Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

100 milioane de euro, fonduri suplimentare pentru refugiați și lupta împotriva terorismului

0

Parlamentul a aprobat un sprijin de urgență în valoare de 100 milioane de euro pentru refugiații din UE, precum și 2 milioane de euro pentru angajarea de personal suplimentar la Centrul European de Combatere a Terorismului de la EUROPOL (ECTC). Având în vedere urgența situației, deputații au folosit o procedură de urgență, definitivată în doar o lună, în cadrul primei rectificări bugetare pe 2016.

parlamentul european

Sursa: aici.

„Salut această propunere care permite bugetului UE să ofere sprijin de urgență pe teritoriul UE pentru a combate consecințele umanitare ale actualei crize a refugiaților. Parlamentul a acționat rapid, aprobând repede această modificare bugetară”, a spus raportorul José Manuel Fernandes (PPE, PT), al cărui text a fost adoptat cu 584 de voturi pentru, 64 împotrivă și 33 de abțineri.

„Cu toate acestea, deplâng faptul că această inițiativă este din nou un mecanism ad-hoc, creat fără o strategie de ansamblu vizând această criză și fără respectarea deplină a prerogativelor de co-legislator ale Parlamentului, având în vedere că noul instrument nu este bazat pe o propunere venită prin procedura legislativă ordinară”, a mai spus acesta.

Cele 100 milioane de euro pentru ajutor umanitar, destinate fluxului actual de refugiați și imigranți în UE, reprezintă prima parte a noului instrument de Asistență de Urgență (în valoare de 700 milioane de euro), propus de Comisie la 2 martie. Fondurile pot fi utilizate pentru: asistență alimentară, asistență de sănătate de urgență, adăpost, apă, servicii sanitare și de igienă, protecție, educație.

Urmare a recentelor atacuri teroriste, încă 2 milioane de euro vor fi disponibile pentru a întări personalul din Centrul European de Combatere a Terorismului (ECTC), creat la Europol la 1 ianuarie 2016, ce ar trebui să devină un hub în lupta împotriva terorismului în UE.

Un mecanism permanent pentru ajutor umanitar în UE

Deputații salută faptul că fondurile de sprijin pentru refugiații din UE nu vor fi retrase din programele existente de ajutor umanitar în afara UE, ci vor fi realocate din Fondul pentru azi, migrație și integrare (AMIF).

Ei subliniază că această sumă de 100 milioane euro trebuie înlocuită cu alți bani mai târziu, insistând că ”trebuie avut în vedere un cadru legal și bugetar sustenabil care să permită mobilizarea ajutorului umanitar în UE pe viitor”.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.