

2 aprilie – Ziua Internaţională de Conştientizare Autismului

1

La 2 aprilie, comunitatea internaţională celebrează Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, zi stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite în decembrie 2007. Cu acest prilej pe întreg mapamondul se desfăşoară evenimente pentru a celebra această zi istorică. Autismul, tulburare complexă neurobiologică ce afectează comunicarea, relaţiile sociale şi comportamentul persoanei, afectează aproximativ 67 milioane persoane în întreaga lume. 1 din 100 de copii au autism, 1 din 70 fiind băieţi. Autismul transcende toate graniţele sociale, culturale şi geografice, şi a devenit o criză globală la nivelul sănătăţii publice cu cea mai rapidă creştere. Autism România estimează că ar fi afectaţi aproximativ 40 000 de copii în ţara noastră. Numărul persoanelor adulte este greu de estimat mai ales datorită problemelor de dignosticare. Adăugând şi familiile, numărul celor a căror viaţă este afectată zi de zi se triplează. AUTISM ROMÂNIA, membră a Organizaţiei Internaţionale Autism Europe, va desfăşura o serie de evenimente pentru a atrage atenţia asupra autismului şi a problematicii persoanelor cu autism din România.

Light It Up Blue –România se luminează în albastru pentru AUTISM

Light It Up Blue este campania internaţională care constă în luminarea în albastru a unor clădiri reper din întreaga lume, strălucirea albastrului atragând astfel atenţia asupra autismului.

In seara zilei de vineri 1 aprilie – prima noapte din Luna Conştientizării Autismului, şi sâmbătă, 2 aprilie – Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, peste 200 de clădiri reprezentative din întreaga lume vor fi transformate de luminile albastre: Spinnaker Tower – Portsmouth, Marea Britanie; Primăria şi National Concert Hall – Dublin, Irlanda; Primăria Nicosia – Cipru; Empire State Building şi Rockefeller Center din New York, SUA; Willis Tower – Chicago, SUA, CN Tower – Toronto,Canada, Bell Tower – Perth Western, Australia, s.a. În România vor fi luminate în albastru clădiri reprezentative: Palatul Parlamentului, Teatrul Naţional Bucureşti, Ateneul Român, Arcul de Trimf, Academia de Studii Economice, Poarta Sărutului. Vor fi celebraţi în acest mod toţi cei care resimt zi de zi efectele autismului.

Marşul Baloanelor Multicolore

În data de 2 aprilie va avea loc un marş simbolic cu baloane multicolore al persoanelor cu autism, părinţilor, prietenilor, susţinătorilor, în centrul capitalei.

Baloanele multicolore reprezintă diversitatea formelor de manifestare a autismului, diversitatea individualităţilor persoanelor din spectrul autismului. Punctul culminant al marşului va fi lansarea baloanelor spre cer. În semn de solidaritate faţă de persoanele cu autism vor participa: Maia Morgenstern, Daniela Nane, Liana Stanciu, Magda Catone, Silviu Biriş, Adina Buzatu, Manuela Hărăbor. Marşul va avea ca punct de plecare Parcul Colţea din Piaţa Universităţii şi va avea ca treseu Pţa Universităţii-Bd I.C. Brătianu-Parcul Unirii. Ora de intâlnire este 10,30.

Expoziţia Fotografică „Inţelege autismul prin fotografie”

In 2 aprilie, ora 13 , va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie pe tema celor mai frecvente manifestări ale tulburărilor din spectrul autismului.

Vor fi expuse fotografii primite de la publicul larg, fotografii care ilustează viziunea oamenilor obişnuiţi, „tipici”, asupra autismului.

Din fototrafiile trimise, juriul a selectat cele mai revante dintre acestea.

Juriul a fost alcătuit din: Dragoş Bucurenci, George Zafiu, Cristina Hurdubaia, Cornel Ilie, Laura Pascu, Liuba Iacoblev, Mircea Pauca, Gianina Corondan, George Dumitrescu , Cristian China Birta, Zsuzsanna Szilvasy.

Expoziţia va fi gazduită de Muzeul Naţional de Istorie a României-aripa Franceză şi va fi deschisă publicului pe intreg parcursul lunii aprilie- Luna de conştientizare a autismului. Programul de vizitare al expoziţiei este de Miercuri – Duminică 10-18. Intrarea este liberă.

Ce este AUTISMUL? Autismul este o tulburare complexă neurobiologică ce afectează comunicarea, relaţiile sociale şi comportamentul persoanei, o tulburare care afectează aproximativ 67 milioane persoane în întreaga lume. După ultimele cercetări autismul afectează 1 din 100 de copii, 1 din 70 băieţi. Autismul transcende toate graniţele sociale, culturale şi geografice, şi a devenit o criză globală la nivelul sănătatii publice cu cea mai rapidă creştere. Autismul este o dizabilitate complexă pe toată durata vieţii, datorată unor multiple cauze medicale, ce afectează dezvoltarea și funcţionarea normală a creierului, în unele cazuri identificabilă din fragedă copilărie. Autismul poate afecta orice familie indiferent de etnie sau clasă sociala. Mai exact, afectează profund modul de comunicare și de relaţionare al persoanei cu mediul din care face parte. Deși mecanismele exacte implicate în disfuncţia neurologică nu sunt clare încă, autismul afectează profund modul de comunicare al persoanei și de relaţionare cu mediul înconjurător. Copiii și adulţii cu autism se relaţionează cu mare greutate sau le este chiar imposibil să relaţioneze într-un mod semnificativ cu cei din jur și pot să aibă un repertoriu limitat de interese, comportamente repetitive sau mișcări ale corpului neobişnuite (fluturatul mânilor, balansul corpului înainte-înapoi s.a.). În prezent nu există vindecare pentru autism, însă persoanele cu autism pot progresa dacă diagnosticarea este făcută cât mai devreme și este urmată de tratament și educaţie specializate și personalizate. Dar marea majoritate a acestor persoane, precum și familiile lor, au nevoie de sprijin susţinut și intensiv de-a lungul vieţii pentru a-și putea valorifica potentialul, respectiv pentru a face ceva mai ușoară dificila sarcină de a trăi cu autismul. Despre AUTISM ROMÂNIA AUTISM ROMANIA este o organizatie infiinţată in 2001 de către părinţi ai copiilor cu Tulburări din Spectrul Autismului, care are ca misiune apărarea şi promovarea drepturilor şi intereselor persoanelor cu autism (copii, tineri, adulţi) şi ale familiilor acestora. Prin acţiunile sale, asociaţia urmăreşte îmbunătăţirea condiţiilor de viată ale persoanelor cu autism, prin promovarea îmbunătăţirii legislatiei din domeniu şi a dezvoltării de servicii publice de calitate şi adecvate nevoilor lor specifice şi individuale, prin oferirea de servicii proprii şi de calitate beneficiarilor săi, prin promovarea unei mai bune înţelegeri a autismului, precum şi schimbarea societăţii româneşti astfel încât aceasta să ofere condiţii demne de viaţă, sanse legale la o viaţă bună şi semnificativă a persoanelor cu tulburări din spectrul autismului, cu dizabilităţi in general. Din 2002 AUTISM ROMANIA este membră a Autism-Europe, organizaţiei europeane care are ca membri aproximativ 80 de organizaţii din peste 30 de tări din Europa, marea majoritate a acestora fiind organizaţii de părinţi, şi care promovează drepturile persoanelor cu TSA la nivel european.

Mai multe informaţii pot fi gasite pe www.autismromania.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

  1. Pingback: Ce este autismul? - Elena Cîrîc

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.