Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

13 filme românești, într-o secțiune specială dedicată României, la Festivalul de Film „Opolskie Lamy” din Polonia

0

Cea de-a 18-a ediție a Festivalului de Film „Opolskie Lamy”, desfășurată în perioada 2-10 octombrie 2020 în orașul polonez Opole, va omagia cinematografia contemporană din România printr-o secțiune specială, intitulată „Noua Cinematografie Românească“. Festivalul va avea loc și online, în perioada 24 septembrie – 10 octombrie, pe platforma www.mojekino.pl. La Opole vor fi prezentate cincisprezece filme românești, producții remarcabile ale ultimilor ani. Deviza ediției din acest a festivalului este #młodość (tinerețe). Prin intermediul filmelor, întâlnirilor și discuțiilor, laitmotivul va prezenta bucuria maturizării, iluzia trecerii timpului, precum și relațiile dintre generații.

În preambulul festivalului, în Piața Teatrului din Opole a fost proiectat filmul „Comoara”, regizat de Corneliu Porumboiu, în data de 22 septembrie, un alt film românesc de succes, „Sieranevada”, regizat de Cristi Puiu, având programate proiecții zilnic, timp de o săptămână, în perioada 25 septembrie – 1 octombrie, la Cinematograful Meduza.

Nu mai puțin de opt filme românești vor fi prezentate în cadrul festivalului, în sălile a trei cinematografe din oraș – Miejsce X, NCPP, Meduza – în perioada 3-10 octombrie: „Marona”, regia Anca Damian, „Crulic. Drumul spre dincolo”, regia Anca Damian, „Poziția copilului”, regia Călin Peter Netzer, „Aferim!”, regia Radu Jude, „Acasă, My Home”, regia Radu Ciorniciuc, „Colectiv”, regia Alexander Nanau, „După dealuri”, regia Cristian Mungiu, „La Gomera”, regia Corneliu Porumboiu. Totodată, pe platforma www.mojekino.pl vor putea fi vizionate online alte cinci producții: „Ana, mon amour”, regia Călin Peter Netzer, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, regia Radu Jude, „Bacalaureat”, regia Cristian Mungiu, „Touch me not”, regia Adina Pintilie, și „Ilegitim”, regia Adrian Sitaru. Toate filmele vor fi prezentate cu subtitrare în limba polonă.

Institutul Cultural Român de la Varșovia este partener al festivalului și susține programul românesc. Manifestarea este organizată de Asociația Opolskie Lamy și beneficiază de sprijinul financiar al Primăriei Opole, Prefecturii Voievodatului Opolskie și Ministerului Culturii și Patrimoniului Național.

Festivalul de Film „Opolskie Lamy” înseamnă sute de proiecții, evenimente conexe, invitați cunoscuți și un public din ce în ce mai larg. Nucleul manifestării îl reprezintă Concursul Principal, cu categoriile Documentar, Ficțiune, Animație, și Concursul Filmelor de Amatori, ambele destinate exclusiv producțiilor poloneze. În afara concursurilor, Festivalul reunește câteva cicluri tematice, dedicate documentarelor, Panorama Cinematografiei Poloneze, Panorama Cinematografiei Mondiale, retrospective, proiecții pentru copii, precum și ciclul Seriale. Programul este completat în fiecare an de evenimente speciale – proiecții în aer liber și cu muzică live, întâlniri cu actori și regizori, concerte, ateliere pentru copii și adulți.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.