Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

CLUJ: 100 de studenţi francofoni din 20 de ţări reuniţi în capitala europeană a tineretului

0

Biroul Europa Centrala şi Orientala al Agenţiei universitare a Francofoniei (BECO AUF) organizează, din 20 până pe 24 aprilie 2015, a patra ediţie a Festivalului regional al studenţilor francofoni din Europa Centrală şi Orientală. Capitală europeană a tineretului în 2015, Cluj-Napoca găzduieşte această celebrare a tineretului francofon.

Sub tema « Culorile tinereţii », această manifestare va reuni aproximativ 100 de participanţi, proveniţi din 20 de ţări : Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Franţa, Macedonia, Georgia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Serbia, Slovacia, Turcia, Ucraina, dar şi voluntari care fac parte din comitetul de organizare, studenţi la patru universităţi membre AUF în Cluj-Napoca.

cluj de pe cetatuie

Acest eveniment care celebrează tinereţea, diversitatea culturală şi excelenţa în francofonie, propune studenţilor o incursiune ştiinţifică, artistică şi culturală pe parcursul unei săptămâni întregi.  Altfel spus, festivalul creează un spaţiu de schimburi între tinerii din diferite ţări într-o atmosferă convivială şi printr-un program variat, utilizând ca mijloc de comunicare limba franceză : conferinţe, ateliere creative, concursuri şi seri tradiţionale.

Dimineţile vor fi consacrate conferinţelor : atelier-conferinţă organizat in parteneriat cu Delagtia Wallonia-Bruxelles, despre piesa de teatru scrisă de Paul Emond « Singur la Waterloo, singur la Sfânta-Elena » cu actorul Mihai Gruia Sandu şi regizorul Răzvan Popa, masa rotundă « Francofonia utilă », organizată în colaborare cu Clubul Francofon de Afaceri din Cluj-Napoca, şi conferinţa « A învăța, a preda și a cerceta în era digitală », oferită de Chotia Amodsen, coordonator al Institutului de invatamant inovant prin cercetare din Franta.

Fiecare participant s-a înscris la un atelier, din cele şase propuse : coregrafie, improvizație teatrală, multimedia, pictură-arte tradițonale, grafism  și un atelier start-up-tineri antreprenori. Atelierele vor fi urmate de un concurs « Întrebări pentru un francofon» și de seri tradițonale tematice care le vor permite participanților să își prezinte țara, mancarea, cântecele, dansurile sau costumele tradiționale.

Săptămâna festivalui se va încheia pe 24 aprilie, la ora 19, la Cinema „Florin Piersic”din Cluj-Napoca, cu o seară de gală în cadrul căreia participanții vor prezenta în fața unui public larg fructul muncii lor în ateliere, cei mai buni dintre ei fiind premiati. Finala concursului « Întrebări pentru un francofon» și acordarea premiilor câștigătorilor atelierelor vor face parte din programul spectacolului de Gală, precum și momente-surpriză. Publicul galei va fi constituit din reprezentanții corpului diplomatic, reprezentanți ai guvernului, personalități locale, reprezentanți ai mediului academic, artistic și cultural, studenţi, profesori, elevi și profesori de liceu, mass-media.

Acest eveniment este organizat cu susţinerea activă a următoarelor instituții și firme : Ministerul Afacerilor Externe, Universitatea Babeş Bolyai, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj Napoca, Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca, Federația Share,  Grupul Ambasadelor, delegațiilor și instituțiilor francofone din România, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Institutul francez din Cluj-Napoca, Liceul de coregrafie și arte dramatice « Octavian Stroia », Clubul Francofon de Afaceri din Cluj, Consulatul Onorific al Franței la Cluj-Napoca, Radio France Internationale, BRD – Groupe Société Générale, Grupul Librarium, Fabrica de Pensule, Institutul Român de Știință și Tehnologie, Research for Industry, Agenţia de turism Business Event & Travel și Paralela 45, Pitech Plus, Pix4D, Simplon, Farmec.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.