10 nevăzători din România vor avea o viaţă mai bună cu ajutorul câinilor ghid

3

10 nevăzători din România urmează să beneficieze de ajutorul dat de câinii ghid, datorită eforturilor organizaţiei Light into Europe, care trebuie să acopere anual aproximativ 30.000 euro pentru programul de dresare a acestora.

Hamish, varsta - 11 luniUna din modalităţile pentru strângerea de fonduri este reprezentată de evenimentele caritabile organizate de fundaţie, precum Bucharest Burns Supper, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute. În cadrul evenimentului s-au strâns mai mult de 9.000 de euro, bani care vor fi folosiţi în totalitate pentru o parte din costurile întreţinerii şi dresajului celor patru câini activi şi celor zece pui ai fundaţiei.

Tot în cadrul evenimentului Bucharest Burns Supper, Raiffeisen Bank şi-a luat angajamentul de a-l finanţa pe Hamish, unul dintre cei zece pui ai Fundaţiei, pentru dresaj şi toată durata de viaţă activă. Astfel, Raiffeisen va dona anual 3.000 de euro, atât pe toată durata programului de dresaj, cât şi pentru anii în care va ajuta o persoană nevăzătoare, adică timp de aproximativ nouă ani.

„Dorim să mulţumim tuturor participanţilor la eveniment, sponsorilor noştri şi tuturor celor implicaţi în proiectul Light into Europe, fără de care nu am putea să îi ajutăm pe oamenii care vor primi, practic, „ochi” prin aceste minunate animale. Mulţumirile merg şi către Raiffeisen Bank şi Steven van Groningen, care ne-a făcut o mare surpriză şi bucurie prin anunţarea angajamentului de susţinere a lui Hamish.”, a declarat Stan Platt, preşedintele fundaţiei.

Light into Europe, organizaţia care a antrenat primul câine ghid din România, deţine în prezent patru câini dresaţi care ajută deja patru persoane nevăzătoare şi zece pui care urmează, în prezent, programul de dresaj.

Întreţinerea şi dresarea unui câine ghid costă în jur de 3000 de euro pe an şi presupune, pe lângă efortul financiar, şi un efort susţinut al instructorului, întrucât câinele ghid trebuie să dobândească abilităţi specifice, precum menţinerea direcţiei drepte de mers, ignorarea lucrurilor care îi pot distrage atenţia (mirosuri, sunete, oameni), menţinerea unui pas corelat cu cel al persoanei pe care o ghidează, evitarea obstacolelor sau ascultarea unor comenzi verbale.

 Caini activi si beneficiarii lor

Evenimentul de strângere de fonduri Bucharest Burns Supper s-a aflat la cea de-a 11-a ediţie, iar fondurile colectate au provenit dintr-o licitaţie fără strigare, din biletele la tombolă şi vânzarea produselor Light into Europe. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul sponsorilor Athenee Palace Hilton, Ursus, Lacerta, Chivas, Borsec, Blue Air, precum şi Ţiriac Auto, DPD România, McGregor and Associates, Investors in People Romania.

Despre Light into Europe

Fundaţia Light into Europe este prima organizaţie din România care dezvoltă în permanenţă programe pentru comunitate, adresate copiilor şi tinerilor afectaţi de lipsa vederii sau a auzului, precum cursuri de limbaj mimico-gestual, cursuri de Braille, accesibilizarea manualelor şcolare în big print şi audio, activităţi de orientare şi mobilitate şi deprinderi pentru o viaţă independentă.

Câinii pe care fundaţia îi antrenează provin de la şcolile de câini ghid din Marea Britanie şi Irlanda, îndeplinesc toate cerinţele de sănătate, de relevanţă genetică, vaccinare şi protejare a mediului. Fundaţia Light into Europe este membră a Federaţiei Europene a Câinilor Ghid pentru Nevăzători.

Despre câinii ghid

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în perioada 1990 – 2020 numărul nevăzătorilor se va dubla, iar activităţi simple din viaţa unei astfel de persoane, precum trecerea străzii, pot deveni adevărate provocări. Una dintre cele mai bune soluţii, care poate îmbunătăţi semnificativ viaţa nevăzătorilor, o reprezintă antrenarea câinilor ghid. Potrivit statisticilor oficiale, în România există aproximativ 110.000 persoane cu dizabilitate vizuală, care se pot baza în cele mai multe dintre cazuri, doar  pe un membru al familiei sau pe un îngrijitor.

Cei 80 de ani de activitate la nivel internaţional a câinilor ghid pentru nevăzători au demonstrat cât de mult a crescut calitatea vieţii pentru persoanele nevăzătoare care lucrează cu un astfel de câine: de la creşterea încrederii în forţele proprii până la un randament profesional sau şcolar mai bun.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

3 comentarii

 1. avatar

  Eu incerc sa contactez Light into Europe de foarte mult timp (vreau sa fac voluntariat) si niciodata nu raspund la telefon sau la e-mail:( . M-am gandisem sa le fac o vizita la sediu dar cu timpul am renuntat la idee, numarul afisat este de fix, deci nimeni nu ar fi la birou.

 2. avatar

  Salut Alex,
  Nu stiu cum mai stau cu telefonul sau emailul, insa iti pot spune ca eu am fost pe la ei pe la sediu de cateva ori si era mereu cate cineva.
  Tot pentru voluntariat am fost si eu si am fost apoi anuntat cand au avut nevoie.

 3. Pingback: 10 nevazatori vor avea o viata mai buna cu ajutorul cainilor ghid – Semper Excelsius

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.