AIDRom – Asociația Ecumenică a Bisericilor din România marchează alături de refugiați ucraineni „2 Ani de Război în Ucraina. 2 Ani de Ajutor și Speranță”
Angajații și voluntarii AIDRom au rememorat momentele pline de emoție în care ajutorul dat a alinat puțin suferința zecilor de mii de oameni care au fugit din calea războiului și s-au stabilit la noi în țară, printr-un eveniment comemorativ „2 An ide război în Ucraina. 2 Ani de Ajutor și Speranță”, care a avut loc astăzi, 24 februarie la Mănăstirea Cașin din București. Evenimentul a marcat astfel doi ani de la începerea războiului în Ucraina, dar și unul dintre cele mai ample răspunsuri umanitare din istoria contemporană, în care Asociația Ecumenică a Bisericilor din România (AIDRom) s-a implicat încă de la început, asistând până în prezent aproximativ 51.000 de refugiați ucraineni.
La eveniment au participat refugiați ucraineni, angajați și voluntari AIDRom, reprezentanți ai partenerilor, ai Patriarhiei Române, ai mass-media, precum și Excelența Sa, Ambasadorul Ucrainei la București, domnul Ihor Prokopchuk, care a punctat că „24 februarie va rămâne întotdeauna în memoria fiecărui ucrainean. Comemorăm astăzi eroii care luptă pentru patrie, dar și jertfele mamelor și copiilor care și-au pierdut viața în acest război. Această slujbă oficiată în limba română și ucraineană este un simbol al prieteniei dintre poporul român și cel ucrainean care a fost demonstrată în acești doi ani grei, când femei, copii, oameni în vârstă și-au găsit refugiul în România. Oamenii simplii și-au deschis inimile și casele, Bisericile au primit ucraineni cu brațele deschise, iar asociații, precum AIDRom au ajutat și continuă să o facă. Le mulțumesc tuturor.”
În cadrul evenimentului „2 Ani de război în Ucraina. 2 Ani de Ajutor și Speranță”, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru cei căzuți pe front, soldați, civili, în limba română și ucraineană, urmată de un omagiu adus de refugiați din Ucraina, beneficiari ai proiectelor AIDRom.
„Astăzi, am marcat 2 ani de suferință, dar și de speranță pentru cei care au fost afectați de războiul din Ucraina. În acești 2 ani, AIDRom a fost mereu alături de ei, oferindu-le sprijin material, spiritual și emoțional. Suntem mândri de angajații și voluntarii noștri care au arătat compasiune și solidaritate față de cei care au fost nevoiți să fugă din calea războiului. Cu ajutorul donatorilor care au susținut proiectele noastre, precum ACT Alliance, Brot für die Welt, Kirchen Helfen Kirchen, EOM, IOM UN Migration, UNHCR, a partenerilor și a autorităților, am reușit să oferim sprijin pentru peste 51.000 de refugiați ucraineni. Ne rugăm pentru pace și reconciliere și știm însă că acțiunile noastre trebuie să continue. Trebuie să fim aici, să ajutăm ca cei care fug din calea războiului să poată să își construiască o viață, să se integreze”, a declarat Zoltani Katalin, Secretar Executiv AIDRom.
Evenimentul s-a încheiat cu un moment de reculegere în memoria celor uciși în război, iar Preotul Gabriel Cazacu, coordonatorul Departamentului pentru Relații Intercreștine și Interreligioase AIDRom, de la Mănăstirea Cașin din București, a amintit celor prezenți că „astăzi, în România, în mod tradițional se sărbătorește Dragobetele, care este o sărbătoare legată de primăvară și de iubire. Însă, în Ucraina, în acest moment, în unele zone din țară sunt bombardamente intense. Oamenii locuiesc în adăposturi subterane. În marile orașe, sunetul sirenelor înspăimântează copiii și bătrânii, iar dronele rănesc pământul zi și noapte. Ne rugăm ca în scurt timp, pacea să domnească peste tot, iar ucraineni să poată să revină acasă. Multe milioane de ucraineni au traversat România. Peste o sută de mii au rămas și s-au stabilit aici. Și am văzut zâmbet de copil ucrainean, dătător de multă speranță. Aș vrea să mulțumesc familiilor de români, tuturor Bisericilor, tuturor organizațiilor caritabile care timp de doi ani au înțeles că cea mai mare prioritate este să își deschidă porțile și caselor și inimilor și să ofere ajutor familiilor care s-au refugiat din calea războiului. Le mulțumim tuturor românilor care ajută în continuare, pentru că este nevoie să continuăm să ne rugăm și să ajutăm.”