Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

1910 ore dedicate dezvoltării comunității în trei ani de incubator107

1

În luna aprilie, proiectul incubator107 împlinește 3 ani de la lansarea acestuia în mansarda din strada Traian nr 107. Pe 5 aprilie, în cadrul evenimentului aniversar ISPITA vor fi premiati cei mai buni meșteri şi mentori care au susţinut ateliere în ultimul an, la propunerea participanților, comunităţii incubator107 și a colaboratorilor. 

Infografic - 3 ani de incubator107

De la lansare, proiectul asociației culturale Macaz a reunit în mansarda incubator107 pe parcursul celor trei ani peste 320 de meșteri – coach, traineri, antreprenori – din cele 9 categorii de bresle: Călătorilor, Copiilor, Culinarilor, Descoperitorilor, Făuritorilor, Glăsuitorilor, Hedoniștilor, Mișcătorilor și Vrăjitorilor. Proiectul de antreprenoriat social s-a extins la nivel național, astfel încât peste 100 de nocturne și 550 de atelierele tematice au fost creionate pentru a contribui la dezvoltarea personală și profesională a circa 5000 de tineri. Aceştia au fost încurajaţi constant să-și descopere pasiunea și chiar să o transforme ulterior învocaţie, prin proiecte de start-up sau de intraprenoriat.
Nocturna ISPITA marchează trei ani de existenţă a proiectului incubator107 şi va avea loc în spațiul creativ din Popa Nan 82, pe ritmuri Les Elephantes Bizzares.

“Proiectul incubator107 a pornit ca experiment în mansarda casei mele în aprilie 2011, numărul atelierelor crescând în mod organic cu aprox 300% comparativ cu anul 2012. Astfel, experimentul s-a transformat într-un model de antreprenoriat social, extinzându-se la nivel național prin oferirea de francize în șapte orașe. Conceptul de antreprenoriatul social este încă în fază incipientă la nivel național și presupune mai mult decât business și profit, ci impact pozitiv, generarea unui ecosistem social sustenabil care să răspundă nevoilor comunităților”, a declarat Ștefana Popa, fondatoarea proiectului incubator107.

Incubator107 este prezent în Timișoara, Oradea, Cluj, Craiova, Brașov, Sibiu, Iași și se adresează în special tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, dar și celor care dorescc să își dezvolte noi abilități și pasiuni, să cunoască oameni în ipostaze și contexte inedite, oameni care vor să se deconecteze de stres.

“Pe termen mediu, obiectivul nostru este de a extinde incubator107 la nivel internațional. Am început demersuri în acest sens prin proiectul EVS „Grow your own incubator107” ,finanțat de către Comisia Europeană prin programul Tineret în Acțiune. Astfel, două voluntare din Austria și Italia au călătorit timp de șapte luni în România pentru a experimenta conceptul incubator107 în orașele în care avem franciză, iar la întoarcere să implementeze primele incubatoare internaționale în Milano și Viena”, a adăugat Ștefana Popa.

Sub umbrela incubator107, au fost desfășurate o serie de activități precum trainingul internațional Sensory Labyrinth Theatre. The Mindmap of a Community sub îndrumarea lui Iwan Brioc, inițiatorul metodei teatru labirint, la care au participat 30 de tineri din 6 țări membre ale Comisiei Europene. La finalul acestuia, toţi participanţii au primit certificatele Youthpass de recunoaştere a competenţelor şi abilităţilor la nivel internaţional.
Programul anual „Dă-ți demisia” este dedicat tinerilor și studenților care doresc să demareze un start-up sau să își dezvolte un set de abilități și competențe profesionale. Traineri, psihologi, antreprenori și coach îi încurajează pe participanți timp de o lună să-și găsească vocația și să ajungă să trăiască din ea. De asemenea, asociația Macaz a lansat pentru companii programul de descoperire a pasiunilor pentru angajați cu ajutorul unor exerciții de creativitate, team-building, ateliere pentru familii, petreceri tematice, până în acest moment fiind implicați peste 750 de angajați din multinaționale de top.

Despre incubator107
LOGO incubator107

Asociația culturală Macaz este inițiatorul proiectului incubator107, pornit în mansarda unei case în aprilie 2011. Comunitatea incubator 107 Bucureşti este formată din profesioniști şi freelanceri care vor să transmită participanților cunoștințele și pasiunile lor prin intermediul unor ateliere zilnice care se desfășoară în mansarda din strada Traian nr 107. Proiectul de antreprenoriat social s-a extins în sistem de franciză în Timișoara, Cluj, Brașov, Iași, Oradea, Sibiu și Craiova care funcționează independent sub același nume și în același spirit.

 

Despre autor

avatar

Incubator107 este locul în care oricine poate învăța pe oricine orice. Vrem să încurajăm în oameni dorința de a învăța de la alții și de a învăța pe alții. Așteptăm propuneri de ateliere inedite, personale și cu suflet din orice domeniu al vieții de-după-birou. Meșterii noștri pot fi pasionați, inițiați sau experți. incubator107 este un proiect al asociației culturale Macaz. Funcționăm din donațiile învățăceilor pe care le împărțim în trei - spre meșteri, facturi & materialele pentru ateliere și echipa incubator107. În același spirit al schimbului și al libertății, am clocit un loc în care poți aduce un obiect și lua altul la schimb. TROC se numește și ne e foarte drag. Fiecare lună începe cu câte o Nocturnă unde experimentăm rând pe rând toate atelierele din luna ce urmează. Invitații noștri vin cu merinde făcute în casă, trec din experiență în experiență și se înscriu la atelierele care i-au convins. La răsărit de soare avem cântare și cafea la oală. incubator107 a pornit în mansarda unei case în aprilie 2011 și pentru că noi credem că e nevoie de un incubator în fiecare oraș, am pornit caravana prin România. Am găsit în Iași (din aprilie 2012), Cluj (din mai 2012), Timișoara (din iulie 2012), Brașov (din octombrie 2012) și Oradea (din mai 2013) echipe descurcărețe care au pornit incubator107 la ei în oraș. Dacă ești din alt oraș și crezi că poți coordona un incubator, cheamă-ne!