Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

UPDATE: 11.000 de cetățeni cer retragerea certificării PEFC* acordată Schweighofer

0

În doar o săptămână de la lansare, o nouă campanie inițiată de comunitatea de-clic a adus împreună peste 11.000 de cetățeni. Campania cere organizației internaționale PEFC să retragă certificatul de sustenabilitate acordat companiei Schweighofer. Mai multe detalii aici: http://campanie.de-clic.ro/fara-PEFC

Până în februarie 2017, compania Schweighofer, cel mai mare procesator de lemn de esență moale din România, beneficia de două certificări internaționale, una de la FSC**, cealaltă de la PEFC. Comunitatea de-clic, împreună cu partenerii săi, Campact (Germania) și Aufstehn (Austria), a convins FSC să retragă certificatul acordat Schweighofer. [1] În urma investigației proprii, FSC a concluzionat că, într-adevăr, Schweighofer a tăiat lemn ilegal și a încălcat legile României. În prezent, compania Schweighofer este în continuare investigată de FSC pentru încălcarea standardelor românești de măsurare a lemnului.

FSC (Forest Stewardship Council) și PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification), sunt principalele două sisteme de certificare pentru protejarea pădurilor de practicile distructive. Aceste organizații verifică legalitatea afacerilor cu lemn și oferă garanţii cu privire la originea materialului forestier. Acest tip de certificări oferă companiilor acces pe piețele internaționale.

FSC a concluzionat deja că există dovezi clare și convingătoare cu privire la practicile ilicite folosite de compania Schweighofer timp de mai bine de 10 ani. Acum este momentul ca PEFC să ajungă la aceeași concluzie și să retragă certificarea acordată companiei Schweighofer.

“Peste 40% din lemnul tăiat în România ajunge la export. Clienții Schweighofer văd certificarea PEFC pe produsele de lemn și consideră că totul este în regulă, lucru total fals. De aceea e important să fie suspendate toate certificările companiei Schweighofer, pentru că acestea sunt folosite, de fapt, și pentru ascunderea originii lemnului tăiat ilegal,” a declarat Raluca Veștemeanu, campaigner de-clic.

NOTE:

* Ce este PEFC: http://stiri.de-clic.ro/despre_PEFC

** Ce este FSC: http://stiri.de-clic.ro/despre_FSC

[1] https://www.de-clic.ro/stiri/FSC-retrage-certificarea-Schweighofer

 

UPDATE 12 IULIE 2017: Luare de poziție Holzindustrie Schweighofer

Holzindustrie Schweighofer face tot ce îi stă în putință pentru a sprijini autoritățile române în lupta împotriva fenomenului tăierilor ilegale. Compania nu acceptă lemn tăiat ilegal în niciuna din fabricile sale și, din principiu, dacă apar nereguli informează imediat autoritățile. Cei care nu ne cred pe cuvânt sunt invitați, așa cum a fost invitată presa locală și centrală, să vină să se convingă la fața locului.

Holzindustrie Schweighofer mulțumește organizației de-clic pentru implicarea sa în lupta împotriva fenomenului tăierilor ilegale din România. Compania noastră este un partener al de-clic în această luptă și împărtășește aceeași preocupare pentru silvicultura sustenabilă. Holzindustrie Schweighofer a implementat un set complex și cuprinzător de măsuri în acest sens încă de la începutul anului 2017, pentru a eradica orice posibilă neregulă din lanțul său de aprovizionare. În ultimii ani au fost delistate 80 de companii din lanțul de aprovizionare care nu îndeplineau standardele impuse.

Ceea ce nu împărtășim cu de-clic este acuzația că fabricile noastre acceptă lemn tăiat ilegal și că, prin urmare, sunt nedemne de certificarea PEFC. Este o informație falsă, lipsită de dovezi, manipulatoare. Holzindustrie Schweighofer nu acceptă lemn tăiat ilegal în niciuna din fabricile sale. Cei care nu ne cred pe cuvânt sunt invitați, așa cum a fost invitată presa, să vină să se convingă la fața locului. Procedurile de verificare și de securitate sunt în prezent cele mai stricte din întreaga industrie din România și din Europa. După cum spunea un furnizor, la Holzindustrie Schweighofer „nici măcar un băț tăiat ilegal nu poate intra”.

Principiile Holzindustrie Schweighofer se bazează pe dialogul structurat cu toate părțile interesate și pe transparență. Invităm membrii de-clic la un dialog constructiv și deschis și, astfel, să vadă cu ochii lor care sunt procesele de verificare a provenienței lemnului din fabricile noastre.

CIFRE-CHEIE

Holzindustrie Schweighofer prelucrează circa 9% din volumul total de lemn recoltat din România, iar peste 50% din consumul intern al firmei provine din import şi achiziţii intracomunitare. Din România cumpărăm 1,2 milioane de mc de lemn/an şi 1,6 mc de lemn/an din import. Statele din care se importă sunt: Rusia, Belarus, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Austria, Germania, Bosnia, Slovenia, Bulgaria.

Despre Grupul Schweighofer

Grupul Schweighofer își are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experiență în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activități și în producția de viscoză, producția de bioenergie, silvicultură și afaceri imobiliare. Divizia industrială a Grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea şi două fabrici de producție a panourilor din lemn, o fabrică de cherestea în Germania şi o fabrică de viscoză în Austria. Grupul este lider în industria europeană a prelucrării lemnului, având la momentul actual aproximativ 3.700 de angajați. Holzindustrie Schweighofer exportă produsele sale în peste 70 de țări din întreaga lume.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.