Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

15 ani pentru un mediu curat!

0

ECOTIC aniversează 15 ani de activitate

Aderarea la Uniunea Europeană a însemnat pentru România și trasarea unor obiective și strategii în ceea ce privește managementul deșeurilor de echipamente electrice și electronice. De atunci și până acum țintele României au progresat de la 4 kg pe cap de locuitor, la 40% și 45% din media echipamentelor puse pe piață 3 ani anteriori până la 65% în 2021, ținta națională actuală.

Primul pas pe care autoritatea de mediu l-a aplicat după prima Directivă europeană DEEE și în România a fost implementarea unui cadru legislativ, care să le permită producătorilor care pun pe piață echipamente electrice și electronice să se organizeze în cadrul unor organizații de transfer de responsabilități (OTR). Rolul OTR-urilor a fost și este în continuare să asigure îndeplinirea responsabilităților în ceea ce privește atingerea țintelor de colectare ale producătorilor și distribuitorilor afiliați.

În 12 aprilie 2006, a luat ființă ECOTIC, prima organizație de acest tip din România. ECOTIC a fost cea care a introdus în anul 2007, pentru prima dată pe piața din Romania, Timbrul Verde®, un simbol care a devenit în timp, pentru consumatori, o garanție a gestionării deșeurilor electrice.

În cei 15 ani de activitate ECOTIC a atins cea mai mare cantitate colectată pe piață, peste 200 000 tone de deșeuri electrice. Acest lucru a fost posibil prin acțiuni susținute ce au vizat inclusiv promovarea calității în reciclarea DEEE prin implementarea de standarde europene (Weeelabex – CENELEC). Cele peste 8600 de puncte de colectare la nivel național, precum și cele peste 400 de campanii de informare constituie un vector important în dezvoltarea sistemului de colectare și conștientizare. Campaniile emblematice ECOTIC sunt: Caravana ECOTIC, proiect premiat la nivel european cu distincția „Best Environment LIFE Project”, precum și campania națională de informare “Fii la tine-n țară la fel ca afară!” al cărei mesaj a ajuns la peste 13 milioane de români. “Gala Premiilor pentru un Mediu Curat” este un alt proiect ce a încurajat în cele 12 ediții ale sale dezvoltarea de inițiative ce vizează protecția mediului înconjurător. O altă realizare o reprezintă construirea Centrului Municipal de Colectare Iași, un exemplu de bune practici la nivel național.

Susținerea pregătirii pentru reutilizare a echipamentelor este un subiect extrem de important la nivel european care este susținut de către ECOTIC la nivel național prin parteneriatul cu Ateliere fără frontiere, atelier social de inserție profesională ce pregătește pentru reutilizare echipamente IT pentru a fi ulterior donate persoanelor din medii defavorizate. În acest sens, ECOTIC a contribuit împreună cu ASRO și CERC la transpunerea în limba română a cerințelor privind pregătirea pentru reutilizare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

ECOTIC este organizația ce se implică atât la nivel național, cât și internațional în inițiative și proiecte ce aduc plus valoare domeniului, precum și soluții la îndemâna cetățenilor.

Implicarea în activitățile organizației WEEE Forum, dezvoltarea de studii de piață (studiul WEEE Flows 2020 – realizat de UNITAR pentru WEEE Forum, studii de piață la nivel național prin colaborarea cu SOFIES), promovarea Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice (14 octombrie), precum și dezvoltarea serviciului de asistență telefonică pentru predarea spre reciclare a deșeurilor electrice – 021 9641 – sunt exemple de inițiative care contribuie activ la accelerarea progresului de care România are nevoie în ceea ce privește colectarea separată, reciclarea, tratarea și valorificarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.